Vitaminizētu ēdienu receptes 25 apr.

 Greipfrūti attīra organismu no sārņiem. Endīviju salāti satur maz kaloriju un daudz vitamīnu un minerālvielu, it īpaši kalciju, kāliju, fosforu, A, B1, B2 un C vitamīnus. Endīvijas ir ideāls fitnesa ēdiens vielmaiņas uzlabošanai.

Mango satur ne tikai enzīmus, minerālvielas un vitamīnus, bet arī ļoti daudz A vitamīna (karotīna), kas veicina ādas šūnu atjaunošanos un ir nepieciešams redzes spēju nodrošināšanai. Savukārt āboliem piemīt uzmundrinoša iedarbība, un tie arī veicina gremošanu.
Āboli satur tādus vērtīgus vitamīnus kā C, B1, B2, B6 un E. Papildus vērtīgām minerālvielām un mikroelementiem tie satur arī augu polifenolus - vielas, kas attīra organismu un pasargā šūnas no šūnām kaitīgajām vielām. Bez tam, ik dienu apēdot pa ābolam, tiek stiprinātas plaušas!
 
Eksotiskie multivitamīnu salāti
 
Sastāvs:
 
1 sārtais greipfrūts
2 apelsīni
2 kivi
1 mango (pēc iespējas mīkstāks)
1/2 papaijas
1/4 ananāsa
20 g brūnā cukura
1/8 l saldā baltvīna
2 olu dzeltenumi
2 ēd.k. pūdercukura
100 ml marakudžas sīrupa
dažas piparmētru lapiņas
Pagatavošana:
 
Greipfrūtu un apelsīnus nomizo un izspiež sulu. Nomizotos kivi sagriež ripiņās, nomizoto mango – šķēlītēs.
 
Papaiju pārgriež uz pusēm un iztīra no sēklām un sagriež to mazos gabaliņos. Ananāsa mīkstumu sagriež gabalos un visu sajauc kopā.
 
Cukuru savāra sīrupā kopā ar 3 ēd.k. baltvīna, tad pievieno pārējo vīnu. Šo šķidrumu pārlej augļiem un ļauj 1 stundu nostāvēties.
 
Olas dzeltenumu sajauc ar cukuru un sīrupu un sakuļ ar putojamo slotiņu virs karstas ūdens peldes tik ilgi, kamēr veidojas krēmīgas putas.
 
Gatavo mērci pie augļiem var pasniegt karstu vai aukstu. Salātus var garnēt ar piparmētru lapām.
 
Endīviju salāti ar greipfrūtu un fenheli
 
Sastāvs:
 
150 g greipfrūta
50 g svaigu mārrutku
2 ēd.k. (ar kaudzi) mandeļu skaidiņu
3 ēd.k. baltvīna etiķa
1 šķipsniņa brūnā cukura
2 ēd.k. kviešu asnu eļļas
1 šķipsniņa sāls ar jodu
1 šķipsniņa balto piparu
2 ēd.k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
200 g endīviju lapu salātu
250 g zaļa fenheļa
Pagatavošana:
 
Nomizo greipfrūtu un notīra arī balto mizas slāni. Izgriež mīksto daļu (t.d. fileju) starp sadalošajām miziņām, savācot sulu trauciņā, bet fileju atliekot uz šķīvja.
 
Notīra un smalki sarīvē mārrutku un samaisa to ar iztecējušo greipfrūta sulu.
 
Grauzdē mandeļu skaidiņas pannā bez taukiem, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas.
 
Mārrutku masu sajauc ar etiķi, cukuru, eļļu, sāli un pipariem. Šai mērcei pievieno apelsīnu sulu.
 
Nomazgā endīvijas salātus un ļauj tiem kārtīgi nožūt. Sagriež ēšanai paredzētos gabaliņos.
 
Fenheļa gumu sagriež uz pusēm un izgriež cieto viduci. Sagriež fenheli plānās strēmelēs.
 
Salātus, fenheli un greipfrūta fileju izkārto uz šķīvjiem. Pārlej ar mērci.
 
Fitnesa dzēriens
 
Sastāvs:
 
200 g ābolu
200 g nomizotu apelsīnu
50 g nomizotu citronu
Pagatavošana:
 
Sagriež augļus mazos gabaliņos. Ievieto tos miksera traukā un miksē 2 minūtes. Lai atvairītu nogurumu un uzlabotu gremošanu, šo sulu jādzer katru dienu pirms ēšanas.
 
 
lasīt un komentēt