Āboli - īsti veselīgs uzturs 15 sept.

 

Āboli ir ideāli piemēroti, lai ar tiem panašķotos, neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Viens vidēja lieluma (ap 150 gramu) ābols nodrošina piecus gramus šķiedrvielu, uzņemot tikai 80 kaloriju.
 
Lielākā daļa šķiedrvielu ābolos ir pektīnā - holesterīna līmeni pazeminošās šķīstošās šķiedrās. Tās līdzinās auzu pārslu un pupiņu šķiedrām, un arī palīdz kontrolēt apetīti un enerģijas līmeni. Tādējādi našķēties ar āboliem ir ne tikai garšīgi, bet tā tiek nodrošināta arī enerģētiskā aktivitāte, kas var palīdzēt atturēties no pārēšanās nākamajā ēdienreizē.
 
Lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, ēd ābolus ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs:
  • Vidēja lieluma ābols ar mizu - 5 grami šķiedrvielas.
  • Vidēja lieluma nomizots ābols - 2,5 grami šķiedrvielas.
  • Puskrūze ābolu mērces - 1,4 grami šķiedrvielas.
  • Puskrūze ābolu sulas - 0 gramu šķiedrvielas.
Izbaudi ābolu lieliskās īpašības visu dienu:
 
  • Sagrieztus ābolus cep krāsnī un ēd kā piedevu pankūkām un vafelēm.
  • Pievieno ābolus tunča vai cāļa salātiem.
  • Nobaudi ābola šķēlītes ar pazemināta tauku satura aso Čedara sieru un pilngraudu krekeriem.
  • Sautē ābolu šķēlītes un sīpolus nelielā daudzumā olīveļļas, pievieno nedaudz muskatrieksta un pasniedz ar cūkas vai cāļa gaļu.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt