Padomā pirms ēd! 30 aug.

Krabju nūjiņas 

Tā ir malto zivju un to atlieku masa, kam pievienota dabiska vai ķīmiski modificēta ciete, olas baltums, piedeva ar krabju garšu, varbūt nedaudz arī pašu krabju, nātrija glutamāts krabju garšas pastiprināšanai, cukurs, sāls. Raksturīgo krāsu nūjiņām piešķir oranžā krāsviela, piemēram, paprikas pulveris.
 
Zivju pirkstiņi
Zivis, it īpaši jūras zivis, ir veselīga pārtika. Tomēr to nevajadzētu attiecināt arī uz zivju pirkstiņiem. Tas ir stipri pārstrādāts zivju produkts, pārtikas pusfabrikāts. Zivis tiek sasmalcinātas un kopā ar piedevām - miltiem, dabisko vai modificēto cieti un garšvielām - samīcītas. Tad no masas veido "pirkstiņus" vai citas formas izstrādājumus, pārklāj ar
rīvmaizi un sasaldē. Reti kurš "pirkstiņš" satur vairāk par 50% zivju. Vēl nekvalitatīvāki ir "pirkstiņi" no maltās zivju gaļas. To ražo, sasmalcinot zivs gaļu, skrimšļus un ādu, kas palikusi pāri no filejas atdalīšanas.
 
Buljona koncentrāti
Uz šā produkta iesaiņojuma parasti ir attēlota gaļa, garšaugi, dārzeņi. Varētu domāt, ka sauso buljonu ražo tā: no kauliem vāra buljonu, to iztvaicē, pievieno garšvielas - sāli un kaltētus garšaugus, varbūt drošības pēc arī konservantus. Bet ko īstenībā satur šie buljona koncentrāti? Galvenās sastāvdaļas ir dabiskā vai modificētā ciete un kāds no ķīmiskajiem garšas un aromāta pastiprinātājiem, piemēram, nātrija glutamāts(E 621), nātrija guanilāts(E 627) vai nātrija inozināts (E 631), kas piešķir šim produktam gaļas smaržu. Bez tam tie satur augu taukus, mākslīgās vai dabiskās garšvielas, skābuma regulētājus, piemēram, citronskābi (E 330), krāsvielas, karamelizētu cukuru (E 150a) un antioksidantus, piemēram p-butoksianizolu BHA (E320). Šādiem gaļas buljona koncentrātiem nav uzturvērtības, tie nesatur organismam nepieciešamās aminoskābes un minerālvielas.
 
Margarīns
Margarīns ir rūpnieciski ražota mākslīga pārtika. To gatavo no ūdens un rafinētas augu eļļas. Nepiesātinātos taukus pakļauj tehnoloģiskai pārstrādei - hidrogenē, kas nozīmē - pievieno ūdeņradi, tā iegūstot cietāku produktu (augu taukus kas pēc savas konsistences atgādina sviestu). Labākas garšas iegūšanai dažreiz lieto dabisko sviestu vai dzīvnieku taukus. Margarīns tiek plaši reklamēts kā sviesta aizstājējs, kas satur mazāk taukskābju. 
 
Kartupeļu čipsi
Kartupeļu čipsi ir raksturīgs fast food jeb ātro uzkodu paraugs. Ar šo nosaukumu apzīmē dažādus gatavus vai pusgatavus ēdienus, kas bagāti ar cukuru, taukvielām, mākslīgām vai dabiskām garšvielām un dažādām pārtikas piedevām, bet kuros gandrīz nemaz nav vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu.
 
Avots: www.kleoo.lv
lasīt un komentēt