Vai alkohols piederas pie diētas? 19 maijs

Pavasaris ir atnācis un mums visiem gribas arvien vairāk laika pavadīt ārpus mājām , ar draugiem, kolēģiem vakaros pēc darba satikties uz kādu kopīgu dzērienu, doties piknikos brīvdienās, svinēt svētkus kopā ar ģimeni. Bieži vien šādos pasākumos neiztiekam bez dažādem alkoholiskajiem dzērieniem.

Tomēr papildus tam taču gribas pieturēties arī pie saviem diētas plāniem un neatkāpties no nospraustajiem mērķiem un galu galā gan justies, gan izskatīties labi. Vai alkoholiskie dzērieni piederas pie diētas un, ja jā, tad kā?

No sākuma nepieciešams tikt skaidrībā par šo dzērienu kaloritāti. Aptuvenie cipari ir šādi:

Liķieri = 350 kcal /100ml
Degvīns (un citi stiprie alkoholi) = 222 kcal
Vīns = 74 kcal
Šampanietis = 76 kcal
Alus = 40 kcal

Tagad, kad esam tikuši skaidrībā par to, cik papildus kalorijas uzņemam ar šiem dzērieniem, nākamais, ko nepieciešams apsvērt, ir:

1) Cik liela ir glāze? Piedomā par piemērotu tilpumu, kā arī seko līdzi, lai glāzē nebūtu vairāk dzēriena, nekā vēlējies. Latvijā gan tas maz iespējams, toties citās valstīs gan.
2) Vai dzēriens tiek ar ko jaukts? Atceries, ka arī sulas un limonādes satur daudz cukura un kalorju. „Asiņainā mērija” ir visai laba izvēle, jo tomātu sulā kaloriju ir mazāk.
3) Cik dzērienus Tu izdzer? 120 kcal ar 0.3l aliņu var likties nedaudz un diezgan viegli iekļaujamas dienas plānā, tomēr ar 6 aliņiem vairs tā nav. Skaitam ir tendence pieaugt nemanāmi.

Izvairies no dažādien „īpašajiem” piedāvājumiem un „speciālajiem” kokteiļiem. To sastāvs un kaloritāte var Tevi mēreni šokēt, piemēram 1 glāze „Pina Colada” var saturēt 250 – 500 kcal.

Ja Tev tiešām šādi dzērieni ļoi garšo, iekļauj vienu savā dienas ēdienkartē, izbaudi un pēc tam pievērsies dzērieniem ar mazāku kaloritāti. Ja Tu kokteiļus gatavo mājās, izmēģini blenderī sasmalcinātus svaigus augļus ar mazu devu alkohola. Tādā veidā Tu uzņemsi ne tikai cukuru, bet arī vitamīnus un šķiedrvielas.
 
Ja vienā vakarā plāno izdzert vairāk kā vienu dzērienu, tiem pa starpu izdzer pa glāzei tīra ūdens. Tādējādi Tu samazināsi kopējo izdzerto kaloriju daudzumu.
 
Ar nelielu iepriekšēju plānošanu un kontroli iespējams visai veiksmīgi izbaudīt svētkus un atpūtu arī neatkāpjoties no saviem mērķiem un plāna ideālā svara iegūšanai. Lai izdodas!


Raksts sagatavots pamatojoties uz www.fitday.com  un www.dzeratbildigi.lv publicēto informāciju. 

lasīt un komentēt