Gaļu un zivis ēst ir veselīgi. Ieteikumi gaļas un zivju lietošanai uzturā 03 feb.

 

Ja nav reliģisku vai citu apsvērumu, kāpēc ne- var lietot uzturā gaļu un zivis, tad tās ir jāēd, jo tajās ir vērtīgas un organismam nepieciešamas uzturvielas.

Gaļu un zivis var ēst arī katru dienu, tikai jā- atceras, ka attiecībā uz daudzumu jāievēro veselīga uztura principi.

Gaļas izvēle – gaumes jautājums

Dažādu dzīvnieku gaļai pēc uzturvielu dau- dzuma, kādas tā satur, nav būtiskas atšķirī- bas. Atkarībā no dzīvnieka nedaudz svārstās dzelzs procentuālais sastāvs un holesterīna lī- menis, bet gaļas sastāvā esošo olbaltumvielu izmantojamība organismā īpaši nemainās. Taukvielu daudzums gan nav vienāds – cūkgaļa ir treknāka, liellopa gaļa ir mazāk trekna, bet vis- tas fileja un teļa gaļa ir pavisam liesa. Ja vāra vai sutina, arī treknā gaļa var būt veselīga. Ja izvēlies ēst ceptu vai šmorētu gaļu, tad labāk – liesumu.

Pārstrādes produktiem saki nē!

Ar jēdzienu „gaļa” nav jāsaprot desa, šķiņķis, kū- pinājums, arī ne kotletes, kurās puse ir gaļa, puse – speķis. Gaļa nav tas pats, kas gaļas pārstrādes produkti! Arī tie ir ēdami, bet to lietošanai uzturā var būt nelabvēlīgas sekas, piemēram, sāls pār- dozēšana, krāsvielu, konservējošo vielu negatīva ietekme, pārmērīga tauku daudzuma uzņemša- na. Jebkura desa ir treknāka par liesu gaļu.

Pārmērības var sabojāt aknas

Pārmērīga gaļas lietošana var pamatīgi kaitēt aknu veselībai, taču gaļu var lietot 1 vai 2 reizes dienā un samērīgā daudzumā ar citiem produk- tiem. Svarīgi arī nepārēsties. Par pārmērībām uzskatāma pastāvīga šķiņķa, desas, kūpināju- mu lietošana uzturā, vēl piekožot baltu maizi ar sviestu un tamlīdzīgi.

Veselīgākas jūras un okeāna zivis

Starp zivīm no olbaltuma uzturvērtības viedokļa būtiskas atšķirības nav. Jūras un okeāna zivīs ir vairāk Omega 3 – labās taukvielas, kas nepiecieša- mas organismam kā būvmateriāls šūnu membrā- nām, dažādu bioloģiski aktīvu vielu sintēzei. Tajās ir arī vairāk minerālvielu, pārstāvēts bagātīgāks to klāsts. Veselīgas un ieteicamākas lietošanai uzturā ir treknās jūras un okeāna zivis – Atlantijas siļķe, lasis, skumbrija, taču ne konservētā veidā.

Vislabāk sutināt un vārīt

Gaļu un zivis labāk lietot uzturā vārītas vai suti- nātas. Tas ir veselīgāk nekā cept, šmorēt, grillēt. Kas attiecas uz konserviem un sālījumiem – jo mazāk tos lieto uzturā, jo labāk. Ja zivis vai gaļu cep eļļā, olā, miltos vai trekna krējuma mērcē, tad organismam kļūst smagi tās pārstrādāt un var rasties veselības problēmas, liekais svars. Jebkuru veselīgu produktu var sabojāt, to nepareizi sagatavojot. Pērkot gaļu un zivis, labāk izvēlēties nesaldētu vietējo produkciju. Der atcerēties, ka treknajām Baltijas jūras zivīm varētu būt dioksīna problēma – nav ieteicams tās katru dienu lielos daudzu- mos lietot uzturā.

Agnese Pabērza Konsultējis Andis Brēmanis, diētas ārsts, Diētas ārstu asociācijas prezidents

Avots: Veselības roksgrāmata

 

lasīt un komentēt