Burkāns - vērtīgs visiem vecumiem 03 nov.

 

Vai tev garšo burkāni? Kad tie ir bijuši uz tava galda pēdējo reizi? Vai tu zini, ka burkāni ir vērtīgs dabas vitamīnu, īpaši B1, B2, K, PP, E, avots? Turklāt tie satur folskābi un nikotīnskābi, C vitamīnu. Šajā dārzenī ir arī ne mazums minerālvielu, kas nepieciešamas cilvēka organismam: kālijs, fosfors, dzelzs, kobalts, jods, varš, cinks, fluors, niķelis un magnijs.
Īpaši cienīts burkāns tiek augstā karotīna satura dēļ, kas cilvēka organismā pārvēršas par A vitamīnu, kas nepieciešams, lai uzturētu labā stāvoklī gļotādu un ādu. Tikai 20 - 30 grami svaiga burkāna spēj nodrošināt nepieciešamo diennakts A vitamīna devu.
Pateicoties kobaltam un dzelzij, burkāni paaugstina hemoglobīna saturu asinīs. Bet kālija sāls, ar kuru bagāts šis dārzenis, ir ļoti vērtīga, ja konstatētas sirds - asinsvadu saslimšanas.
 
Burkāns ir efektīvs līdzeklis cīņai ar aizcietējumiem, nomāc pūšanas procesus zarnās, tam ir urīndzenošas un žultsdzenošas īpašības.
 
Burkāns ir viens no pirmajiem dārzeņiem, kuru izmanto mazuļu piebarošanai. Sliktāk augošiem mazuļiem nepieciešams pievienot vairāk burkānu.
 
Tas ir neaizvietojams, ja ir mazasinība, pateicoties vara, mangāna, dzelzs, kobalta un vitamīnu bagātīgajam saturam. Glāze burkānu sulas, kas izdzerta tukšā dūšā, uzlabo sejas ādas krāsu un nostiprina matus.
 
A vitamīns daudz labāk uzsūcas ar taukiem, tāpēc ēdienus ar burkāniem labāk ēst ar krējumu vai augu eļļu.
 
Svaigu burkānu salātus labāk nesālīt, tos var pagatavot ar mārrutkiem, riekstiem, citronu sulu, skābiem āboliem. Šo dārzeni var savienot ar medu, pienu, bietēm. Piemēram, burkānu - piena dzēriens, kas sastāv no vienādām minēto produktu daļām, lieliski noņem nogurumu un atjauno spēkus pēc smaga fiziska darba vai slimības.
 
Tām, kuras vēlas novājēt, ir vērts apēst kaut pa pusei burkāna pirms katras ēdienreizes: tas labi remdē izsalkumu un veicina tauku sadedzināšanu. Burkānu salāti ir vērīgi atslodzes dienu laikā.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt