Kā iegādāties veselīgus produktus? 29 aug.

 

Produktu iegāde ne vienmēr ir tik vienkārša, kā varētu šķist pirmajā mirklī. Runa nav par izdevumiem un naudu. Svaigi un veselīgi produkti vienmēr ir lētāki par trekniem vai saldiem pusfabrikātiem un gataviem ēdieniem. Tikai — kā tos atrast? Pareiza un veselīga ēšana sākas ar lietderīgu produktu izvēli tirgū un veikalā.
 
Maize un putraimi
 
Maizi visbiežāk pērkam pa ceļam uz mājām. Mans ieteikums — dariet to specializētos veikalos.
Katram cilvēkam ir iemīļotas šķirnes maize. Tomēr ik pēc divām nedēļām pamēģiniet arī kādu jaunu maizes šķirni. Piemēram, pilngraudu maizi, maizi ar klijām vai sēkliņām. Ļoti iespējams, ka tā iegaršosies. Kā ārsts varu ieteikt — tie ir veselīgi produkti.
Putraimus, pupiņas un zirņus varat pirkt dažādos veikalos. Labāk, ja graudi ir veseli, apvalks nav noslīpēts.
Tagad var iegādāties ātri vārāmās putras. Graudus iepriekš apstrādā ar tvaiku vai no tiem gatavo pārslas (auzu, kukurūzas u. c). Ja ražotājs nepievieno cukuru, aromātvielas un citus "uzlabotājus", graudu barības vērtība faktiski nemainās.
Sliktāks variants ir kombinētās putras, kas nav jāvāra. Tām visbiežāk tomēr pievienotas ķīmiskas sastāvdaļas. Vitamīnu uzskaitījumam un eksotiskai garšai nevajadzētu maldināt. Tāda produkcija ir īpaši nevēlama maziem bērniem.
 
Ik pēc divām nedēļām pamēģiniet arī kādu jaunu maizes šķirni.
 
Dārzeņi
 
Teorētiski tādus dārzeņus kā gurķus, tomātus, kāpostus, dilles, pētersīļus un citus vislabāk audzēt pašam. Tā jūs zināt, kad un kāds mēslojums ir lietots, ar ko augi apsmidzināti, kādas augu slimības tiem bijušas. Tomēr teorētiskas pārdomas neko nedod. Daudziem no mums nav iespējas nodarboties ar dārzkopību. Nepietiek laika, veselības, centības un iemaņu. Un, taisnību sakot, arī slinkums traucē. Labāk vienoties par dārzeņu pirkšanu no vasarnīcas kaimiņiem.
Ņemiet vērā, ka par ekoloģiski tīriem dārzeņiem jāmaksā papildus. Toties pēc tam ietaupīsiet uz medikamentu rēķina. Jāsaprot, ka modernā lauksaimnieciskā lielražošana pagaidām nav iespējama bez mākslīgā mēslojuma un ķīmisko vielu lietojuma, bet to daudzumu var samazināt un stingri kontrolēt. Vismaz vietējās fermās un saimniecībās.
 
Ņemiet vērā, ka par ekoloģiski tīriem dārzeņiem jāmaksā papildus. 
 
Augļi
 
Vislabākās un derīgākās ir svaigas meža ogas, kas aug tālu no apdzīvotām vietām. Pat vasarnīcu saimniecību raža satur kaitīgas vielas mēslojuma, ķīmisko vielu un ceļu tuvuma dēļ. Esiet piesardzīgi ar augļiem, kas pirmie parādās tirgū, un ogām, kuras tikai ārēji līdzinās zemenei.
Ogas un augļus vismaz konservēšanai ziemai vajadzētu iegādāties no zināmiem lauksaimniekiem. Pēdējos gados ne tikai veikalus, bet arī tirgus un ceļmalas ir piepildījusi importa produkcija — izskatīga, bezgaršīga un samērā lēta.
Sezonas laikā pērciet svaigus vietējos augļus. Ievestie augļi ir rūpīgi jāmazgā un jānomizo, jo mizā uzkrājas kaitīgās vielas. (Nerunājot nemaz par parafīna slāni, kas pārklāj importa augļus, lai tie labāk saglabātos.)
Ziemā ļoti vēlami ir citrusaugļi, ja tos neizmanto cukātu gatavošanai. Kur tai laikā iegādāties apelsīnus, banānus un ābolus, domājiet paši, vadoties pēc cenas un pieejamības. Tikai nekad nepērciet pat nedaudz bojātus augļus, tie rada vairāk ļaunuma nekā labuma.
 
Pēdējos gados ne tikai veikalus, bet arī tirgus un ceļmalas ir piepildījusi importa produkcija — izskatīga, bezgaršīga un samērā lēta.
 
 
Piena produkti
 
Izvēloties piena produktus, jāņem vērā trīs faktori:
•    tiem jābūt svaigiem, ar patīkamu smaržu un garšu;
•    tie nedrīkst saturēt cukuru, konservantus un citas piedevas;
•    labāk izvēlēties produktus ar zemu tauku saturu, kas gatavoti no svaiga piena, nevis piena pulvera.
Pārbaudiet uz iepakojuma norādīto lietošanas termiņu. Ja pārējās produkta īpašības ir līdzvērtīgas, centieties pirkt produktu ar īsāko lietošanas termiņu, jo, lai pagarinātu lietošanas termiņu, jāpievieno konservanti vai piens jāpakļauj papildu apstrādei. Pagaršojiet dažādus produktus un ikdienā lietojiet tos, pēc kuriem jūsu zarnu trakts strādā kā pulkstenis, nevis kā traktors vai reaktīvā lidmašīna.
 
Centieties pirkt produktu ar īsāko lietošanas termiņu, jo, lai pagarinātu lietošanas termiņu, jāpievieno konservanti vai piens jāpakļauj papildu apstrādei.
 
 
Gaļa un zivis
 
Ir trīs iespējas, kā iegādāties kvalitatīvus šīs gru pas produktus:
•    pašam makšķerēt zivis, audzēt putnus, teļus sivēnus;
•    gaļu pirkt no zināmiem ražotājiem;
•    saldētas jūras zivis un jūras veltes iegādāties lielajos veikalos.
Importētā gaļa tiek piegādāta lēni tālā ceļa un daudzo pārkraušanu dēļ. To iegādājas tikai pieejamās cenas dēļ, kad jātaupa līdzekļi. Šo gaļu ražo, izmantojot intensīvas tehnoloģijas. Tā nav veselīgs produkts, tāpat kā daudzie gaļas konservi. Centieties mazuļiem to nedot.
 
Importētā gaļa nav veselīgs produkts, tāpat kā daudzie gaļas konservi. Centieties mazuļiem to nedot.
 
 
Taukvielas un eļļas
 
Runājot par veselīgu ēdienu, ir svarīgi izlemt, kā samazināt taukvielu daudzumu — vārīt vai sautēt produktus, nepievienojot sviestu. Vērtīgās uzturvielas vislabāk tiek saglabātas tvaicētos produktos.
Lielus, nesadalītus gaļas gabalus un zivis var apcept bez taukvielām. Izmantojiet restītes, lai liekie tauki notecētu. Pērciet liesu gaļu, putnu gaļu atbrīvojiet no ādas, izvēlieties krējumu ar mazāku tauku saturu.
Margarīnu un dažādus kombinētos taukus lietojiet tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Ja vajadzīgs, gataviem ēdieniem pievienojiet svaigu augu eļļu, bet cepšanai izmantojiet rafinēto eļļu. Pēc savas pieredzes varu apgalvot: ja lielākajā daļā kulinārijas recepšu sviesta un tauku daudzumu par vienu trešdaļu samazina, garšas ziņā produktam nekāds ļaunums nerodas.
 
Margarīnu un dažādus kombinētos taukus lietojiet tikai galējas nepieciešamības gadījumā. 
 
Saldumi 
 
Cukura kvalitāte ir vienāda gan lielveikalā, gan mazā veikaliņā. Produktus, kas satur lielu daudzumu vienkāršo ogļūdeņražu, protams, nevar uzskatīt par veselīgiem produktiem. Tomēr pat dietologam reizēm gribas ieēst kaut ko saldu. Medus ir veselīgāks par cukuru, jo tas satur arī vitamīnus un mikroelementus, tomēr tajā ir daudz kaloriju. Centieties nepārsniegt dienas normu — 50 gramus. Ēdieniem saldo garšu piešķir žāvēti un svaigi augļi. Dažādus sintētiskus saldinātājus, kuru klāsts lielveikalos, aptiekās un arī tirgos ir visai plašs, vajadzētu lietot tikai pēc ārsta norādījuma.
 
Galvenā kļūda: mēs ēdam pārāk daudz cukura, dzīvnieku tauku un sāls.
 
Liela nozīme ir produktu daudzveidībai, katrs pats var veidot konkrētu ēdienkarti pēc savas gaumes. Galvenā kļūda: mēs ēdam pārāk daudz cukura, dzīvnieku tauku un sāls. Tai pašā laikā pietrūkst šķiedrvielu, dabisko vitamīnu, kalcija, joda un dzelzs.
Iepērcieties bez steigas, dariet to pārdomāti. Rūpīgi izlasiet uz etiķetes norādīto sastāvu, it īpaši, ja tas ir jauns, plaši reklamēts produkts. Labumu dod svaigs, dabisks ēdiens, kas ir ekoloģiski tīrs, ģenētiski nemodificēts un bez ķīmiskām piedevām.
 
 
No grāmatas: Manam bērnam pavārgrāmata, R.: Apgāds Jumava, 2006.
lasīt un komentēt