Cik daudz sāls mums nepieciešams? 29 sept.

 

 Atsevišķu veidu zupas mēdz būt tik sāļas kā jūras ūdens, tāpēc iesakām tev painteresēties, kā liels sāls daudzums ietekmē veselību. Medicīniskie pētījumi liecina, ka pārāk liels uzņemtā sāls daudzums var būt kaitīgs noteiktām cilvēku grupām, piemēram, tiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens.
Parastā vārāmā sāls sastāv no nātrija hlorīda. Nātrijs ir nepieciešams, lai nodrošinātu pareizu nervu un muskuļu darbību, barības vielu pārstrādei tievajā zarnā un šķidruma līdzsvara nodrošināšanai organismā.
Minimālais nātrija daudzumu, kas organismam jāuzņem dienas laikā, ir 0,6 grami, bet maksimālais pieļaujamais daudzums ir 6 grami nātrija dienā. Viena tējkarote sāls ir aptuveni 5 grami. Taču cilvēki nātriju uzņem ne tikai ar vārāmo sāli, bet arī ēdot un dzerot produktus, kas satur mononātrija glutamātu un nātrija bikarbonātu (sodu).
 
Medicīniskie pētījumi liecina, ka pārāk liels uzņemtā sāls daudzums var būt kaitīgs noteiktām cilvēku grupām, piemēram, tiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens, kā cilvēkiem, kas cieš no nieru un sirds slimībām. Tomēr speciālisti nav vienisprātis par to, vai arī veseliem cilvēkiem būtu jāierobežo sāls lietošana. Augsts asinsspiediens ir riska faktors, kas var kļūt par cēloni triekai, infarktam un nieru mazspējai. Cilvēkiem, kam jau ir paaugstināts asinsspiediens, dienā uzņemtā sāls daudzums nedrīkstētu pārsniegt 6 gramus.
 
Lai ierobežotu sāls patēriņu, pirmkārt jāsamazina sāls daudzums, kas tiek pievienots ēdienam gatavošanas procesā, kā arī jāatturas no sāls pievienošanas ēdienam maltītes laikā. Ja sāls lietošana tiek ierobežota pakāpeniski, cilvēka garšas orgāni pie tā pierod. Taču, ja ēdiens bez sāls tev šķiet nepieņemams, iegādājies sāls aizstājēju. Sāls aizstājējos ir vairāk kālija hlorīds un mazāk nātrija hlorīds - aizstājējā nātrija ir par aptuveni 60 procentiem mazāk nekā parastajā vārāmajā sālī. Tomēr lielāko daļu sāls mēs uzņemam ar pārtikas produktu pusfabrikātiem, tāpēc no to lietošanas būtu jāizvairās un maltīšu gatavošanai jācenšas izmantot tikai svaigus produktus.
 
Desmit pārtikas produkti ar augstu nātrija saturu ar sāļu garšu:
 
Speķis
Konservēta gaļa
Marinēti dārzeņi un mērces, kečups
Rieksti ar sāli
Čipsi
Anšovi
Sālīts sviests un margarīns
Garneles
Sausais buljons gabaliņos
 
Astoņi pārtikas produkti ar augstu nātrija saturu, kam nav izteikti sāļa garša:
 
Desas
Burgeri ar liellopa gaļu
Zivju pirkstiņi
Cepumi un krekeri
Žāvētas zivis
Sausās zupas paciņās un zupu konservi
Vircotas pupiņas
Dārzeņu konservi
 
Seši pārtikas produkti ar augstu nātrija saturu, kas pēc garšas nemaz nešķiet sāļi:
 
Brokastu pārslas
Maize
Sviestmaižu sieriņi ar ļoti zemu tauku saturu
Konservēta gaļa
Cietie sieri
Vidēja baltmaizes porcija satur vairāk nātrija nekā 30 gramu paciņa kartupeļu čipsu, un nātrija saturs vidēji lielā brokastu pārslu porcijā ir tikai nedaudz mazāks.
 
Lai noskaidrotu nātrija saturu pārtikas produktā, ieteicams aplūkot informāciju uz tā etiķetes un izvēlēties tos produktus, kas satur mazāk nātrija.
 
Skaidrojumi:
 
"Low salt" - ar zemu sāls saturu. Šādos pārtikas produktos uz 100 gramiem produkta ir ne vairāk kā 40 mg sāls (16 mg nātrija), ja normāla porcija ir mazāka par 100 gramiem. Ja normāla porcija ir vairāk par 100 gramiem, sāls saturam jābūt mazākam nekā 40 mg.
"Salt-free" - bez sāls. Šādos produktos sāls saturs nav lielāks par 5mg uz 100 gramiem produkta.
"No added salt" - bez sāls piedevas. Pārtikas produktam vai tā sastāvdaļām nav pievienots nātrijs vai sāls.
 
lasīt un komentēt