Vispasaules veselības organizācija iesaka ēdienreizes pēc šādiem principiem.
-
Veselīga, sabalansēta uztura pamatā ir daudzveidīga produktu izvēle, izvēloties augu, nevis dzīvnieku izcelsmes pārtiku
-
Maize, putras, makaroni, rīsi un kartupeļi jālieto vairākas reizes dienā, katru reizi nelielās porcijās.
-
Vairākas reizes dienā jāēd dažādi svaigi, žāvēti vai saldēti dārzeņi un augļi, vēlams vietējie.
-
Skābpiena dzērieni ar zemu tauku saturu (kefīrs, paniņas, jogurts) jādzer ik dienu.
-
Daļa dzīvnieku valsts produktu jāaizstāj ar pupām, zivīm, putnu gaļu vai olām. Gaļas porcijām jābūt nelielām.
-
"Redzamo" taukvielu patēriņš ēdienos un uz sviestmaizēm jāierobežo.Gatavojot ēdienus, jāsamazina pievienojamā sviesta un tauku daudzums. Vēlams gatavot vairāk tvaicētus un vārītus ēdienus. Labāk izvēlēties augu eļļu.
-
Jāierobežo saldumu — cukura, konditorejas izstrādājumu un saldināto dzērienu — patēriņš.
-
Kopējam sāls daudzumam (ņemot vērā to, ko satur maize, konservi, pusfabrikāti) nevajadzētu pārsniegt vienu tējkaroti (6 g) dienā. Labāk izvēlēties sāli ar joda piedevu.
-
Gatavojot ēdienus, jāievēro pārtikas drošuma un higiēnas nosacījumi. Nevajadzētu lietot vairāk kā 20 g alkohola dienā — uz bērniem tas, protams, neattiecas.
-
Jāievēro vismaz mērena fiziskā aktivitāte, lai ķermeņa svars atbilstu rekomendācijām.
Kā īstenot šos principus? Galvenokārt ēdienkartē jāiekļauj:
-
vietējie dārzeņi un augļi;
-
graudaugi un jūras veltes;
-
zivis, olas un piens.
No grāmatas: Manam bērnam pavārgrāmata, R.: Apgāds Jumava, 2006.