Ēdiens labsajūtai 27 sept.

 

Tikko notikusi svarīga saruna ar priekšnieku, vakarā no komandējuma atgriežas tavs vīrietis, bet kā jūties tu? Tu esi nogurusi, viegli aizkaitināma un, ak vai, pavisam ne romantiskā noskaņojumā. Nekrīti izmisumā, šādiem grūtsirdības brīžiem var vienkārši uzsist ar knipi, uzlabojot garastāvokli ar ēdienu!
 
Daži pārtikas produkti organismā izraisa ķīmiskas reakcijas, kas iedarbojas tieši uz vielmaiņas procesiem smadzenēs – un līdz ar to, uz tavu garastāvokli. Šajā rakstā tu uzzināsi, kuri ēdieni tev ir vajadzīgi noteiktos brīžos un kāpēc tie uzlabo labsajūtu.
 
Bezmiegs? Ēdiens, kas nomierina
 
Strīds ar māsu, neatrisināta problēma darbā... Ko darīt, ja dienas notikumi neļauj nomierināties arī naktī? Tad tavam organismam ir vajadzīgi ogļhidrāti – vislabāk tīrā veidā. Piemēram, kartupeļi, rīsi, nūdeles, graudu sausmaizītes, medus. Taču noteikti bez olbaltumvielām! Ogļhidrāti izraisa serotonīna izdalīšanos smadzenēs – tā ir bioķīmiska viela, neirotransmiters, kas piedalās nervu impulsu pārnesē. Serotonīna sekrēcija padara mūs mierīgus un līdzsvarotus. Turpretī, ja ogļhidrātu ēdienam pievieno olbaltumvielas, serotonīna izdalīšanās tiek kavēta.
 
Līdz ar to bezmiega problēmu novēršanai kartupeļi jāēd bez biezpiena vai siera piedevām, lai cik grūti tas neliktos. Arī uz maizes siera vietā labāk likt tomātu, nelietojot ne sviestu, ne margarīnu. 
 
Iecienītā karstā piena vietā (satur olbaltumvielas!) uz nakti labāk pārmaiņas pēc iedzert melisas tēju ar medu. Ēteriskās eļļas no medus un melisas iedarbojas uz maņu orgāniem, nomierina nervu sistēmu un uzdzen patīkamu gurdenumu. Šie miega palīgi slēpjas arī tādās garšvielās kā anīss, magones, oregano.
 
Aizkaitinājums? Garšīgi stresa mazinātāji
 
Visu dienu tu jūties kā uz adatām, esi saīgusi, pat kolēģi liek tev justies aizkaitinātai? Cinks (riekstos, vēžveidīgajos, gliemenēs, gaļā) palīdz saglabāt līdzsvarotību. Lieliski stresa mazinātāji ir banāni, kā arī tomāti, kuros esošais kālijs un likopēns labvēlīgi iedarbojas uz nerviem. Pārpūles un garastāvokļa maiņu gadījumos īsts brīnumlīdzeklis ir magnijs. Šis pretstresa minerāls ir pilngraudu maizē, pākšaugos, žāvētajos augļos un zaļajos lapu dārzeņos, palīdzot stabilizēt sirdsdarbību. Magniju var uzņemt viegli un ātri – sauja saulespuķu sēkliņu sniedz pusi no nepieciešamās magnija ikdienas devas.
 
Neliela krīze? Asums dara laimīgu
 
Kad tava pasaule tiek izsista no rāmjiem, ķeries pie kaut kā asa. Peperoni, paprika vai čili ar tajā esošo asumu uzdzenošo vielu kapsaicīnu izraisa tā dēvēto piparu kaifa efektu: dedzinošā sajūta mutē liek smadzenēs izdalīties endorfīniem, kas rada laimes izjūtu. Uzreiz paliek labāk! Starp citu, tieši tāpat, kā no skābiem ēdieniem – arī tiem piemīt psiholoģisks laba garastāvokļa efekts. Uzēdot citrona šķēlīti, seja gribot negribot savelkas, sašķobās, un pēc brīža mēs jau smejamies! Labi noder arī augļi, kuri satur serotonīnu, piemēram, banāni vai ananāsi. Ko darīt, ja nelāgās situācijās tu nomierināties vari tikai ar šokolādes palīdzību? Tad neapspied sevi un ķeries vien mierīgi pie tumšās šokolādes gabaliņa. Tev palīdzēs ne tikai kakao esošās minerālvielas, bet galvenokārt tieši neatdarināmais jutekliskais kairinājums, ko psihologi sauc par "mouth feeling" – burvīgā sajūta, šokolādei lēni kūstot uz mēles, liks iemurrāties tavai dvēselei.
 
Ideju apsīkums? Kļūsti atkal radoša un aktīva
 
Šodien tev atkal viss jāpaspēj – nogurdinoša sapulce, vēlāk bērni jāsavāc no dārziņa, jāiepērkas. Diemžēl tu jūties sanīkusi, bez enerģijas un bez jaunām idejām. Bez tam tu šovakar vēl gribēji satikties draudzeni... Tagad tev nepieciešamas nevis kūciņas un tamlīdzīgi labumi, bet gan proteīni (piena produkti, gaļa vai tuncis), jo tie sniedz enerģiju, veicina reakcijas spējas un mazina miegainību – turklāt iedarbība saglabājas ilgāk nekā cukura izraisītais īslaicīgais mundruma efekts. 
 
Rīt no rīta priekšnieks grib dzirdēt no tevis idejas par jauno projektu, bet tev nekas nenāk prātā? Nesatraucies, kreativitāte ir tepat, B1 un B6 vitamīnos, kurus var uzņemt ar auzu pārslām, cūkgaļu, kartupeļiem, vistas gaļu, aprikozēm, kāpostiem, spinātiem vai kokosriekstiem. Arī citrusaugļos esošais C vitamīns sniedz jaunu spēku. Palīdz ne tikai citrusaugļu sulas vai augļu salāti – dažreiz pietiek tikai ieelpot to aromātu, lai justos labāk.
 
Slikts garastāvoklis? Ēd zivis un jūties kā zivs ūdenī
 
Tu esi tālu no mājām, vai tikko sastrīdējies ar mammu? Tagad tu droši vien gribi ķerties pie saldējuma kārbiņas vai šokolādes kēksa. Visiem zināma kakao esošo vielu teobromīna un anandamīda pozitīvā ietekme uz garastāvokli, savukārt ogļihdrāti (kēkss vai bulciņas) skumjās stundās ir teorētiski nepārspējami. Diemžēl šī kombinācija ļoti nelabvēlīgi iedarbojas uz vidukļa līniju. Tāpēc labāk izvēlēties gabaliņu zivs (galvenokārt lasi, sardīnes, skumbriju), jo omega-3 taukskābju un B12 vitamīna ietekmē drūmas domas ātrāk pazūd. Šis uzturs gan iedarbojas tikai ilgākā laika periodā, tāpēc zivis jāēd regulāri. 
 
Visātrāk skumjas var mazināt ar ēterisko eļļu, piemēram, kanēļa vai citrona aromātiem, kas caur maņu orgāniem vistiešāk iedarbojas uz smadzenēm – radot mājīguma izjūtu, gluži tāpat kā omītes rīsu putra vai ābolu plātsmaize.
 
Gribas vairāk prieka gultā? Pārāk bieži dzirdams "Dārgumiņ, šovakar nē..."?
 
Uzdzen tvaiku ar pareizu uzturu! Afrodīzija iedarbība piemīt visiem garšvielām, jo tās stimulē asinsriti. Seksuālu noskaņojumu visvairāk rosina pikantas garšvielas: muskatrieksts, ingvers, ķiploks, kardamons un pipari. Taču arī maigas garšvielas spēj radīt vieglu uzbudinājumu: pārkaisi vairāk bazilika uz makaroniem, piešķin salātiem svaigus pētersīļus. Un beigās pa karotītei vien abi kopā tuvojieties baudas virsotnei, ēdot desertā vaniļas krēmu, jo vanilīns ir ķīmiski radniecīgs feromoniem, kas organismā izdalās seksuāla uzbudinājuma laikā. Varat arī kopā pagrauzt riekstus. It īpaši zemesriekstos un sezama sēkliņās lielā vairumā ir aminoskābe L-arginīns – augu valsts "viagra", kas uzlabo asinsriti dzimumorgānos. Lai tas iedarbotos, rieksti ir jāēd regulāri! Sevišķi iepriecinošs ir atklājums, ka mūsu iecienītie gardumi atmodina maņu orgānus: šokolāde un kafija veicina endorfīnu izdalīšanos, liekot mums justies seksuālākiem – visvairāk no tā iegūst sieviešu dzimumtieksme.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt