Augļi un dārzeņi mūsu uzturā 26 sept.

 

Sapnis par leiputriju ir piepildījies, jo dzīvojam lielveikalu laikmetā, kad vairums augļu un dārzeņu šķirņu ir pieejami visu gadu. Kaut kur pasaulē vienmēr ir ražas laiks. Augļi un dārzeņi ir aizraujoši pārtikas produkti, kam piemīt bagātīga veselību veicinošo sastāvdaļu palete.
 
Tajos ir maz kaloriju, tie satur daudz vitamīnu, minerālvielu un uzturā nepieciešamo šķiedrvielu, kā arī daudz citu augu valsts vielu, kas pozitīvi iedarbojas uz veselību. Lai vērtīgās vielas varētu izpaust savu spēku pilnībā, ir ieteicams ik dienas apēst vismaz piecas porcijas augļu un dārzeņu. Tas nozīmē, apmēram 250 līdz 300 gramu augļu un aptuveni 370 gramu dārzeņu. Nav nepieciešams neko svērt, jo viena porcija atbilst apmēram "saujai" augļu vai dārzeņu masas. Kādu porciju var aizstāt ar glāzi (0,2 litri) augļu vai dārzeņu sulas.
 
Augļi un dārzeņi ir ne tikai veselīgi, bet arī vieš krāsainību un daudzveidību uz šķīvja, bagātinot ēdienkarti ar dažādiem gardiem kulinārijas variantiem.
 
Jo vairāk, jo labāk
 
Piemērs, kā augļus un dārzeņus var viegli iekļaut dienas ēdienkartē:
 
Brokastis: banāns, ābola šķēlītes ar musli un/vai glāze augļu sulas.
 
Pusdienas: porcija brokoļu ar kartupeļiem, gabals gaļas vai zivs, salāti kā piedeva un desertā zemenes ar jogurtu.
 
Vakariņas: maize un biezpiens ar zaļumiem, tomātu salāti, dārzeņu zupa vai lielāka porcija jaukto salātu.
 
Kā uzkodas starp maltītēm var izvēlēties augļus tīrā veidā vai ar jogurtu, pagrauzt kādu redīsu vai kolrābi, vai žāvētos augļus.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt