Miega noslēpums ir ēdienos! 27 mar.

Miegs ir gandrīz tikpat svarīgs kā ēdiens, jo tas palīdz mums izskatīties jauniem un justies lieliski. Ja cilvēkam neļauj gulēt, viņš mēģinās atrast, kur izgulēties, ja cilvēkam ir miega trūkums – viņš centīsies to kompensēt.
 
Ilgstoši neizgulējies cilvēks ne tikai nespēj koncentrēties, bet kļūst kašķīgs, nesavaldīgs un darbojas palēninātā režīmā. Pie neizgulēšanās bieži ir vainojams bezmiegs vai nespēja aizmigt, kā arī vājš un trausls miegs. Kāpēc tas viss?
 
Kāpēc miegs ir tik svarīgs?
 
Miega trūkums noved pie funkciju traucējumiem un pieaugošas miegainības. Cilvēki, kuriem ir ievērojams miega trūkums, biežāk tiek iesaistīti automašīnu avārijās, strīdos ar tuviniekiem un kolēģiem.
 
Ja mums ir dota tā laime kārtīgi izgulēties, mēs ne tikai spējam koncentrēties un būt pozitīvā noskaņojumā, bet varam būt pārliecināti par savu skaistumu, jo miegs bremzē novecošanu un vairo augšanas hormonu. Tas ir svarīgi, jo tieši augšanas hormonam ir pretnovecošanas iedarbība.
 
Jo vecāki kļūstam, jo ilgāks laiks ir nepieciešams, lai aizmigtu, un jo mazāk miega mums vajag, bet neviens neaizdomājas, ka tieši tas, ko mēs ēdam un dzeram, ir milzīgs miega kvalitātes ietekmētājs!
 
Bet kas tad ir nepieciešams labam miegam?
 
  1. Jūs nedrīkstat doties gulēt izsalkuši, jo zems cukura līmenis asinīs neļaus organismam ražot pietiekamu daudzumu miegu veicinošu hormonu.
  2. Serotonīns ir viens no spēcīgākajiem garastāvokļa un miega noteicējiem organismā. Tas nomierina un mazina smadzeņu aktivitāti, kas vajadzīgs, lai iemigtu. Zems cukura līmenis var ietekmēt miegu, bet serotonīns regulē cukura līmeni organismā. Arī ar ogļhidrātiem bagāti produkti, piemēram, makaroni, maize, kartupeļi, stimulē organismu ražot šo miegu veicinošo hormonu.
  3. Pirms gulēšanas izdzeriet glāzi silta piena, jo pienā ir viena no astoņām pamata aminoskābēm - triptofāns, kas palīdz atslābināties un aizmigt. Triptofāns ir otrajā vietā pēc serotonīna, kas savukārt kontrolē miega ciklu.
  4. Izvairieties no kofeīnu saturošiem produktiem (kafija, tēja un šokolāde).
  5. Alkohols gan var padarīt cilvēku miegainu un palīdzēt ātri aizmigt, tomēr pēc dažām stundām tas veicina hormona norepinerīna izstrādi, kas liek cilvēkam mosties.
  6. Kalcijam un magnijam piemīt dabisks trankvilizējošs efekts. Tie atrodami sēklās, riekstos un zaļos lapu dārzeņos. Melatonīns, kas palīdz regulēt miegu, atrodams arī banānos, tomātos un rīsos.

Neēdiet vēlu vakarā! Ieteicu neēst pirms gulētiešanas 3-4 stundas!

Pēdējai ēdienreizei jābūt vismaz divas stundas pirms gulētiešanas. Bet ja tiešām gribas kādu našķi vēlu vakarā, tad neliels gabaliņš ābola, bumbiera vai cita augļa, vai ogas glābs jūs no pārēšanās un lieku (nevajadzīgu) kaloriju uzņemšanas!
 
Sagatavoja Anna Nikolajeva –SIA Veselības centrs "Medeors” uztura speciāliste
 
lasīt un komentēt