Padari šopingu par treniņu 30 maijs

Kādu vārda pāri mēs iegūsim, ja saliksim kopā tirdzniecību un sportu. Vai šopingsportu? Patiesībā vārdam nav nozīmes, būtībā ir svarīgi tas, ka, pareizi iepērkoties, vari veikalā sadedzināt pat vairāk kaloriju kā treniņu zālē.

Reizēm ir sajūta, ka pati spītīgā dzīve nostājas starp mums un iemīļotajiem džinsiem – kādu dienu tie vienkārši ir kļuvuši pārāk šauri. Jo vēlās darba stundas, skolas stress un bērnu audzināšana liek uztūkt gan galvai, gan gurniem. Tu žēlojies, ka nepagūsti uz treniņu, taču nebēdājies – attieksmei pret aktīvu kustēšanos ir jābūt radošai. Pulsu var ātri uzdzīt arī, piemēram, manevrējot starp pārtikas veikala plauktiem vai izvēloties garderobi lielveikalā.

Anglijā pazīstamais „Debenhams“ lielveikals lūdza tā apstiprināšanai savu klientu palīdzību un nonāca pie secinājuma, ka vidēja sieviete 1,5 stundu iepirkšanās laikā patērē 385 kalorijas. Tas atbilst, piemēram, divām kanēļmaizītēm vai lielai glāzei vīna.

Šopinga laikā vidēji speram 7305 soļus, kas ir stipri tuvu ieteicamajam soļu skaitam - 10 000 soļu dienā. Ja vēl pieskaitīt arī pārtikas veikalā sapirktās pārtikas somas smagumu, tad kopā iegūstam visai pilnvērtīgu treniņu.

Starp citu, ASV jau strauji izplatās ”mallercise” – kombinācija no vārdiem mall (tirdzniecības centrs) un exercise (treniņš) – cilvēki satiekas un veic savu soļošanas treniņu tirdzniecības centrā. T.s. treniņgrupa sapulcējas milzīgā tirdzniecības centrā pirms veikalu atvēršanas. Tā ir iespējams mierīgi un ar pilnu sparu veikt treniņu un arī skatlogi nepaliek bez ievērības. Par plusu kustībai sekotāji uzskata gan satiksmes trūkumu, gan arī labos laika apstākļus.  

Iepriekš teiktais nenozīmē, ka treniņi nav jāapmeklē. Amerikāņu ideja ir drīzāk jāņem kā patīkama pārmaiņa.

Daži ieteikumi:

  • Nākošo reizi dodoties uz tirdzniecības centru, nemeklē ieejai tuvāko automašīnas parkošanas vietu, bet gan novieto to tik tālu, cik iespējams.
  • Ņem to kā papildus pastaigu, un kāpēc gan neapiet reizi vai divas apkārt tirdzniecības centram pirms dodies iekšā.
  • Ja, dodoties uz veikalu, tu izmanto sabiedrisko transportu, tad izkāp pāris pieturas pirms nonākšanas galapunktā un ej atlikušo ceļu ar kājām.
  • Tirdzniecības centrā vari padarīt šopingu par sportu, ja laiku pa laikam (piem., attālumus starp zināmiem veikaliem) soļo tik ātri, cik iespējams, un lifta vietā, bez šaubām, izmanto kāpnes.
  • Neaizmirsti uzvilkt ērtus apavus. Augsti papēži ir skaisti, taču tie neļauj soļot tik ātri, nemaz nerunājot par kaloriju dedzināšanu. Kāds Amerikā veikts pētījums parādīja, ka cilvēki, kas valkā ērtus apavus, iztērē dienā vidēji 650 kaloriju vairāk kā cilvēki ar augstiem papēžiem. Pirmkārt jau tāpēc, ka ar augstiem papēžiem ilgi staigāt nav viegli.
  • Šopings parasti ir saistīts ar ēšanu. Taču atceries, ka vienas bulciņas dēļ tev vēlāk ir aktīvi jānostaigā veselas 50 minūtes. Labāk apmierini savu saldumu kāri ar svaigi spiestu sulu vai smūtiju.  

Avots: aftonbladet.se

lasīt un komentēt