Ananāsi skaistumam, priekam un enerģijai 18 okt.

 

Ananāsus mēs mīlam gandrīz tikpat, cik banānus. Un tam ir labs iemesls – tie ir tik gardi! Ananāsi padzen kakla sāpes, vēdergraizes un sliktu garastāvokli. B vitamīni baro ādu un matus, kā arī stiprina nervus un orgānu darbību.
 
Skaistumkopšanai
 
Šī augļa mīkstums, samalts putriņā, uz ādas iedarbojas kā maigs pīlings – bez beršanas. Svaiga ananāsu sula, ko vienkārši uzziež uz ādas ar vates piciņu, var padarīt neredzamākus vecuma plankumus.
 
Palīdz notievēt
 
Ananāss kā tauku slepkava? Diemžēl tās ir tikai baumas! Tomēr ananāsu ieteicams iekļaut katrā diētā, jo tas sniedz daudz vērtīgu uzturvielu; gandrīz visus vitamīnus, 16 minerālvielas un mikroelementus, kas ir svarīgi, ja cilvēks ēd mazāk. To augstais ūdens saturs veicina vielmaiņu, palīdzot notievēt, un tie rosina serotonīna izdalīšanos – labam garastāvoklim. Tikai, lūdzu, nevajag uzsākt ananāsu diētu! Ilgākā laika periodā tas var novest pie olbaltumvielu trūkuma organismā.
 
Iedarbīgs pret saaukstēšanos
 
Ja ir paaugstināta temperatūra, klepus, kakla sāpes, tad pie gultas jāpienes svaigs ananāss. Tas pazemina temperatūru, šķīdina gļotas bronhos un skalo organismu. Homeopāti bieži kakla sāpju vai klepus gadījumā izraksta preparātus ar bromelīnu (“bormelain”), kas ir ananāsu galvenā iedarbīgā viela.
 
Atslogo kuņģi un zarnas
 
Ja ēsts pārāk daudz gaļas un nospiež smaguma sajūta, tad arī šajā gadījumā ananāss var palīdzēt. Bromelīns sašķeļ olbaltumvielu un veicina gremošanu. Arī, ja regulāri nomoka aizcietējumi, no rītiem apēd svaigu ananāsa šķēli.
 
Veicina apasiņošanu
 
Problēmas ar asinsriti? Enzīmi pazemina asinsspiedienu, neļauj asinīm palikt biezām un tādējādi novērš bīstamus nosēdumus uz artēriju sieniņām.
 
Viduci neizmet
 
Ananāsa viducī slēpjas visvairāk bromelīna, tāpēc arī to vajadzētu ēst, ja vien tas nav pavisam sacietējis.
 
Gatavības pārbaude
 
Jo auglis gatavāks, jo labāks ir tā aromāts un vairāk vērtīgo vielu. Augļi tiek noplūkti vismaz pāris dienas pirms optimālā laika, jo tie tiek vesti ar kuģi. Gatavības pārbaude: mizai vajadzētu būt vienmērīgi dzeltenīgai (sarkanīgai), bez zaļganiem plankumiem (taču ir šķirnes, kuras arī gatavā stāvoklī paliek ar zaļu mizu). Auglim lapu kušķa daļā vajadzētu intensīvi smaržot un mazliet mīkstam, pārbaudot ar vieglu pirksta spiedienu. Nepārbaudot droši var ņemt tikai tos ananāsus, ja ir zināms, ka tos piegādā ar lidmašīnu, jo tie tiek ievākti, pilnībā nogatavojušies un tiek ātri atvesti. Īstā ananāsu sezona sākas tikai novembrī, bet tas attiecas tikai uz bioloģiski audzētajiem ananāsiem, kuru audzēšanu neietekmē ar augšanas regulatoriem (Rietumeiropā ir specializēti bioloģisko produktu veikali, kur tos var iegādāties).
 
Jāēd tūlīt
 
Ananāsi pēc noplūkšanas nenogatavojas un ātri sabojājas. Tikai “ekstra saldās” šķirnes, pateicoties lielajam C vitamīna daudzumam, var uzglabāt līdz 7 dienām. Iegādājoties sagrieztus, svaigus ananāsus, jāskatās uz iepakošanas datumu.
 
Konservētie noder miksēšanai
 
Nevainojami iekonservēti ananāsu gredzeni vai gabaliņi – tā ir ananāsu fast food versija. Trūkums: tajos ir daudz cukura, gandrīz nekādu uzturvielu un zaudēts bromelīns. Pēdējais iemesls ir priekšrocība gadījumā, ja ananāsu vēlas iemaisīt jogurtā, biezpienā, saldajā krējumā vai želatīnā, jo bromelīns šķeļ olbaltumvielas un želatīnu, kādēļ ēdiens var palikt rūgts vai šķidrs.
 
Vislabākā sula – tikai svaigi spiestā
 
Lielveikalu plauktos redzam dažādas ananāsu sulas paciņas. Lai tās tur arī paliek. Bromelīns vairs nav aktīvs rūpnieciski gatavotajās sulās, jo tie ir pasterizēti produkti.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt