Žāvēti augļi kā saldumu aizvietotājs 01 jūn.

 

Ziemā un pavasarī mēs nopietni sākam aizdomāties par sava organisma papildus piebarošanu. Protams, polivitamīnu bundžiņa nekad nebūs par sliktu, taču dabīgie līdzekļi, kas turklāt vēl ir arī īsti gardumi, vienmēr būs labāki. Tie ir žāvēti augļi!

Nevarat dzīvot bez saldumiem? Izvēlieties pašus labākos!

Par to, ka žāvēti augļi ir vērtīgs pārtikas produkts, cilvēki zināja jau senatnē. Tad piramīdu cēlāju ikdienas porcija sastāvēja no alus, ķiplokiem un saujas dateļu. Alus aizpildīja zaudēto šķidrumu, ķiploki cīnījās ar infekcijām, bet izžāvētie augļi deva enerģiju, kuras bija pilnīgi pietiekami, lai veiktu smago darbu.

Turklāt tieši šodien žāvētie augļi pārdzīvo otru piedzimšanu. Tāpēc, ka tikai tagad, kad rūpēšanās par veselību kļuvusi par labā toņa likumu, bet mūsu mīlestība uz saldumiem tā arī netaisās nekur pazust, mums beidzot atklājušās pa īstam unikālas šī brīnumainā kāruma īpašības.

Dabīgā biopiedeva

Žāvēti augļi - absolūti dabīgs produkts, kurā nav krāsvielu, stabilizatoru, emulgatoru, nitrātu un mākslīgo piedevu. Faktiski tie ir tie paši augļi tikai bez ūdens. Protams, žāvēšanas procesā daļa vitamīnu neizbēgami zūd, bet tikai daļa.

Tajā pat laikā, vērtīgie mikroelementi, tādi kā kalcijs, dzelzs, nātrijs, magnijs, kā arī šķiedrvielas un pektīns, saglabājas pilnā apjomā. Tāpēc žāvēti augļi ir īsts vērtīgo vielu dabiskais koncentrāts. Tā, piemēram, tikai 50 grami žāvētu ķiršu spējīgi nodrošināt diennakts nepieciešamību pēc kobalta, B6 vitamīna un magnija, bet daži žāvētu aprikožu augļi - kāliju un dzelzi.

Apēdot katru dienu pa piecām žāvētām melnajām plūmēm, vīģēm, datelēm vai aprikozēm, jūs uz visiem laikiem aizmirsīsiet par problēmām ar zarnu traktu: minētie žāvētie augļi satur augu šķiedrvielas, kas novērš aizcietējumus un regulē kuņģa - zarnu trakta darbību. Turklāt jau pēc desmit dienām tādas diētas atspirgs seja, nostiprināsies nagi un mati, un tas viss, pateicoties tam, ka žāvēti augļi satur daudz kalcija.

Rozīnes satur lielu daudzumu bora, kas palīdz pretoties osteoporozes attīstībai, jo tā deficīta dēļ tiek izjaukta kalcija uzsūkšanās organismā. Tās satur arī daudz kālija, magnija un mangāna - pēdējais nepieciešams vairogdziedzerim.

Tomēr jāpiebilst, ka žāvētos augļus vajadzētu lietot ar mēru, jo tie pieder pie koncentrēto produktu kategorijas. Īpaši tas attiecas uz datelēm un vīģēm - lielos daudzumos (no 7 augļiem dienā) tās var izraisīt galvassāpes.

Noziegums bez soda

Reizēm tik ļoti gribas palutināt sevi ar kaut ko garšīgu... Šī „noziedzīgā” vēlēšanās pārņem mūs pilnībā un mudina uz galējībām, piemēram, uz tortes vai šokolādes konfekšu kastes iegādāšanos. Lai tas nenotiktu, turiet pie rokas žāvētus augļus.

Tie ir saldi, bet tajos nav tas pats cukurs, kuru mēs esam pieraduši saukt par „balto nāvi”, bet daudz nekaitīgāki tā varianti - fruktoze un glikoze. Šie ogļhidrāti nepaaugstina insulīna līmeni asinīs, līdz ar to neizsauc hiperglikēmisko sindromu.

Lai arī žāvētie augļi ir kalorijām bagāti, tomēr tās nav „tukšās” kalorijas. Ja jāizvēlas starp šokolādes konfektēm un žāvētajiem augļiem, tad otrais variants jebkurā gadījumā ir mazāk traģisks jūsu figūrai.

Vieni vienīgi plusi

Pirmkārt, tos var ilgi glabāt, turklāt istabas temperatūrā. Tie praktiski nezaudē savas īpašības veselu gadu.

Vienīgā prasība: nekādā gadījumā neturiet tos polietilēna iepakojumā, labāk ievietojiet auduma maisiņā, kas iepriekš samitrināts stiprā sāls šķīdumā, un pēc tam izžāvēts,- tas pasargās žāvētos augļus no pūšanas.

Otrkārt, nelielais apjoms (3-6 reizes mazāks kā svaigiem augļiem) ļauj ekonomēt vietu virtuvē un neprasa lielus traukus.

Un treškārt, tos viegli paņemt sev līdzi uz darbu - tie netek, nešķīst un līdz ar to ievietojami jebkurā somā.

Avots: www.delfi.lv

 

lasīt un komentēt