Oda kefīram 01 jūn.

 

Kāda ir jūsu attieksme pret kefīra dzeršanu? Cik daudz par to zināt? Pirmie kefīra izgatavotāji bija osetīni. Kaukāza iedzīvotāji savā laikā bija paši īstākie „kefīra monopolisti”, jo sava veselīgā dzēriena pagatavošanas recepti viņi ļoti sargāja.

Tā turpinātos līdz pat šai dienai, ja vien kāds kaukāzu kņazs nebūtu paveicis neapdomīgu varoņdarbu - nolaupījis vienu no krievu meitenēm. Krievu vara iestājās par tautieti un iesēdināja mīlestības pilno kņazu cietumā, bet ārā izlaida tikai apmaiņā pret gūstekni un desmit mārciņām kefīra sēnīšu. No tā laika kefīrs un citi skābpiena produkti ieņēmuši godpilnu vietu arī uz mūsu galda. Vai arī uz jūsējā?

Vitamīnus uz galda!

Galvenā kefīra labā īpašība ir tā, ka šis produkts ir lielisks kalcija un fosfora piegādātājs, bez kuriem jau sen mēs visi būtu kļuvuši par kariesa upuriem un pastāvīgi ciestu no kaulu lūzumiem. Turklāt kalcijs un fosfors piedalās galvas smadzeņu šūnu veidošanā, veicina līdzsvarotu nervu sistēmas darbību un palīdz normalizēt vielmaiņu.

Bez šaubām šie vērtīgie elementi ir arī citos produktos, bet lieta tāda, ka organisms tos spēj uzsūkt tikai izšķīdinātā veidā un organisko skābju klātbūtnē. Skābes lielos daudzumos ir citrusaugļos, upenēs, zemenēs, bet diemžēl gandrīz visos šajos vērtīgajos augļos nav kalcija un fosfora. Savukārt kefīrā ir gan viens, gan otrs, un tieši tāpēc tā sastāvs tiek uzskatīts par daudz sabalansētāku.

Kas attiecas uz vitamīniem, tad šajā jomā kefīram arī ir ar ko palielīties - tas spēj sintezēt B grupas vitamīnus (tie cīnās ar stresu, noņem nogurumu, novērš depresiju, palīdz tikt vaļā no blaugznām un pumpām), bagāts ar A vitamīnu (nepieciešams redzei un ādas veselībai), D vitamīnu (nepieciešams, lai uzsūktos kalcijs un fosfors, kā arī lai uzturētu kaulus labā stāvoklī) un folskābi (svarīgākais vitamīns grūtniecēm un tām, kas vēlas iegūt veselīgu sejas krāsu un uzturēt tonusu muskuļos). Izvēloties kefīru, nepieciešams zināt, ka attaukotā kefīrā visas šīs veselīgās vielas ir daudz mazāk, kā treknajā, un tāpēc nav nepieciešams dzīties pēc kaloriju neesamības, kaitējot veselībai.

Papildus visām labajām īpašībām kefīram vēl ir arī pretvīrusu iedarbība, un tāpēc tām, kuras izdzer kaut glāzi vērtīgā dzēriena katru dienu, ir daudz mazāk iespēju saķert gripu vai saaukstēties, nekā „kefīra nīdējām”. Un, ja ņem vērā, ka kefīrs spēj vēl arī attīrīt jūsu asinsvadus no holesterīna plātnītēm, tad skaidrs, ka ir vērts biežāk ietvert vērtīgo dzērienu savā ēdienkartē.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt