Vitamīni uz palodzes - lats makā 01 jūl.

 

Lai ko audzētu, vispirms ir jāsagatavo piemērota lieluma trauks (izmērs atkarīgs no tā, cik daudz vēlas izaudzēt) un zeme. To var iegādāties kādā dārzkopības veikalā vai atvest no laukiem. Kā trauku iespējams izmantot jau mājā esošas lietas - tukšas kārbas, uz pusēm pārgrieztas piena vai sulu tetrapakas, olu kastītes, burciņas utt. - arī tā ietaupīsi, nepērkot speciālus trauciņus. Lai skatu uz palodzes padarītu vēl pavasarīgāku, trauciņus iespējams aplīmēt ar krāsainu papīru, aptīt ar krāsainām aukliņām vai nokrāsot.
 
Lai iegūtu leknus sīpollokus, sīpolu var iedēstīt zemē vai ielikt līdz pusei ūdenī kādā burciņā vai lēzenā traukā. Pērkot sīpolus pārtikas, nevis dārzkopības veikalā, labāk ņem tādus, kas jau nedaudz izdzinuši asniņus.
 
Ja ir vēlme iegūt labas un veselīgas garšvielas, var sēt dilles un baziliku. Itin labi uz palodzes var izaudzēt arī kinzu un timiānu. Lielāku pacietību prasa pētersīļu audzēšana. Tie dīgst lēnāk, tāpēc iespējams podiņā iestādīt pētersīļa sakni - tā lapas parādīsies ātrāk. Līdzīgi var rīkoties arī ar seleriju un tās sakni.
 
Var sēt arī salātus, kurus pēc izdīgšanas jāizretina. Savukārt, ja ir vēlme ātrāk nogaršot pašu audzētus tomātus, uz palodzes kūdras podiņos var iesēt un audzēt arī mazos ķirštomātiņus.
 
Ļoti veselīgi ir kressalāti. Šajā gadījumā zeme nebūs nepieciešama - tos var izdiedzēt traukā uz slapjas salvetes vai marles gabala. Tikai jāpielūko, lai trauks neizžūst. Tāpat var rīkoties ar dažādiem graudiem un citām sēklām, piemēram, lucernu, Ķīnas pupiņām vai redīsiem. Svaigie dzinumi dos pavasarīgu možumu!
 
Jāatceras, ka trauku ar seklām un stādiem vislabāk novietot uz palodzes vai uz galda pie loga, kur jaunie stādiņi saņems pietiekami daudz saules un siltuma. Sējot zemē sīkas sēkliņas, tās ar zemi nevajag apbērt, lai tās saņemtu pietiekami daudz gaismas. Savukārt, lai ātrāk parādītos pirmie zaļumi un zeme neizžūtu, pa virsu trauciņam var pārklāt pārtikas plēvi. Līdzko parādās pirmās zaļie asniņi vai lapiņas, plēvi jāņem nost.
 
Gan paša diedzētus, gan veikalā pirktus daudzgadīgo garšaugu stādus jau siltākā laikā var izstādīt dārzā vai, piemēram, tomātus, siltumnīcā. Tie, kuri nav dārziņa saimnieki, var uz balkona ierīkot kastes. Tajās labi aug arī dažādi salāti, galvenais tos laikus nogriezt, lai tie nekļūtu rūgti.
 
Ja vien ir pieejams kāds brīvs zemes gabals, lai ietaupītu, arī vasarā un rudenī dažādus zaļumus, garšaugus, pākšaugus un dārzeņus, piemēram, burkānus, bietes, zirņus, pupiņas, ķiplokus, redīsus utt., tā vietā, lai pirktu veikalā, var audzēt pats!
 
 
Avots: www.kleoo.lv
lasīt un komentēt