Kā saglabāt vitamīnus gatavojot? 19 apr.

 

Kā mēs visi zinām augļos un dārzeņos ir daudz vitamīnu, kad tie nonāk uz šķīvja, vitamīnu daudzums tajos ir krietni samazinājies. Mazgājot, smalcinot, gatavojot vai sildot dārzeņus vai augļus sāk pazust svarīgie vitamīni un uzturvielas.
 
Griežot un rīvējot dārzeņi zaudē apmēram 10% C vitamīnu, bet ja sagrieztie dārzeņi kādas trīs stundas tiek uzglabāti istabas temperatūrā, tad C vitamīns pazūd vēl straujāk, apmēram 60%. Der zināt, ka C vitamīna noārdīšanos var mazināt, ja dārzeņus apslacina ar citrona sulu. Vitamīni A, E, B1, B2, B6 sāk pazust gatavojot, bet vitamīni K, B12 un D augļos un dārzeņos saglabājas ilgāk. Vārot dārzeņus tiek zaudēti apmēram 35% vitamīnu, tvaicējot 25% un sautējot 20%. 
 
Tātad vitamīnu pazušanu spēcīgi ietekmē gaiss, gaisma un siltums, tāpēc vien ir svarīgi jau pirms gatavošanas parūpēties par to, lai saglabātu vitamīnus: 
 
Dārzeņus jāiegādājas mazos daudzumos un tad jāuzglabā tumšā un vēsā vietā;
Vislabāk iegādāties vietējos dārzeņus un augļus, jo to transportēšanas un laiks līdz tirdzniecības vietai ir krietni mazāka un tādejādi tie ir svaigāki;
Ēdiens jābauda uzreiz pēc gatavošanas, nevis ilgi jāuztur silts;
Pareizi būtu ēdienam ļaut ātri atdzist un tad pēc nepieciešamības uzsildīt vēlreiz;
Dārzeņus ieteicams sautēt, tvaicēt, gatavot cepšanas vai alumīnija folijā, wok pannā vai ātrās vārīšanas katlā. Tādā veidā tiek vairāk saglabātas uzturvielas un vitamīni;
Dārzeņus un augļus jāgatavo pēc iespējas mazākā ūdens daudzumā.
Sagrieztos dārzeņus vai augļus ieteicams apēst vai gatavot uzreiz nevis ilgi uzglabāt.
lasīt un komentēt