Zemeņu laiks ir klāt! 13 jūn.

 

Zemeņu laiks ir klāt! Atkal sarkanais gardums smaida no dārza dobēm un tirgus stendiem un vairums nevar spēt attēsties tās. Zemenes sastāv no 90 procentiem ūdens un ar pārsteidzoši zemu uzturvērtību, 32 kilokalorijas uz 100 gramiem, un satur daudz minerālvielas un vitamīnus.
 
Vai zemenes ir veselīgas?
 
Zemenes vienkārši ir garšīgas un ideāls „diētas auglis”. Tā tas ir tik ilgi, kamēr tās netiek iemērktas cukurā vai putukrējumā. Vislabāk zemenes baudīt tīrā veidā vai ar mērci, kas pagatavota no jogurta un saldināta ar mazliet medus. Tad zemenes nav tikai gardums, bet arī vērtīga piedeva veselīgam uzturam. Zemenes satur vairāk C vitamīna kā apelsīni. Uztura speciālisti zemenes iesaka lietot pie anēmijas, jo tās satur lielu daudzumu folskābes un dzelzi. Lielais kalcija saturs aizsargā kaulus pret osteoporozi, kālijs un magnijs aizsargā sirdi. Bez tam zemenes vēl satur salicilskābi, kas mazina podagras un reimatisma simptomus un augu vielas no fenol skābju grupas, kas aizsargā pret vēzi un novērš artēriju pārkaļķošanos.
 
Kā uzglabāt zemenes?
 
Lielā ūdens daudzuma dēļ, zemenes ir neizturīgas pret spiedienu, ātri bojājas un zaudē aromātu. Tādēļ tās ir uzmanīgi jātransportē un jāuzglabā. Nesaspiestas zemenes var uzglabāt apmēram divas dienas ledusskapī, dārzeņu nodalījumā. Mazgājot zemenes, tās uz īsu brīdi iemērc augstā ūdenī un uzmanīgi nosusina. Lai aromātu nenomazgātu iesaka, kātiņus un lapiņas noņemt tikai pēc mazgāšanas. Svaigas zemenes ne tikai garšo labāk, bet ir arī veselīgākas. Zemenes esošie vitamīni un augu vielas cieš no ilgstošas transportēšanas. Tādēļ, vislabāk zemenes pirkt no vietējiem audzētājiem.
 
Zemeņu uzturvērtība
 
Zemeņu porcija (250grami) satur:
80 kilokalorijas
1g tauku
40 mg folskābes
162.6 mg vitamīns C
62.6 mg kalcijs
37.6 mg magnija
362.5 mg kālija
 
lasīt un komentēt