Taukus un eļļas jālieto ar mēru 16 nov.

Tauki un eļļas sniedz enerģiju un pasargā no aukstuma. Bez tauku palīdzības organisms neuzņem taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E un K). Diemžēl tauku un eļļu pārmērīga lietošana kombinācijā ar mazkustīgu dzīvesveidu izraisa lieko svaru.
Uzturā veselīgākas ir eļļas, nevis tauki, jo tās satur vairāk nepiesātināto taukskābju. Taču šīs eļļas ir arī jutīgākas un tās drīkst tikai nedaudz uzsildīt.
Tā kā viens grams tauku satur deviņas kilokalorijas (kcal), tauki sniedz divreiz vairāk enerģijas nekā tāda paša daudzuma ogļhidrāti vai olbaltumvielas. Tauki ir garšīgi, jo tie labi uzsūc aromātvielas un garšvielas.
 
Tauki ir atšķirīgi
 
Tauki savstarpēji atšķiras ar dažādām taukskābēm. Tās iedala:
 
  • piesātinātajās taukskābēs;
  • vienkāršās nepiesātinātās taukskābēs;
  • saliktās nepiesātinātās taukskābēs.
Likums: Jo šķidrāki tauki, jo vairāk nepiesātināto taukskābju tie satur. (Izņēmums ir palmu tauki.)
 
Piesātinātās taukskābes ir mazāk ieteicamas uzturā. Tās ir galvenokārt dzīvnieku tauku (sviesta, krējuma) sastāvā, kā arī kokosa taukos un palmu taukos.
 
Vienkāršās nepiesātinātās taukskābes ir sevišķi ieteicamas uzturā. Tās ir rapšu eļļā un olīveļļā.
 
No saliktām nepiesātinātām taukskābēm visvairāk ieteicamas uzturā ir omega-3 taukskābes, kas ir tādu taukvielām bagātu zivju kā laša un siļķes sastāvā, kā arī linsēklu eļļā, rapšu eļļā un olīveļļā. Ieteicamas ir arī omega-6 taukskābes, kas ir augu eļļās (piemēram, saulespuķu, kukurūzas asnu eļļa, dadžu eļļa).
 
Piesātinātās un vienkāršās nepiesātinātās taukskābes organisms var ražot pats, savukārt omega-3 un omega-6 taukskābes organisms pats neražo. Taču tās ir dzīvībai nepieciešamas un ir jāuzņem nepieciešamā daudzumā ar uzturu.
 
Jāņem vērā slēptie tauki, ko satur tādi pārtikas produkti kā desas, kūkas, šokolāde, uzkodas un kēksi. Šie produkti vienmēr ir kalorijām bagāti, pat ja nešķiet trekni.
 
Taukvielas mērenos daudzumos ir veselīgas
 
Ikdienas uzturā jādod priekšroka
 
augu eļļām, piemēram, rapšu eļļai un olīveļļai;
taukvielām bagātām zivīm (lasim, skumbrijai, siļķei, sardīnēm, tuncim);
bet tīrus taukus uzturā jālieto taupīgi.
Ikdienā nepieciešamais tauku daudzums uzturā ir 60 līdz 80 grami.
 
Katram tauku un eļļas veidam tavā virtuvē ir piemērotākais pielietojums:
 
Piemērotība: aukstais galds. Svarīgākās šķirnes: olīveļļa (auksti spiestā), saulespuķu (auksti spiestā), dadžu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa, rapšu eļļa, valriekstu eļļa, linsēklu eļļa.
 
Piemērotība: siltie ēdieni, sautēšanai. Svarīgākās šķirnes: saulespuķu eļļa, olīveļļa (rafinēta), rapšu eļļa (rafinēta), zemesriekstu eļļa, sviests, margarīns.
 
Piemērotība: vārīšana eļļā. Svarīgākās šķirnes: zemesriekstu eļļa, speciāla eļļa un tauki, kas paredzēti produktu vārīšanai eļļā.
 
Piemērotība: ilgāka cepšana un grilēšana. Svarīgākās šķirnes: kokosa tauki, olīveļļa, zemesriekstu tauki, cūku tauki.
 
Ieteikumi uzglabāšanai:
 
Taukus un eļļas uzglabā vēsā, tumšā vietā un noslēgtā veidā. Atvērtus produktus jāizlieto dažu nedēļu laikā. Gaisma, gaiss un siltums liek eļļām ātrāk sabojāties un paātrina tajās E vitamīna noārdīšanos.
 
Vai tu zināji, ka...
  • ...atsevišķas tauku sastāvdaļas (omega-3 un omega-6) ir organismam vitāli svarīgas? Viena ēdamkarote rapšu eļļas simtprocentīgi nodrošina ikdienas omega-3 taukskābju devu.
  • ...virtuvē ir nepieciešamas vismaz divu veidu eļļas? Viena – aukstajam galdam un viena – ēdienu uzsildīšanai.
  • ...saliktās nepiesātinātās taukskābes augu eļļās labvēlīgi iedarbojas uz tauku un holesterīna līmeni asinīs?
  • ...pieaugušam cilvēkam, kas strādā vieglu līdz vidēji smagu darbu, tauku daudzumam ikdienas uzturā nevajadzētu pārsniegt 25-30%?
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt