Ķiploks – garšaugu karalis 13 jūn.

Grūti spriest, kā tas īsti iedarbotos uz vampīriem, taču sens ebreju sakāmvārds vēsta: "Ar monētiņu tiksi tramvajā, ar ķiplociņu – dabūsi apsēsties." Ķiploks vienmēr spējis izraisīt galēji pretējas izjūtas – no mīlestības līdz naidam. Gardēži to vienmēr uzskatījuši par garšaugu karali. Pusdienojot jebkurā labā restorānā, vismaz viens no lepnākajiem ēdieniem noteikti būs pagatavots ar dāsnu ķiploku piedevu.

Vai tu zināji?

•Tautas medicīna iesaka izmantot svaigu ķiploku (iekšķīgi), lai mazinātu aknes simptomus.
•Ķiploks var samazināt holesterīna līmeni asinīs.
•Ķiplokam piemīt antibakteriālas īpašības.
•Ēdot to lielos daudzumos, ķiploks ir arī lielisks pretodu līdzeklis.

Kas jāievēro, lietojot ķiplokus

•Pērkot ķiploku, centies pirkt svaigas ķiploku galviņas, nevis marinētus ķiplokus. Ķiploka ēteriskās eļļas izgaro marinādē, tāpēc marinēts ķiploks garšas ziņā neatšķiras no citiem marinētiem dārzeņiem. Vietējie, jaunās ražas ķiploki garšo daudz labāk par ievestajiem.

•Ķiploka galviņai jābūt lielai, apaļai un stingrai, ar baltu mizu.

•Mēdz būt arī violetas ķiploku galviņas – šie ķiploki ir sausāki un maigāku garšu.

•Nav ieteicams lietot ķiploku spiedi, jo vairums vērtīgās, aromātiskās sulas iet zudumā, paliekot šīs ierīces mazajos caurumiņos. Tāpēc labāk sakapāt ķiploku uz dēlīša.

•Ķiploku nevajag cept pārāk augstā temperatūrā, citādi tas strauji piedeg. Labāk ielikt to aukstā eļļā un lēnām to uzkarsēt, lai aromāts atraisās pakāpeniski.

•Ja ķiplokus gatavo kopā ar sīpoliem, vispirms jāliek cepties sīpolus ar sāli, tos nedaudz pasautē un tad pievieno ķiplokus.

•Ķiploku var cept vienkārši ar visu miziņu, ja vēlas izbaudīt savādāku garšu, bet var rīkoties arī smalkāk: pārgriež ķiploka galviņu šķērsām uz pusēm (sanāk augšdaļa un apakšdaļa), izveido folijas groziņu, kurā ieliek ķiploku, uzpilina tam nedaudz olīvu eļļas, uzber dažus graudiņus sāls un liek cepties 150°C, kamēr tie kļūst mīksti.

•Uzturā neizmanto zaļos ķiploku asnus, jo tie ir rūgti.

•Ķiplokus var nomizot un uzglabāt traukā ar eļļu vēlākai izmantošanai. Glabāšanas laiks: četri mēneši.

 
Veselīgam uzturam nav jāsastāv tikai no salātu lapām un burkāniem. Asā, bagātīgā ķiploka garša spēj padarīt vienkāršus salātus daudzveidīgākus. Izmēģini šīs gardās salātu mērces:


Zaļā ķiploku mērce


•6 ķiploku daiviņas;
•1 čili pipars;
•200 ml avokado eļļas vai olīvu eļļas;
•500 ml dārzeņu buljona;
•2 prāvas saujas svaigu zaļumu, piemēram, koriandrs, baziliks, majorāns, raudene, maurloki, piparmētra;
•1 tējkarote jūras sāls;
•3 ēdamkarotes baltvīna etiķa.
Visas sastāvdaļas ieliec blenderī un sablendē, kamēr masa kļūst spilgti zaļa.

Pievieno vēl garšvielas, ja vēlies. (Ņem vērā, ka garša pastiprināsies uzglabāšanas laikā.)

Mērci var glabāt ledusskapī līdz 3 nedēļām. Ja mērce noslāņojas, samaisi to.

Šo mērci var izmantot arī kā marinādi jebkurai gaļai vai zivij. Ķiploka garša būs dominējošā.

Bazilika pesto
 
Viens no iecienītākajiem veidiem, kā ēst ķiplokus, ir gatavojot bazilika pesto – populārāko mērci pasaulē. Lai gan var nopirkt jau gatavu, kvalitatīvu bazilika pesto mērci, tomēr nekas nevar būt labāks par pašas rokām gatavotu mērci, ko saberž ar stampiņu miezerī! Sastāvdaļas pesto mērcei, atkarībā no miezera izmēra:

•Krietna sauja svaigu bazilika lapiņu;
•6 ķiploku daiviņas;
•50 g ķirbju sēkliņu, ko viegli apcep;
•50 g svaigi rīvēta parmezāna siera;
•Mazliet olīvu eļļas.
Sastāvdaļas saberž miezerī ar stampiņu, kamēr masa kļūst patīkami drupataina.

Ātrai un vieglai maltītei: uzklāj kārtīgu karoti šīs veselīgās mērces uz svaigas zivs vai lauku cāļa krūtiņas gabala, cep krāsnī apmēram 15 minūtes un pasniedz ar ķīniešu nūdelēm un ceptu papriku. Kā piedevas būs tavi iecienītie salāti ar zaļo ķiploku mērci.

Neaizmirsti vīnu! Labu apetīti!

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt