Vai tauki var būt noderīgi? 27 mar.

Vakar viss vēl bija vienkārši: saldkrējuma sviests un sāls ir kaitīgi, augu eļļas noderīgas. Margarīns ir labāks par sviestu, jo izgatavots tieši no augu eļļām. Beztauku diēta ir pati labākā. Tās ietekmē būsiet slaidi, skaisti un nodzīvosiet 100 gadus. Taču viss nav tik vienkārši.
 
Problēmas var rasties arī tad, ja cilvēka uzturā trūkst tauku. Tā tas bija japāņiem, jo viņi neēda tos taukus, ko ēda, piemēram, amerikāņi. Tāpēc jāņem vērā sekojošais.
Mēs visi zinām, ka trekns ēdiens ir slikts. Daudzi ir dzirdējuši par beztauku diētu, kas veselīga sirdij un asinsvadiem. Taču šie pieņēmumi nav apstiprinājušies. Pats lielākais pētījums šajā sakarā tika aizsākts Masačūsetsas štatā jau 1940. gados un turpinās vēl šobaltdien. Tieši pusgadsimtu pēc vērienīgo darbu uzsākšanas darbu vadītājs Viljams Kastelli teica šādus vārdus: “Esam secinājuši, ka tiem cilvēkiem, kas uzturā lieto dzīvnieku taukus, holesterīna bagātus produktus, kas satur daudz kaloriju, bija labākās asinsanalīzes, svara radītāji. Plus vēl viņi bija labā fiziskā formā.”
 
20.gadsimta pēdējos gados bijis ārkārtīgi daudz visādu publikāciju par šo tematu – cik gan kaitīgi ir dzīvnieku tauki un cik labas ir augu eļļas. Diemžēl postulāts, kas slavina beztauku diētu, nav apstiprinājies.
 
Miesa to mīl Tavs prāts to noraida, bet ķermenis ir citās domās. Un domās tu atzīsti - ķermenim taisnība, īpaši tad, kad smērē uz ādas barojošus krēmus. Tu taču vēlies, lai āda būtu vesela, skaista un gluda. Tam ir vajadzīgi tauki.
 
Mūsu senči regulāri ar tiem iezieda matus. To vēl tagad dara indiāņi un inuīti. Šādas izdarības varētu šķist mežonīgas, bet viņu mati ir daudz veselīgāki un skaistāki. To nevar neatzīt. Senās austrumu skaituma receptēs varam lasīt, ka ķermenis, lai saglabātu tvirtumu, tika iesmērēts ar siltām eļļām.
 
Tāpat kā matiem, ādai, arī mūsu iekšējiem orgāniem ir nepieciešami tauki. Lipīdi, kas ir taukos, aktīvi piedalās mūsu organisma un ķermeņa remonta darbos. Mūsu smadzenes praktiski sastāv no ūdens un taukiem. Tāpēc pilnīgi pareizs ir apgalvojums, ka intelekta attīstība ir atkarīga no tā, vai zīdainis ir labi barots. Kamēr smadzenes aug, nepilnīga pārtika tām nodara lielu ļaunumu.
 
Tauki ir neaizstājami
 
Tas nav kompliments, bet termins. Tāpat kā vitamīni, kas jāsaņem organismam, eksistē arī taukvielas, bez kurām mēs nevaram iztikt. Pārtikā tās ir, diemžēl bieži mēs tās nepietiekami izmantojam.
 
Eksistē vairāki būtiskākie taukvielu veidi, precīzāk taukskābju veidi:
 
piesātinātās taukskābes – gaļā un piena produktos;
omega 9 – mononepiesātinātās taukskābes olīveļļā;
omega 6 – polipiesātinātās taukskābes kukurūzā;
omega 3 – polipiesātinātās taukskābes, kas atrodamas linsēklās un to sviestā, zivīs un to taukos, kā arī zaļumos.
Par ideālu var uzskatīt lietojamo pārtiku, kurā ietverti visi šie nepieciešamo taukvielu veidi, pat, ja tie netiek ēsti katru dienu.
 
Nedaudz noderīgu padomu
 
Olīveļļa ļoti labi lietojama augstās temperatūrās, tieši tāpēc to ir lietderīgi izmantot cepšanai. Linsēklu eļļu, tieši pretēji, nekādā gadījumā nevajadzētu karsēt, bet lietot būtu ļoti ieteicams. Tā tāpat kā zivju eļļa, kas satur omega 3, ir neaizstājama tieši tāpēc, ka sevī ietvērusi dažādas šī veida taukskābes. Pārtikā nepieciešams kā viens tā otrs. Tiem, kas visas rekomendācijas par veselīgu uzturu tulko kategorijās “kg – cm”, būtu lietderīgi zināt, ka omega 6 salīdzinoši ar omega 3 garantē nopietnu svara pieaugumu gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem.
 
Nevajag aizmirst, ka daļa no augu taukiem noteikti organismam ir jāsaņem, lietojot dārzeņus. Tas nenozīmē, ka obligāti jāēd avokado, var iztikt arī ar riekstiem un saulespuķu sēklām. Ļoti daudz vērtīgo taukskābju satur kviešu graudi, kādus var nopirkt aptiekās. Linsēklas arī iespējams pie mums nopirkt. Tās var samalt kafijas dzirnaviņās un kā garšvielu piebērt ēdienam.
 
Vari neticēt, bet mūsu zemē izmantojot vērtīgās taukskābes tavai veselībai ir daudz lielākas iespējas tikt uzlabotai nekā ļoti attīstītajos rietumos. Tieši pie mums ir iespējams iegādāties linu, auzu, ciedra, kviešu un ķirbju sviestu, mežrozīšu un tām līdzīgu augļu eļļas. Protams, šie produkti ir dārgāki par tiem, ko ikdienā lej uz pannas, bet daudz taču nevajag… Ne jau pankūkas šajās eļļās jācep. Ideāla recepte – tējkarote eļļas bļodiņā rīvētu burkānu vai pieci pilieni sejas maskai.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt