Krāsaini, daudzveidīgi un veselīgi - pākšaugi 28 jūl.

Ar pākšaugiem – pupām, zirņiem un lēcām – būtu jādraudzējas gan tiem, kas ietur gavēni vai ir veģetārieši, gan jebkuram, kurš rūpējas par veselību.

Diemžēl ikdienā lietojam samērā vienveidīgu uzturu un vērtīgus produktus piemirstam.
Veikalos nopērkami mums tik pazīstamie pelēkie zirņi, ko ēdam Ziemassvētkos, šķeltie zirņi, kas ir ātri pagatavojami un gardi zupā vai biezenī, kā arī ne tik pazīstamie turku zirņi, dažādu krāsu lēcas un pupiņas. Tie satur daudz olbaltumvielu, ko veido vērtīgas aminoskābes, vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas. Tās ir ļoti vajadzīgas, jo izvada no organisma toksiskās vielas, mazina holesterīna līmeni asinīs un veicina gremošanas sistēmas darbību, īpaši svarīgi tas ir cukura diabēta un sirds infarkta profilaksē, kā arī cīņā pret lieko svaru.

Lai iegūtu pilnvērtīgos olbaltumus, kas satur visas organismam nepieciešamās aminoskābes, pākšaugi jākombinē ar graudaugiem un dārzeņiem. Tādēļ jāgatavo sautējumi, piemēram, no grūbām, dārzeņiem un pupiņām, lieliski garšo plovs, kuru papildina ar turku zirņiem vai kuskus ar dārzeņiem un sarkanajām pupiņām. Labi garšos sautējums ar dārzeņiem, pupiņām, tomātu pastu, čili pipariem un gaļu (var iztikt bez tās). Šāds mums neparastāks salikums raksturīgs meksikāņu ēdieniem. Ir arī daudz un dažādu salātu recepšu, kuru pamatā ir pupas vai zirņi, tāpat lielisks ēdiens ir šķelto vai pelēko zirņu un lēcu vai pupiņu zupa.

Interesanti, ka arī zemesrieksti ir piederīgi pākšaugiem, tajos tāpat kā sojas pupās ir daudz tauku un E vitamīna. Sojas pupas ir sevišķi bagātas ar olbaltumvielām, tādēļ sojas izstrādājumi ir veģetāriešu iecienīti gaļas aizstāšanai.
Daudzi sūdzas par vēdera uzpūšanos un diskomfortu pēc pupu vai zirņu ēšanas. Pākšaugi vieglāk sagremojami, ja tos ēd kopā ar raudzētiem piena produktiem, piemēram, rūgušpienu, kefīru vai paniņām, tie kārtīgi jāsakošļā un jāēd nesteidzoties. Pupiņas ieteicams izmērcēt aukstā ūdenī, nomainot to vairākas reizes, arī vārot pēc kāda laika ieteicams noliet pirmo ūdeni un pieliet jaunu. Pākšaugu ēdienam var pievienot tādas garšvielas kā anīsu, koriandru vai romiešu ķimenes, iespējams, ka vieglāk sagremot būs lēcas.

Avots: "Kurzemnieks",  www.delfi.lv

lasīt un komentēt