Padomi treniņiem uz slīdošā skrejceliņa 01 jūn.

 

Skriešana uz slīdošā skrejceliņa jeb tredmila ir lielisks papildinājums citiem vingrinājumiem, kā arī ērts līdzeklis formas uzturēšanai. Tredmilu izmanto gan aizrautīgi skrējēji, kuriem nepieciešams trenēties visa gada garumā, gan arī citi, kuri meklē ērtu un efektīvu trenēšanās formu sporta zālē.

Skriešana uz slīdošā celiņa nedaudz atšķiras no skriešanas brīvā dabā, tāpēc iesācējiem lieti noderēs ieteikumi treniņiem. Stefans Rēns (Stefan Rehn), "adidas Nordic" skriešanas eksperts, sniedz padomus efektīvam treniņam uz tredmila.

Tredmils

Ja vēlaties, lai skriešana uz tredmila pēc iespējas vairāk līdzinātos skriešanai brīvā dabā, noregulējiet slīdošā skrejceliņa slīpumu starp 0,5 – 1 %. Šāds mazs slīpums ne tikai tuvinās trenēšanās apstākļus skriešanai brīvā dabā, bet arī palīdzēs ērtāk spert soļus, jo skrējēju zāles treniņos neietekmē tādi ārējas vides apstākļi kā vēja pretestība vai nelīdzenas virsmas.

Drošība

Sperot soļus uz slīdošā skrejceliņa, esiet piesardzīga, jo jums pie tā ir jāpierod. Iesāciet trenēšanos uz tredmila ar vienkāršu soļošanu, pakāpeniski palielinot tā ātrumu. Nekādā gadījumā neleciet uz slīdošā celiņa, ja tas jau darbojas! Treniņa sesijas beigās atkal samaziniet tredmila darbības ātrumu, pakāpeniski pārejot no skriešanas uz iešanu.

Treniņa laikā skatieties taisni uz priekšu, neskatieties uz savām kājām.

Rokturi, kas atrodas slīdošā celiņa sānos, nav paredzēti, lai pie tiem turētos skriešanas vai soļošanas laikā. Rokturi ir papildu drošības aprīkojums, lai nodrošinātu jums atbalstu, ja zaudējat līdzsvaru nodarbības laikā.

Aprīkojums

Nodarbībām uz slīdošā celiņa piemēroti ir tie paši apavi, kādos jūs skrienat brīvā dabā (tikai pārliecinieties, lai apavu zoles ir tīras). Var izmantot arī skriešanas apavus sievietēm, kas īpaši izstrādāti nodarbībām uz tredmila. Šie apavi ir ļoti ērti un elastīgi, kā arī amortizējoši, kas raksturīgs visiem skriešanas apaviem.

Svarīgi izvēlēties skriešanas apavus, kas piemēroti jūsu solim. Ja jūs ejat kā daudzi citi, liekot pēdu pie zemes ieslīpi, t.i., pirkstgalus liekot uz iekšpusi, tad jums nepieciešami apavi, kas to kompensētu. Tāpēc, sportojot uz tredmila, nenēsājiet jau pavalkātus skriešanas apavus vai aerobikas kurpes.

Sportošanai uz slīdošā celiņa, apaviem nav nepieciešamas tādas īpašības kā laba zoles saķere ar virsmu vai vēja un mitruma izturīgi materiāli.

Skriešanas tehnika

Uz tredmila izmantojiet to pašu skriešanas tehniku, ko lietojat, sportojot brīvā dabā. Netipiniet uz pirkstgaliem, bet lieciet pilnu pēdu uz slīdošā celiņa un vienmērīgi soļojiet.

Skriešanas diferencēšana

Kad esat jau kļuvusi par pieredzējušu tredmila lietotāju, varat mēģināt mainīt savu ātrumu nodarbības laikā. Šādu intervālu veidošana uz tredmila ir daudz vienkāršāka un ērtāka, nekā brīvā dabā, turklāt ļauj arī nepārtraukti sekot līdzi savam ātrumam un laikam. Daudzi cilvēki uzskata, ka šī priekšrocība ļauj viņiem būt disciplinētākiem un sasniegt labākus skriešanas rezultātus.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt