Veselīga ēdiena gatavošana 18 apr.

 

Veselīga ēšana neattiecas tikai uz produktu izvēli. Arī ēdiena pagatavošanai ir liela nozīme.
 
Cepšana: palielina tauku daudzumu ēdienam, īpaši taukos vai eļļā vārītiem ēdieniem. Parasti nav veselīgi.
Grilēšana: nav nepieciešamas papildus taukvielas un garša saglabājas lieliska. Veselīgi.
Vārīšana: tradicionāls veids dārzeņu pagatavošanai, tomēr nevajadzētu tos vārīt veselu mūžību, līdz tie zaudē garšu, vērtīgās barības vielas un formu. Veselīgi.
Tvaicēšana: saglabā kraukšķīgumu, garšu un ir veselīgi.
Mikroviļņu krāsns: ja vari atļauties, tad zini, ka šādā veidā pagatavots ēdiens lieliski saglabā smaržu un nav nepieciešamas papildus taukvielas. Labs veids pienācīgi pagatavota ēdiena
Grauzdēšana un cepšana cepeškrāsnī: atbrīvo gaļu no sulām, padarot to veselīgāku. Cepeškrāsnī var pagatavot arī dārzeņus.
 
Veselīga cepšana
 
Kā pagatavot garšīgas, veselīgas brokastis nedēļas nogalē? - Kāpēc nepamēģināt cepeškrāsnī ceptu šķiņķi vai desu, sēnes un tomātus? Vārītu olu un tostermaizi? Un uzdzert svaigi spiestu apelsīnu sulu un tēju vai kafiju, ieteicams, bez cukura.
 
Sīki knifiņi
 
Dažreiz sīkumiem ir liela nozīme veselīga ēdiena pagatavošanā:
 
  • labāk izmanto mazu daudzumu eļļas, nekā sviestu, margarīnu vai cūku taukus;
  • pirms gatavošanas nogriez gaļai taukumu;
  • mērcēm izmanto zema tauku satura pienu;
  • mērcēm labāk izvēlies mazliet sieru ar spēcīgāku garšu, nekā daudz, bet ar maigāku garšu;
  • lai saldinātu ēdienu, izmanto rozīnes, banānus vai žāvētus/savā sulā konservētus augļus;
  • rūpējies, lai rīsu un makaronu ēdieniem mērce nebūtu vairāk par pašiem rīsiem un makaroniem;
  • izvēlies dažādus dārzeņus pie karbonādes vai ceptiem kartupeļiem, kā arī labāk cep kartupeļus cepeškrāsnī;
  • krējumu un sieru izmanto tikai īpašos gadījumos;
  • izmanto mazāk tauku un vairāk dārzeņus, un labāk nelej kausētu sviestu uz tiem;
  • pietaupi miltus un zivi pagatavo grilējot.

Samazini sāls patēriņu

 
Daudzi domā, ka ēdienam gatavošanas laikā nevar būt pievienots pietiekami daudz sāls, tāpēc uz galda jābūt sālstraukam. Tomēr no šādiem ieradumiem vajadzētu izvairīties, jo tas varētu būt apvainojoši pavāram. Tas ir neveselīgi. Tāpēc labāk vispirms nogaršo ēdienu, pirms uzber sāli. Kad būsi atbrīvojusies no šī kaitīgā ieraduma, vari pamēģināt samazināt sāls daudzumu, ko pievieno ēdiena gatavošanas laikā. Un tad tu sāksi brīnīties, kā cilvēkiem var garšot tik sāļi ēdieni. Ja atbrīvoties no sāls lietošanas tev ir par grūtu, tad padomā ar veselīgākām alternatīvām - citām garšvielām.
 
Nevārīta pārtika
 
Ēdienam ne vienmēr ir jābūt kaut kā īpaši pagatavotam. Ja vien rokas un produkts ir nomazgāts, necepta un nevārīta pārtika ir veselīga un garšīga, un neprasa daudz laika.
 
Veselīgas uzkodas: burkāni, kā arī citi dārzeņi, augļi, salāti, kāposti, olīves, maize, graudi, krekeri.
 
Veselīgi saldie ēdieni: banāni, apelsīni, āboli, plūmes, melones, ananāsi, mango, persiki, bumbieri, žāvēti augļi.
 
Svaiga, saldēta vai konservēta pārtika?
 
Svaigu produktu izmantošana ēdiena gatavošanā ir labākā izvēle vitamīnu un šķiedrvielu dēļ, tomēr prasa salīdzinoši daudz laika. Saldēti vai konservēti produkti arī nav slikti, tomēr to īpašības nav tik ideālas, turklāt konservētiem produktiem ir pievienots sāls un cukurs, tāpēc vispirms vajadzētu izlasīt to, kas rakstīts uz etiķetes. Ja nav iespējams tikt pie svaigiem produktiem, vai arī tie ir pārāk dārgi, tad arī saldētus un konservētus nevajadzētu smādēt.
 
Kaprīziem ēdājiem - veselīgs kārdinājums
 
Bērnu gaumei bieži vien ir grūti izpatikt, bet šie 10 padomi varētu palīdzēt viņus pievērst veselīgai pārtikai:
 
  1. Ja viņi ir pietiekami veci, iesaisti bērnus veselīga ēdiena gatavošanas procesā. Ja viņi paši būs gatavojuši, tad visdrīzāk arī ēdīs;
  2. Picai parasti ir piekrišana. Pagatavojiet paši no veikalā pirktas pamatnes un ar lētiem dārzeņiem;
  3. Pupiņas ar nedaudz sāls un zivju pirkstiņi - grilēti;
  4. Paslēp dārzeņus siera mērcē pie makaroniem;
  5. Parūpējies par veselīgām uzkodām - svaigiem dārzeņiem, nevis pilniem saldumu un cepumu traukiem;
  6. Izmēģini mājās gatavotas pankūkas ar gaļas vai citiem pildījumiem;
  7. Ja problēmas sagādā visa ēdiena apēšana, labāk uzliec daudz sīku lietiņu;
  8. Rūpējies, lai ēdiens būtu vienkāršs, arī lietojot mērces - siera, tomātu, boloņas u.c.;
  9. Nekrīti panikā. Mēdz būt dienas, kad arī pieaugušajiem nav apetītes.
Pieci mīti par ēdienu
 
  1. Nelietojot sāli, tu nomirsi.
    Patiesība: taču jau pagatavotā ēdienā, ko mēs lietojam, parasti ir pietiekami daudz sāls. Ja vien tu nelieto tikai no svaigiem produktiem gatavotu ēdienu, tad vari atļauties nepievienot sāli.
  2. Ir nepieciešams liels daudzums tauku, lai gaļa būtu kārtīgi pagatavota.
    Kļūda: arī treknuma nogriešana un liesākas gaļas gabala izvēle būs veselīgāka.
  3. Maize un kartupeļi palīdz vairot lieko svaru.
    Kļūda: daudz tauku un cukura plus nepietiekama vingrošana ir vainojami liekā svara uzkrāšanā. Maize un kartupeļi ir veselīgi, ja vien tos nelieto kopā ar neveselīgām piedevām.
  4. Apēst piecus augļus un dārzeņus dienā normālam cilvēkam ir neiespējami.
    Kļūda: izklausās daudz, bet atceries, ka šeit pieskaitāmi arī augļu sulas, zupas un dārzeņi. Turklāt izvēlies uzkodām pāris augļu ierasto cepumu vietā, un tu jau vari teikt, ka esi ceļā uz veselīgu dzīvesveidu.
  5. Veselīgi pagatavoti ēdieni ir bezgaršīgi.
    Kļūda: veselīga ēdiena pagatavošanas viedi, tādiem kā grilēšana vai cepšana cepeškrāsnī, saglabā produkta smaržu. Sarkanie pipari, piemēram, daudz vairāk garšo pēc sarkanajiem pipariem, ja tos grauzdē. Pamēģini grauzdēt veselas un nenomizotas ķiploka daiviņas, un iegūsi sulīgu un saldu kārumu. Turklāt ir daudz dažādu veselīgu garšvielu un zālīšu, ar kurām eksperimentēt.

Avots: www.delfi.lv

 
lasīt un komentēt