Sulu tecināšanas saldais prieks 11 apr.

Sulu no bērza vai kļavas pavasarī var iegūt tikai īsu laiku – aptuveni četras nedēļas. Šis laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas.
Kādēļ tieši bērza un kļavas sulas?
Kad rudenī dienas sāk kļūt īsākas, visi lapu koki sāk uzkrāt saknēs cukuru, kas gaidāmajā ziemā kļūst par koka iztikas avotu un nodrošinās pirmo lapu plaukšanu pavasarī. Tieši šī sulu uzkrāšanās saknēs ir iemesls tam, kāpēc rudenī kokiem lapas maina krāsu, nokalst un visbeidzot nokrīt.

Ziemas beigās laikam kļūstot siltākam, cukurs ar koka sulām no saknēm tiek sūtīts augšup. Un diviem kokiem – bērzam un kļavai - šie sulu krājumi ir saldāki un bagātīgāki nekā citu sugu kokiem.

Bez koksnes, pazīstamākie produkti, ko iegūst no kļavas, ir kļavu sīrups un kļavu cukurs. Abus šos produktus iegūst, iztecinot kļavas sulu un savārot to sīrupā vai vēl tālāk - cukurā. Taču no kļavu sulas iespējams izgatavot arī ļoti labu vīnu.

Bērza sula satur glikozi un fruktozi, bet kļavu sula – pārsvarā sukrozi. Vēl viena atšķirība ir tā, ka bērzu sula ir mazāk koncentrēta nekā kļavu sula. Bērzu sula satur 0,5 līdz 2 procentus cukura un, lai pagatavotu biezu sīrupu, bērza sula ir jāsavāra, samazinot tās daudzumu 30 līdz 40 reižu, bet, lai iegūtu sīrupu no kļavu sulas, vārīšanas procesā tās daudzums jāsamazina tikai 25 reižu. Iegūtais gala produkts ir sīrups, kas pēc garšas atgādina melasi. Tieši no koka iztecinātai bērza sulai ir gandrīz nemanāmi saldena garša.

Kā pareizi tecināt sulu

Parasti bērzu/kļavu sulu tecināšanas laiks ir aprīlis. Ir gadi, kad sulu tecēšana vienam kokam turpinās pat desmit dienas un ilgāk, bet citus gadus sulu tecēšana var būt ļoti niecīga. Kad sulu tecēšana beigusies, sula kļūst pienaini balta un rūgta, jo sulai piejaucas vielas, kas to dara duļķainu un rūgtu. Tas nozīmē, ka sulu tecināšanas sezona tajā gadā ir beigusies.

Sulu tecēšanas laikā no liela, veca bērza var iegūt 15 līdz 20 litru sulas dienā, bet, lai to panāktu, kokā ir jāizurbj 5 centimetrus plats un 10 centimetrus dziļš caurums. Šādu urbumu koks spēs pārdzīvot tikai vienreiz, varbūt divreiz savā mūžā.

Lai pret koku izturētos saudzīgāk un iegūtu sulu daudzus gadus, ir jāapmierinās ar mazāku urbumu - 2 centimetrus platu un 2 centimetrus dziļu. No šāda urbuma, vismaz sulu tecināšanas pirmajās dienās, var iegūt aptuveni 3 litrus sulas dienā.

Lai pasargātu koku no piepēm un citām slimībām, pirms sulu tecināšanas ieteicams novārīt visas ierīces un traukus.

Var rīkoties šādi (tas prasa 5 minūtes):

Ar 18 mm urbi izurbj ieslīpu, 2 centimetrus dziļu caurumu bērza stumbrā mazliet virs zemes. No urbuma tūlīt sāk tecēt sula. Izurbtajā caurumā ievieto plastmasas caurulīti (ārējais diametrs 19 mm). Piesien pie koka stumbra dzēriena pudeli (tilpums 1,5 litri), kurā ievietota piltuve. Ja naktīs gaisa temperatūra vairs nenoslīd mīnusos, uz nakti labāk atstāt lielāku trauku, piemēram, stikla 3l burku, kas no rīta būs pilna.

Lai iegūtu sulu, vari arī nogriezt kādu zaru un ļaut, lai sula iepil pie zara piestiprinātā plastmasas pudelē.

Kad sulu tecēšana beigusies un urbums koka stumbrā kļuvis sauss, to aizdrīvē ar potzaru vasku vai koku balzamu. Pēc tam aiztaisi urbumu ar pudeles korķi vai koka tapu. Tas pasargās koku no puves.

Ievēro:

Ja tu gribi tecināt sulu no koka, kas nepieder tev, ir jāprasa atļauja īpašniekam, kuram pieder zeme, uz kuras šis koks aug.
Bērza sulai, kas tiek izmēģināta kā līdzeklis pret bērza ziedputekšņu izraisītu alerģiju, jābūt pēc iespējas svaigai. Sula nekādā veidā nedrīkst būt apstrādāta un nekādā gadījumā nedrīkst būt vārīta! Pagaidām vēl nav izpētīts, vai sulā esošās potenciāli aktīvās vielas saglabājas, ja sula tiek saldēta vai tai tiek pievienotas kādas vielas, piemēram, konservanti. Tādēļ šāda sulas apstrāde nav ieteicama!


Kā sulu sagatavot un uzglabāt

Raudzēta bērzu sula
Svaigu bērzu sulu lej traukā, pievieno cukuru, rozīnes un citronu (uz 1l sulas 15–20g cukura, 4g rozīņu, 1/10 citrona), aizvāko, patur istabas temperatūrā 3-5 dienas. Pēc tam novieto vēsā telpā (ja nav pagraba, ierok zemē). Lietojama pēc 15-20 dienām. Rozīņu vietā var izvēlēties arī ķimenes vai upeņu zaru.

Dzirkstošā bērzu sula
Svaigu bērzu sulu pilda vīna vai šampanieša pudelēs. Katrā pudelē liek 15-20g cukura, 5-6 rozīnes, nedaudz citronskābes, pielej bērzu sulu līdz pudeles sašaurinājumam, aizkorķē, korķi pārsien ar auklu (lai korķis nesprāgtu vaļā, tam jābūt nostiprinātam), pudeles patur siltā vietā (5-10°C) un uzglabā guļus. Pēc 15-20 dienām sula ir norūgusi, dzirkstoša, ar patīkamu garšu.

Karstā vasaras dienā atdzesēta, raudzēta bērza vai kļavas sula būs lielisks padzēriens.

 

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt