Uzturs gavēšanas laikā 09 mar.

Ko ēst gavēšanas laikā? Es domāju, ka daudzi cilvēki uzdot šo  jautājumu sev, kas cenšas vai  jau nolēmuši gavēties.
No savas pieredzes varu spriest, ka gavēties  ir ļoti noderīgi,jo tai piemīt  gan diētiskā- svara zaudēšana, gan higiēniskā- organisma attīrīšanas nozīme.
Lai novērstu kaitējumu organismam  gavēšanas laikā un  uzlabotu savu veselību, ir nepieciešams sagatavot savu organismu pirms tam.
Cilvēka organismam  vidēji ir nepieciešams  90 g olbaltumvielu dienā. Ņemot vērā, ka mūsu ķermenis ātri nolietojas,  proteīna zudums ir jāatjauno, uzņemot ar uzturu. Tāpēc, gavēšanas laikā, vajadzētu stingri kontrolēt pārtikas pieejamību ne tikai ar  mikro un makro elementiem un minerālvieliem, bet arī  olbaltumvielu daudzumu. Olbaltumvielas daudzumu var uzņemt ar   šādiem produktiem: pupiņas, saulespuķu sēklas, rieksti. Dažreiz, ja gavēšanas apstākļi atļauj var uzņemt arī zivs, garneles un citas jūras veltes.
 
Ikdienas prasība pēc ogļhidrātiem ir   400-500 g un  galvenais ogļhidrātu avots uzturā ir augu izcelsmes produkti,kurus gavēšanas laikā varat uzņemt bez ierobežojuma. Kā  arī gavēšanas laikā netiek izslēgts cukurs.
Attiecībā uz tauku uzņemšanu, var norādīt, ka izmantota  augu eļļa,kura tiks  izmantota atsevišķi no dzīvnieku taukiem, cilvēka zarnās netiek konvertēta uz cilvēku taukiem, jo ​​tie nesatur piesātinātas taukskābes. Tas ir ļoti svarīgi tiem, kas nolema gavēšanas laikā  zaudēt svaru.
 
Šķidruma uzņemšana prasa arī kontroli - vismaz divus litrus dienā. Tas jau sen zināms, ka gremošanas funkciju organismā maina savu darbību ne tikai mēneša laikā, bet dienas laikā. Ir tā saucamais bioloģiskais pulkstenis. Pēc bioloģiskajiem likumiem vislabvēlīgākais laiks maltītei ir no 12:00 līdz 20:00, bet no 22:00 līdz 04:00 organismam ir visaktīvākā asimilācija, kas rezultātā absorbē un gremo uzturu. Miera un pašattīrīšanās laiks ir aptuveni no plk.4:00 līdz 12:00 .
 
Uzmanīgi!!! Gavēšana ir kategoriski aizliegta grūtniecēm, kuņģa-zarnu trakta, kuņģa čūlas, gastrīta, pankreatīta, holecistīta, diabēta slimību gadījumos,  cilvēkiem ar smagu fizisko aktivitāti, cilvēkiem, kas nesen bija psihiskā trauma,bēdas un   arī nav ieteicams bērniem līdz 14 gadu vecumam.
Uzskatu, ka  bērnus iesaistīt gavēšanā nevajag (nerunāju par bērniem, kuriem ir reliģiskā audzināšana). Pētījumi rāda, ka bērni  cieš no kalcija deficīta , uzturā samazinot piena produktus.  Kalcija trūkums – slikti kauli, mugurkauls un visas problēmas saistītas ar to.
Cilvēki , kas iepriekš tika minēti, vistas vai liellopu gaļu ir ieteicams uzņemt maltītes veidā, omletes ar pienu, piena produktus,atkarībā no skābuma, lai uzturētu veselību. Ja vesels cilvēks var kompensēt  dzīvnieku olbaltumvielu ar  dārzeņiem, augu izcelsmes produktiem (zirņi, pupas, sojas pupas, lēcas), kā arī sēnes, tad cilvēki ar kuņģa-zarnu trakta slimībām šos produktus izslēgt nevar,jo  var izraisīt slimības saasināšanās.
 
Garšīgas  receptes gavēšanas laikā
 
Spinātu un tomātu salāti
Viegli un sātīgi salāti. Nomazgāt dārzeņus. Sagriezt lapu salātus, pievienojot spinātus, sagrieztus tomātus un  sarkano sīpolu gabalos, sezama sēklas, mērci un ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas.
Mērce:
  • ·         2 ēdamkarotes olīveļļas
  • ·         2 ēdamkarotes sojas mērce
  • ·         2 ēdamkarotes vīnogu etiķa
  • ·         sāls pēc garšas
  • ·         1 tējkarote cukura
  • ·         pipari
Cepti baklažāni ar riekstiem
Nomazgāt baklažānus, uzkarsēt krāsni līdz 200 °C un cept tos, pagriežot tos  laiku pa laikam, apmēram pēc katras 20 minūtes.  Ceptus baklažānus izņemt   un ļaut atdzesēt.  Šajā pašā laikā, sasmalcināt  valriekstus, ķiplokus, pievienot sāli un garšaugus  pēc garšas un nedaudz ūdens, lai masa kļuva sabiezināta. Sagriezt baklažānus un aizpildīt ar jau iepriekšēju uztaisītu masu. Ielikt  baklažānus ​​folijā un „iesaiņot”kā konfekti. Ielikt ledusskapī uz dažām stundām. "Konfekti" izņemt no leduskapja un  sagriezt baklažānus šķēlēs.
  • ·         baklažāni - 4 gab
  • ·         valrieksti (mizoti) - 100g
  • ·         ķiploki - 2-3 krustnagliņas
  • ·         sāls
  • ·         melnie pipari
  • ·         svaigi garšaugi - pēc garšas
 
 
Sagatavoja  Anna Nikolajeva/ SIA „Veselības centrs Medeors” Uztura speciāliste
lasīt un komentēt