Kusties ar mērķi! 18 maijs

Katrai veselības, izskata un fiziskās un psiholoģiskās formas problēmai nepieciešams piemeklēt risināšanai atbilstošāko fitnesa metodi, lai nesabojātu prieku un gūtu maksimālus rezultātus. Atrodi, kurš ir tavs „ceļš”:

Liekas svars

Uzdevums ir radīt slodzi, lai iztērētu vairāk kaloriju, nekā uzņem un tādējādi gan notievēt, gan veidot skaistas ķermeņa formas.

Jāņem vērā, ka treniņu rezultātā apkārtmēri būtiski saruks, tomēr svars mainīsies minimāli, tādēļ rezultātus ieteicams mērīt nevis uz svariem, bet gan ar centimetru mēru un spogulī.

Ja liekais svars ir vairāk nekā 15 kg, tad nepieciešama sāktonēja organisma izturības trenēšana, lai nostiprinātu sirds un asinsvadu sistēmu, iemācītos pareizi elpot.

Sagatavošanās posmam der ūdens aerobika un pilates. Vingrošana ūdenī saudzē locītavas un nostiprina iekšējo muskulatūru. Pilates ir speciāla vingrošanas programma, kas netraumē mugurkaulu un sniedz maksimālu efektu ar minimāli spēka patēriņu. Sagatavošanās posmu var uzskatīt par pabeigtu, kad vingrojumus vari izpildīt viegli, bez aizdusas un paātrinātas sirdsdarbības.

Tievēšanu nosaka aerobā slodze – tie ir vingrojumi, kas prasa nelielu, bet pastāvīgu un ilgstošu fizisko slodzi: skriešana, riteņbraukšana, lēkšana ar lecamauklu, dažādi aerobikas paveidi. Muskuļus glītus un figūru skaistu padara spēka treniņi – trenažieru izmantošana un svaru cilāšana.

Kad gaidīt rezultātu? pirmajos 3 mēnešos pazudīs 3-5 kg, apkārtmērā 3-6 cm.

Neiesaka: nekāda veida stepa aerobiku (liekā svara dēļ kāpšana var traumēt ceļgalus), kā arī nodarbības, kur paredzēta liela fiziska slodze.


Nošļucis vēders

Uzdevums ir uztrenēt vēderpresi un nostiprināt muguras muskuļus. Kāpēc muguras? Lai organisms neturētos tikai uz vēdera preses un dupsis neizskatītos nošļucis un plakans.

Piemērotākie treniņi, kas sola „superpresīti”, piemēram, fitbols. Der arī joga un pilates, kas nostiprina dziļos vēdera muskuļus.

Kad gaidīt rezultātu? pirmās pārmaiņas būs manāmas pēc četrām nedēļām.

Neiesaka: izvēlēties trenažierus, kas domāti tikai vēdera muskuļiem.

Tieva figūra bez sievišķīgām formām

Uzdevums ir pieņemties svarā  un iegūt apaļīgas ķermeņa aprises. Svaru dos pareizajās vietās uztrenēti muskuļi un stāja.

Vispirms nepieciešams pie ārsta pārbaudīt veselību, pārlieks tievums var būt kādas slimības pazīme, piemēram pastiprinātas vairogdziedzera darbības rezultāts. Papildus tam - pārbaudīt stāju, ja nepieciešams apmeklēt ārstniecisko vingrošanu, Ja viss kārtībā, var pievērsties formas veidošanai sporta klubā.

Bez instruktora (vai trenera) neiztikt, viņš izveidos speciālu tev pielāgotu vingrojumu programmu un muskuļu masas audzēšanai ieteiks ēšanas režīmu, kura galvenais akcents būs uz olbaltumvielām.

Kad gaidīt rezultātu? Pēc gada.

Neiesaka: izvēlēties aerobo slodzi (skriešanu, klasisko aerobiku).

Plakana un ļengana pēcpuse

Uzdevums: tā kā dibens pārsvarā ir muskuļi, turklāt lieli un stipri, tad sportot un svīst nāksies diezgan nopietni.

Derēs stepa aerobika, kāpšana pa trepēm.

Kad gaidīt rezultātu?  Apmēram pēc 2 mēnešiem.

Neiesaka:  aerobo slodzi, kas veicina tauku sadegšanu, nevis formas veidošanu.

Mazas un noslīdējušas krūtis

Uzdevums: nostiprināt krūšu muskuļus, lai krūtis paceltu.

Derēs darbošanās trenažieru zālē, par konkr;etiem trenažieriem jautā instruktoram.

Kad gaidīt rezultātu? Pēc 3 mēnešiem.

Neiesaka: nav tādu vingrojumu, kas varētu kaitēt vai bremzēt procesu. Krūtis var samazināties, ja nodarbojies ar aerobo slodzi jeb svara nomešanu.

Sāpes mugurā

Uzdevums: noņemt muguras muskuļu spriedzi, nostiprināt jostasvietas muskuļu korseti, piedomāt pie stājas uzturēšanas.

Nepieciešams apmeklēt neirologu, uztaisīt rentgenu un noskaidrot vai   drīksti pievērsties sportiskām aktivitātēm. Stājas traucējumu gadījumā nepieciešams apmeklēt ārstnieciski vingrošanu.

Ja sāpes veicinājis sēdošs darbs, vari apmeklēt fitbolu, fitnesjogu iesācējiem.

Kad gaidīt rezultātu? jau pēc pirmās izkustēšanās sajūtīsi pozitīvas pārmaiņas.

Neiesaka: spēka treniņus, jogu cilvēkiem ar pieredzi

Īslaicīgs stress

Uzdevums: izvadīt ārā negatīvās emocijas.

Visām kustīgajām  teicama iespēja būs kikbokss. Velotrenažieris noderēs tām, kas vienkārši griv izlādēties Spēcīgajām un izturīgajām domāts taebo – Austrumu kaujas mākslu un vingrošanas apvienojums. Noderīgi ir arī intervālu treniņi, kuros apkopota stepa aerobika unb spēka vingrojumi.

Kad gaidīt rezultātu? Tūliņ pēc treniņa.

Neiesaka: ilgstošas spēka nodarbības uz trenažieriem. Tās var emocijas arī pastiprināt.

Hronisks stress

Uzdevums: Spriedze, kas ilgst vairāk par 3-4 nedēļām, veicina organisma spēku izsīkšanu, pazemina imunitāti. Tāpēc nepieciešams atjaunot spēkus un uzlabot garastāvokli.

Pareizā taktika – mērenība, dažādība un labsajūta. Pārbaudīta metode ir peldēšana un ūdens aerobika. Skriešana, soļošana, nūjošana veicinās labu omu, savukārt enerģiju dos latīņu dejas. Seno ķīniešu vingrošana taiči (tae-chi) attīsta sīkos muskuļus un atjauno dvēseliskās un fiziskās rezerves.

Kad gaidīt rezultātu? Pavērsienu uz labo pusi sajutīsi jau pēc pirmās nodarbības.

Neiesaka: spēka treniņus, kikboksu, intervālos treniņus, jo tur enerģiju tikai zaudēsi. Nedari neko, kas ir nepatīkami vai kur nepieciešama piepūle. Galvenajai motivācijai ir jābūt – priekam.

Skumjas, grūtsirdība, apātija

Uzdevums: Fiziskas slodzes iespaidā organismā izstrādājas dabiskie antidepresanti, kas palīdz izkļūt no grūtsirdības.

No sākuma nepieciešams pie ārsta veikt izmeklēšanu par iemesliem, apātija var būt slimības vēstnesis sākot no anēmijas un beidzot ar kunģa čūlu. Ja slimības atklātas nav, tad piesakies uz jogu, tā palīdzēs atjaunot organisma rezerves. Strech vingrošana palīdz atrast iekšējo līdzsvaru un pielāgoties sarežģītām situācijām reālajā dzīvē. Ja negribas darboties kopā ar svešiem cilvēkiem, vingro divatā ar vadītāju vai vienkārši ej pastaigāties. Galvenais ir izkļūt no apātiskā stāvokļa un spēt atkal pilnvērtīgi kontaktēties ar cilvēkiem.

Kad gaidīt rezultātu? Iespējams jau tai pašā dienā. Ja stāvoklis nav izlabojies arī pēc mēneša, nepieciešams vērsties pie psihoterapeita.

Neiesaka: Mocīt sevi ar vienveidīgiem un sarežģītiem vingrojumiem, uzmanīgi ar nodarbībām grupā, kas depresīviem cilvēkiem vaar radīt nevēlamu trauksmi un spriedzi.


Raksts sagatavots pamatojoties uz žurnālā „Lilit” Aprīlis 2009 publicēto informāciju.  

lasīt un komentēt