Kā neļauties svētku sezonas gastronomiskajām pārmērībām 19 dec.

Svētku sezona gadu mijā daudziem cilvēkiem ir laba atruna, lai ļautos gastronomiskām pārmērībām turpat vai divu mēnešu garumā. Jaunākie pētījumi liecina, ka svētkos iegūtais liekais svars, kas gadu gaitā uzkrājas, var kļūt par galveno aptaukošanās cēloni.
Daudzi svētku labumi ir ievērojams pārbaudījums veselīgā uztura plānam, kuru tu esi centusies ievērot iepriekšējos vienpadsmit mēnešus. Gan mājās, gan viesībās pie draugiem vai izklaides pasākumos ar kolēģiem, kārdinājums pārēsties uzglūn gandrīz pie katra galda.
ASV Nacionālais Diabēta, gremošanas un aknu slimību institūts (NIDDK) nesen veiktā pētījumā konstatējis, ka vidējais svara pieaugums svētkos ir aptuveni 0,45 kg. Šis pētījums liecina, ka aptaukošanās un ar to saistīto slimību profilaksē ļoti svarīga loma ir prasmei izvairīties no svara pieauguma svētku sezonā.
 
Kaloriju samazināšana
 
Daudzi tradicionālie svētku ēdieni ir taukiem un kalorijām bagāti. Tas gan nenozīmē, ka būtu jāatsakās no visiem iecienītajiem ēdieniem. Jāmēģina tos padarīt veselīgākus, mazliet samazinot tauku un kaloriju daudzumu to sastāvā.
 
Pārliecinies, kā šie vienkāršie paņēmieni samazina tauku patēriņu svētku ēdienos:
 
  • Sāc dienu ar spēcinošām brokastīm, kas satur proteīnu. Olbaltums tiek ilgāk sagremots un ilgāk nodrošina sāta sajūtu.
  • Nekad neej uz viesībām ar tukšu vēderu. Uzēd nedaudz salātiņus vai kādu citu mazkaloriju uzkodu pirms iziešanas. Tas palīdzēs tev viesībās nepārēsties pie bufetes galda.
  • Kāre pēc cukurotiem ēdieniem šajā gadalaikā sasniedz kulmināciju, liekot tev patērēt daudz saldu ogļhidrātu, kas vēl vairāk palielina tieksmi pēc cukura. Lai izvairītos no šī apburtā loka, ēd vairāk ēdienus, kuru saturā ir ogļhidrāti, kas lēni sadalās (satur maz glikozes) un lēni sniedz enerģiju, piemēram, šķiedrvielām bagāti ēdieni. Tādējādi kāre pēc saldumiem pazudīs un sāta līmenis pieaugs.
  • Nekad nedzer alkoholu tukšā dūšā. Iemalkojot dzērienu, vienmēr arī apēd kaut ko. Izvairies no pārmērīgas alkohola lietošanas, jo alkohols pazemina paškontroles spējas, kas var izraisīt pārēšanos.
  • Šajā laikā centies vairāk ēst balto gaļu bez ādas, nevis sarkano gaļu.
  • Lai ievērotu diētu, vari ieviest uztura dienasgrāmatu, kurā atzīmē visu apēsto. Tu būsi pārsteigta, cik ātri mazās uzkodas un kumosiņi pievieno papildus 500-1000 kalorijas katru dienu. Trīs šokolādes keksiņi katru dienu nedēļas laikā atbilst pievienotiem 0,6 kg. Padomā par to, cik ļoti būs janvārī jānopūlas, lai nomestu šo lieko svaru. Vai šis keksiņš tiešām ir šo pūļu vērts?

Svētki nav piemērotākais laiks, lai uzsāktu diētu. Tavs mērķis drīzāk ir saglabāt pašreizējo svaru šajā laika periodā. Ja esi ļāvusies šokolādes konfekšu kārdinājumam vai kāda cita kalorijām bagāta deserta baudīšanai, nebar sevi. Vienkārši samazini kaloriju uzņemšanu pārējā dienas daļā vai arī pavadi dažas minūtes vairāk uz skrejceliņa trenažieru zālē.

 
Centies panākt līdzsvaru – dietologi iesaka pēc katras izēšanās dienas ievērot stingrākus ēšanas paradumus nākamajās divās dienās. Tātad, ja tu saēdies par daudz saldumu darba vietas svētku pasākumā, turpmākajās divās dienās ēd uzmanīgāk.
 
Ēdienu gatavošanas ieteikumi
 
  • Samazini tauku un kaloriju daudzumu gaļas mērcē, pirms pasniegšanas nokāšot to caur putu karoti.
  • Putnu gaļas pildījumus pagatavo atsevišķi. Tādējādi tas saturēs mazāk kaloriju un tauku nekā, ja to iepildīs putna gaļā pirms cepšanas.
  • Vienmēr pagatavo dažas piedevas, kuras satur ļoti maz kaloriju un tauku, piemēram, svaigu augļu salātus vai sautētus dārzeņus ar citrona sulu un zaļumiem.
  • Sviesta vietā dārzeņiem var pievienot diētisko margarīnu vai krējumu ar pazeminātu tauku saturu.
  • Ja tu ēd sendvičus, izvēlies sinepes nevis majonēzi.
  • Kartupeļu čipšu vietā pasniedz sālsstandziņas un mazkaloriju cepumus.

Vingrojumi stresa mazināšanai

 
Dāvanu iegāde un sabiedriskie pasākumi svētkos rada papildus spriedzi jau tā pārslogotajās dienās. Palutini sevi ar laika pavadīšanu bez raizēm, koncentrējot uzmanību tikai uz saviem vingrojumiem. Vingrojumu nodarbības liks organismā izdalīties endorfīniem, kas ir dabiski garastāvokļa uzlabotāji. Lielveikali sniedz plašas iespējas izstaigāties. Ja laiks ir ierobežots, centies novietot automašīnu pēc iespējas tālāk no veikala.
 
Bez tam sporta zāles šajā gada laikā parasti ir klusas, tāpēc tu vari izmantot šo laiku, lai mierīgi un nesatraukti varētu pievērsties figūras uzlabošanai, gatavojoties pavasara sezonai.
 
Seko šiem padomiem svētku laikā un uzsāc Jauno gadu bez nevēlamās svētku dāvanas - liekajiem kilogramiem. Atceries, ka pieturēšanās pie noteiktas uztura un treniņu programmas uzlabo garastāvokli, samazina stresu un uzlabo vispārējo veselību.
 
www.womenfitness.net
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt