Ko darīt ar pusdienu pārpalikumiem? 05 sept.

Ja pēc vakardienas maltītes palicis pāri ēdiens, tas nav jāmet ārā. Tas nav nedz tgaupīgi, nedz zaļi! Ir daudz interesantu ideju, kā pagatavot pusdienu un vakariņu pārpalikumus

 
  1. Ja no vakardienas pusdienām pāri palicis nedaudz vārītu rīsu. Tos var izmantot zupas pagatavošanai. Ņem 1 kg tomātu bez mizas, sagriež, pieliek sviestā saceptu sasmalcinātu sīpolu, sāli, nedaudz cukura, piparus, pielej ūdeni un visu vāra 10 minūtes; tad pieliek vārītos rīsus, pielej vēl ūdeni, labi izmaisa, uzvāra, pieliek krējumu, dilles un citus zaļumus. Pasniedz ar sviestmaizēm. Ja vārītiem rīsiem pievieno saputotas olas ar cukuru, mazliet pienu un garšvielas, tad var izcept garšīgu saldo sacepumu. Ja negribat saldo sacepumu, gatavojiet sāļo. Tādā gadījumā rīsiem pievieno neputotas olas bez cukura, sagrieztu desu, šķiņķi vai cepeša atgriezumus un balto vai tomātu mērci. Pie vārītiem rīsiem pielieciet olu, cukuru, mazliet piena un miltus un cepiet biezās pankūkas.
  2. Biezpienu, kurš jau sāk apsūbēt, izlieto ķimeņu sieriņiem. No biezpiena var cept saldo sacepumu un pankūkas. Biezpienu var likt pie kotletēm. Tas pavairo masu un mazās devās kotlešu garšu nemaina. Jāsargās pielikt par daudz, tad kotletes būs skābas.
  3. Ja pusdienās ir zirņu biezputra (biezenis) ar speķa mērci, pārpalikumu izlieto otrā dienā zirņu zupai. Atliek tikai pavārīt kādu garšsakni un sīki sagrieztus kartupeļus, pielikt zirņu biezeni ar pāri palikušo mērci, uzvārīt, un zupa gatava.
  4. Dažreiz žāvēts šķiņķis pilnīgi sakaltis, kļuvis vārīšanai nederīgs. Tādu šķiņķi uz rīves sarīvē, ber uz sviestmaizes kā rīvētu sieru, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem. Variants: sarīvēto šķiņķi sajauc ar sasmalcinātiem sīpoliem, pipariem, krējumu, ziež uz sviestmaizes, pārliek ar olu, gurķu, tomātu vai redīsu šķēlītēm.
  5. No cepeša kauliem var vārīt garšīgas zupas ar grūbām, kāpostiem, sēnēm u. c. Šādas zupas pasniedz ar krējumu.
  6. Liellopu, teļa vai zoss treknumus sagriež, izkausē un lieto kartupeļu vai zivju cepšanai.
  7. Ja ceptas sēnes no maltītes paliek pāri, tās iemarinē nākamai ēdienreizei, piemaļ pie kotletēm, izmanto pie gaļas sacepumiem u. c.
  8. Iepriekšējā dienā gatavotu baltmaizes sacepumu sagriež plānās šķēlēs un sviestā uzcep.
  9. No pāri palikušām biezputrām, piejaucot olas un miltus, cep biezās pankūkas. Biezputras var arī uzcept līdzīgi kā baltmaizes sacepumu.
  10. Pusdienās pāri palikušos kartupeļus izlieto kartupeļu salātiem, gaļu — kartupeļu sacepumam vakariņās; var gatavot kartupeļu kotletes. Maltā veidā var pievienot pie zupām, īpaši pie biezeņzupām.
  11. Pavasarī pirmos redīsus lietojiet kopā ar to lapām. Lapas ir daudz vērtīgākas par pašiem redīsiem un aizmest tās prom nav lietderīgi. Ja lapas ir jaunas, nav pūkainas, tās kopā ar redīsiem vai atsevišķi krējumā garšo lieliski.
  12. No iepriekšējo dienu ēdienreizēm palicis pāri nedaudz miežu un auzu putraimu biezputras un dažādi vārīti dārzeņi. No tiem var izcept dārzeņu cepeti. Rīkojas šādi: dārzeņus samaļ, pieliek dažas olas, sāli, piparus, kopā ar sasmalcinātu speķi saceptus sīpolus, biezputras un, ja nepieciešams, kādu karoti rīvmaizes. Visu labi samīca, izveido cepeti viltotā zaķa veidā un liek uz pannas karstos taukos. Cep cepeškrāsni apmēram 40 minūtes, laiku pa laikam aplaistot ar dārzeņu vai gaļas buljonu, no kā radīsies mērce. Kad cepetis gatavs, mērci uztumē, pieliek krējumu. Galdā pasniedzot, cepeti pārlej ar mērci.
  13. Zupās vai citos ēdienos kopā ar citiem dārzeņiem vārītu veselu sīpolu neizmet, bet uz šķīvja ar dakšiņu saspaida un liek atpakaļ zupā.
  14. Vasarā, lietojot dārza zaļos zirnīšus, pākstis neaizmetiet, bet sažāvējiet. Ziemā tās noder, vārot dārzeņu buljonu.
  15. Spinātu kāti izmantojami kopā ar lapām. Ja nu tomēr tie paliek pāri, tos izlieto salātiem.
  16. No biešu lapām un to kātiem gatavo biezeni un zupas. Kātus pat konservē ziemai.
  17. Mēdz teikt, ka pie ēdieniem nevar likt daudz seleriju. Selerijām ir stipra smarža, bet ar tām jāprot rīkoties. Tad var iegūt ēdienu ar smalku garšu un pat tad, ja selerijas lietotas lielos vairumos, ēdiens garšos lieliski. Piemēram, var vārīt seleriju zupu; seleriju salāti garšos vislielākajiem gardēžiem. Ēnā sažāvētas seleriju lapas, uzglabātas slēgtā traukā, noder ziemā ēdiena aromatizēšanai un arī vitaminizēšanai.
  18. Pētersīļa vai selerijas sakne, izvārīta buljonā, nav aizmetama. bet apēdama kā vērtīgs vitamīniem un minerālsāļiem bagāts produkts Var izlietot samaltu pie maltas gaļas un zivju ēdieniem.
  19. Citronu vai apelsīnu miziņas pieliek kā garšvielas saldajiem ēdieniem un dažreiz ari gaļas un zivju ēdieniem.
  20. Pāri palicis saputots olas baltums ir augstvērtīga līme, bet, sajaukts ar glicerīnu un citrona sulu, noder vakaros kā roku krēms. Putotos olu baltumos iemērc cepumus, pēc tam tos apviļā pūdercukurā un sasmalcinātos grauzdētos riekstos, cepeškrāsnī apžāvē.
 
No grāmatas: V. Gustava, I. Jansone Pavārgrāmata. Izdevniecība Liesma, 1978.
lasīt un komentēt