Arbūzs 03 jūl.

 

Arbūzs sastāv no ūdens (līdz 80 procentiem no augļa masas),fruktozes, mikroelementiem un augu šūnām. Tā kā 30-40g fruktozes uzsūcas organismā bez insulīna patēriņa, arbūzu var ēst pat diabētiķis – dienā 200-300 g arbūza – 38 kalorijas.

Arbūza mīkstums satur daudzas derīgas vielas. Tas ne tikai labi remdē slāpes, bet arī veicina urīna un nierakmeņu izvadi. Nefrologi rekomendē ēst daudz arbūzu (līdz 2 kg dienā) tiem, kam veidojas nierakmeņi, kas slimojuši vai izjūt cistīta, nefrīta, pielonefrīta recidīvu vai kam ir kāda cita nieru sistēmas slimība.

Arbūza sula nieru skalošanai ir unikāla ar to, ka tā praktiski nesatur skābes un sāļus, kas var kaitēt urīnceļu sistēmai. Tieši pretēji, tajā šķīstošie sārmi nomierina iekaisuma perēkļus. Turklāt arbūzam ir urīndzenoša iedarbība ne jau tikai lielā šķidruma daudzuma dēļ, tādu pašu efektu var panākt lietojot izkaltētas arbūza miziņas novārījumu.

Arbūza sula izvada ne tikai kaitīgos sāļus no nierēm, bet arī šķīdina sevī un izvada toksīnus no aknām, turklāt gan hronisku saslimšanu gadījumos, gan saindēšanās laikā, ko veicina uzturs vai medikamentoze.

Arbūzs – magnija noliktava, kas tik svarīga arteriālā spiediena stabilitātei organismā, žults izdalīšanās un holesterīna dezaktivācijai, oksalātu sasaistei un nierakmeņu veidošanās kavēšanai, nervu sistēmas nomierināšanai, muskuļu spazmu noņemšanai, zarnu trakta normālai motorikai. Lai uzņemtu nepieciešamo magnija daudzumu, dienā vajag apēst 150 g arbūza.

Arbūza garša atkarīga no saharozes tajā. Jo vairāk cukura, jo garšīgāks. Arbūza cukurs sastāv no saharozes, glikozes un fruktozes. Arbūzā ir pektīnvielas, B1, В2, С, PP vitamīni, folijskābe un karotīns. Sēkliņas satur tauku eļļu. Tautas medicīnā arbūzs un tā mīkstums tiek lietots slāpju remdēšanai drudža laikā.

Arbūzs ir bagāts ar dzelzi, kas nepieciešams asinsritei, palīdz pie anēmijas. Tas ir efektīvs arī tajos gadījumos, kad cilvēkam ir intoksikācija (piemēram, alkohola rezultātā). Vispārējā organisma attīrīšanai tiek veiktas „arbūza diētas”, kad 3-4 dienu laikā uzturā ir tikai arbūzs un brūnā maize.

Kā izvēlēties arbūzu.

- Ja arbūzs būs iebojāts, tas izdzīvos tikai nedēļu. Tāpēc bojātus – caurdurtus, pat mazliet ieplīsušus arbūzus ir kategoriski aizliegts lietot uzturā.

- sausa augļa kājiņa (astīte augļa augšpusē) – ne vienmēr norāda uz gatavību: arbūzs var būt norauts zaļš un pēc tam izkaltēts. Daudz svarīgāk ir ielūkoties tajā vietā, no kurienes astīte aug, tā saucamajā „pogcaurumā”. Ja tā ir reljefa ar gaišām tulznainām maliņām, tad tas liecina par augļa gatavību.

- tautas pazīmju pretruna, zaļš arbūzs skanēs, bet gatavs arbūzs būs bez skaņas, jo skaņa atkarīga no tā, vai iekšējais mīkstums ir kļuvis mīksts vai nē.

- ja jūs saspiedīsiet arbūzu ar rokām un tas ieplīsīs, varat droši meklēt naudas maciņu.

- apakšā, uz arbūza sāniem, ir tā saucamais zemes traips. Vēlams, lai tas būtu dzeltens, nevis balts.

- gatavu arbūzu var viegli ieskrāpēt, pārvelkot pār to ar nagu, jūs bez grūtībām noņemsiet mizas ārējo slāni.

- ja arbūzs ir liels un viegls, tas ir gatavs.

- ja uz cenas ir rakstīts „Astrahaņas”, tā var būt šķirne, nevis vieta, no kurienes ievests. Starp citu, pēc dažu profesionāļu domām, vislabākie arbūzi aug Bikovskas rajonā Volgogradas apgabalā. Īstie Astrahaņas arbūzi nobriest tikai augustā. Gataviem Astrahaņas arbūziem ir spilgti izteikta atšķirība starp tumšajām un gaišajām svītrām astītes tuvumā, bet „zemes traips”, uz kura arbūzs ir gulējis, būs tumši oranžs, sliktākajā gadījumā dzeltens, bet ne balts. Astrahaņā pirmie arbūzi tiek nogaršoti augusta sākumā, bet īstā raža ir tikai augusta vidū, pat beigās, sākot ar 25.augustu, tā kā īstajiem Astrahaņas arbūziem pie mums vajadzētu parādīties tikai septembrī.

- nekad nejautājiet nogriezt arbūza gabaliņu nogaršošanai – jūs ar garantiju ienesīsiet tajā infekciju.

- nepērciet arbūzus ceļa malās, iebraucot pilsētā, no mašīnām vai citās improvizētās tirdzniecības vietās.

-par nitrātu klātbūtni liecina dzeltenas, nevis baltas rozā dzīsliņas mīkstumā.

- izvēlieties vidēja izmēra augli (optimāli 5-7 kg), ja esat nolēmuši našķēties ar arbūzu lielā kompānijā – tad labāk izvēlēties vairākus nelielus, nevis vienu 20 kg smagu.

Pirms arbūza lietošanas, to vajag kārtīgi nomazgāt ar karstu ūdeni. Ārsti apgalvo, ka nitrāti, kas atrodas uz arbūza virsmas ir daudz kaitīgāki par nitrātiem iekšpusē.

Ja vēlaties ēst arbūzu ne tikai vienu mēnesi, tad mēģiniet tos saglabāt. Lai saglabātu augļus,tos var pakārt tīkliņos sausā vēsā pagrabā vai ielikt kastēs ar pelniem.

Avots: www.kleoo.lv

lasīt un komentēt