Sparģeļi – veselības dārzeņi 09 feb.

Sparģeļi ir svētku mielasts gardēžiem! Un it īpaši lieli svētki tie ir gardēžiem, kuri rūpējas par savu veselību. Sparģeļi ne tikai labi garšo, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Un pats labums: kaloriju skaits sparģeļos ir tuvu nullei!
Sparģeļi ir visīstākie notievēšanas dārzeņi: 100 grami balto sparģeļa kātu satur tikai 12 līdz 20 kalorijas un nevienu gramu tauku. Ūdens daudzums sparģeļu sastāvā sasniedz 93 līdz 95 procentus.
Līdz ar to pat vislielāko izmēru šķīvis ar sparģeļiem tik un tā būs diētiska maltīte – kaloriju ziņā vienīgi ar lielisko holandiešu mērci kā piedevu vajadzētu uzmanīties.
 
Vitamīni un minerālvielas, ko satur sparģeļi
 
Sparģeļi varētu segt lielāko daļu no ikdienas vitamīnu un minerālvielu nepieciešamā daudzuma. Visvairāk šajos dārzeņos ir:
 
  • A, B1, B2, B6, C, E un K vitamīni, niacīns, folskābe, pantotēnskābe, biotīns.
  • Minerālvielas un mikroelementi – kalcijs, magnēzijs, dzelzs, mangāns, varš.
  • Balastvielas.
Kuri cilvēki nedrīkst ēst sparģeļus?
 
Lai gan sparģeļi ir veselības ēdiens, taču cilvēkiem ar noteiktām hroniskām slimībām vajadzētu atturēties no sparģeļu ēšanas, jo tas var apdraudēt veselību.
 
Podagras slimniekiem vajadzētu našķēties ar sparģeļiem pavisam nelielos daudzumos, jo šie dārzeņi var izraisīt podagras lēkmi. Cilvēkiem ar hroniskām nieru slimībām vajadzētu vispār atteikties no sparģeļu ēšanas.
 
www.lifeline.de
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt