Zivis satur veselīgus taukus 14 dec.

Pastāv pieņēmums, ka aptuveni 25-30% no ikdienā nepieciešamās enerģijas ir jāuzņem ar taukvielām. Šādi skaitļi lielākajai daļai no mums nekā neizsaka, tādēļ precīzāk būtu izteikties, ka vidēji cilvēkam ir jāuzņem 60g tauku dienā (šāds taukvielu daudzums sniegs Jums aptuveni 540 kilokalorijas enerģijas), pie tam būtu jāpiemin, ka pa trešajai daļai no šīm taukskābēm jābūt piesātinātajām, mononepiesātinātajām un polinepiesātinātajām taukskābēm.  
Bieži vien cilvēki neapzinās to, ka tauki mūsu organismam ir ļoti nepieciešami, jo uzskata, ka tie veido tikai lieko svaru. Šis apgalvojums daļēji ir pareizs, tomēr vajadzētu atcerēties, ka veselīgu tauku lietošana uzturā ir organismam ļoti nepieciešama, jo:
  • Tauki nodrošina to, ka mūsu orgāni ir elastīgi;
  • Tauki atvieglo organisma uzdevumu uzņemt taukos šķīstošos vitamīnus A, D, E, K;
  • Uzņemot taukus organisms uzņem enerģiju, kā arī uzkrāj to gadījumiem, kad iespējas uzņemt jaunu enerģiju nepastāv.

Tauki tiek iedalīti divos veidos – dzīvnieku tauki un augu tauki, bet šeit pastāv arī sīkāks apakšsadalījums, kuru pieminēt nebūtu īpaši nepieciešams. Tomēr svarīgākais šajā iedalījumā ir tas, ka tauku veidi atšķiras ar taukskābju struktūru un tā nosaka, cik tauki ir veselīgi un veselībai noderīgi, un zivju tauki ir viena no organismam nepieciešamākajām tauku grupām.

Zivīs visbiežāk ir sastopamas polinepiesātinātās taukskābes. Šī taukskābe organismam ir ļoti nepieciešama un ir sastopama tādās zivīs kā mencas, foreles, siļķes un laši. Šajās pašās zivīs ir sastopama arī cita taukskābe, kura tiek rekomendēta uzturā lietošanai – omega-3, jo šī taukskābe ļoti labvēlīgi iedarbojas un sirds darbību un asinsvadiem.
Visbeidzot, ir zinātniski pierādīts, ka zivīs esošie tauki ir organismam ļoti noderīgi un tie sniedz cilvēka organismam jaunu enerģiju, nevis lieko svaru.  
 
lasīt un komentēt