Kā izlabot stāju 29 aug.

Kurš gan no mums nav sapņojis par ideālu stāju? Ar mūsdienu dzīves veidu iegūt veselu muguru un skaistu stāju – ļoti grūts uzdevums. Bieži vien, pārņemti ar darbu, mēs aizmirstam sekot sev, sākam saliekties, sēžam vienā stāvoklī visu dienu.
Protams, mūsu ķermenis sāk atcerēties tādu muguras stāvokli, un mēs, paši to nepamanot, iegūstam ārēji nepievilcīgu stāju – ejam saliekušies.
Slikta stāja ir iemesls daudzām slimīgām izjūtām: sāpes muguras, kakla, sirds apvidū, hroniskas galvas sāpes, un ja to laikus nelabo, var radīt pietiekami nopietnas problēmas veselībai.
 
Kas tā tāda stāja?
 
Tā ir nepiespiesti ierasta cilvēka poza kustībā un miera stāvoklī. Laba, pareiza stāja ir tāda dabiska poza, kad ir taisna mugura, galva augstu pacelta, brīvi pleci, savākts vēders, ceļi iztaisnoti.
Vai jums ir pareiza stāja?
Lai pārbaudītu, vai jums ir pareiza stāja:
•Cieši nostājieties ar muguru pie līdzenas taisnas sienas;
•Piespiediet pie tās galvu, salieciet kopā kāju pēdas, rokas iztaisnojiet gar ķermeni.
 Ja ar jūsu stāju viss ir kārtībā, starp sienu un jostas vietu var ielikt roku, turklāt jūsu galva un pleci viegli pieskaras atbalsta virsmai.
 Ja rezultāts jūs mazliet satrauca, atliek regulāri izpildīt speciālus uzdevumus mugurai un sekot parastām rekomendācijām.
 
Ejam, stāvam, sēžam pareizi
 
Vienmēr centieties stāvēt taisni, atsperoties uz abām kājām. Tādējādi slodze uz mugurkaulu būs sadalīta vienmērīgi, izslēdzot risku sašķiebt mugurkaulu. Centieties ievilkt vēderu, sekojiet tam, lai pleci vienmēr būtu iztaisnoti, bet lāpstiņas savienotas viena ar otru pēc iespējas tuvāk. Ejot un skrienot kaklu turiet vertikāli, mazliet paceļot galvu.
Ja jums nākas vienlaikus nest daudz mantu, centieties turēt muguru taisnu un sadalīt svaru vienmērīgi uz abām rokām.
 Ja izvēlaties uz pleca nēsājamu somu, tad centieties pēc iespējas biežāk to mainīt no viena pleca uz otru.
 Sarunājoties pa mobilo telefonu, nepiespiediet klausuli pie auss un pleca – tas var izraisīt sāpes kaklā.
 Centieties ļaunprātīgi neizmantot kurpes uz augstiem papēžiem, jo tad jostas vieta atrodas pastāvīgā sasprindzinājumā. Dodiet priekšroku kurpēm ar nelielu papēdi vai zemu.
 
Pārbaudiet savu darba vietu
 
Lai saglabātu labu stāju un muguras sāpju profilaksei, darba krēsla atzveltni vajag noregulēt tā, lai gurni atrastos paralēli grīdai un vienā līmenī ar ceļiem, bet pēdas būtu pie zemes.
Kopumā darba krēslam ir jābūt maksimāli ērtam, ar labu stingru atzveltni un rokturiem.
Tas attiecas arī uz mājas datora krēslu. Ja jūs, kā lielākā daļa mūsdienu cilvēku, stundām sēdiet pie datora, iekārtojiet māju ērtāk, rūpējoties par muguru darba vietā.
 
Ofisa darbiniekiem
 
 Ja gribat saglabāt ideālu stāju, nestrādājiet vienā un tajā pašā pozā ilgi, centieties vairāk kustēties, mainiet biežāk stāvokli, izstaipieties ik pa laikam.
Lai izpildītu vingrinājumus, izņemot krēslu un galdu, jums vairāk neko nevajadzēs, bet tie efektīvi noņems sasprindzinājumu mugurā un slodzi no mugurkaula:
•rokas aiz muguras saāķējiet slēdzenē, centieties tās pacelt pēc iespējas augstāk, lāpstiņas tuviniet vienu pie otras, noturiet šo pozīciju dažas sekundes;
•savienojiet lāpstiņas kopā, rokas novietojiet uz krēsla rokturiem vai iztaisnojiet gar ķermeni, tad sasprindziniet vēdera preses un muguras muskuļus, galvu atlieciet atpakaļ, tādā pozā iesaka palikt 20-30 sekundes;
•piecelieties no krēsla, ievelciet vēderu, savienojiet kopā pēdas, purngalus uz āru, kājas muskuļi ir sasprindzināti. Pastiepieties uz pirkstgaliem, paceliet rokas un aizturiet elpošanu. Atkārtojiet šo uzdevumu 4-5 reizes;
•sēžot paceliet uz augšu plecus, kustiniet tos uz priekšu un atpakaļ. Atkārtojiet vingrinājumu 10-15 reizes.
 Nākamais vingrinājums palīdzēs izveidot karalisku stāju, nostiprinās kakla muskuļus un koriģēs sejas ovālu: nolieciet uz galvas grāmatu un staigājiet pa istabu, viegli pakustinot rokas no vienas puses uz otru.
Iesakām sēdēt uz pašas krēsla maliņas, lai nenokristu, jūs būsiet spiesti turēt muguru taisni.
Izmantojot gludināmo dēli, sekojiet tam, lai attālums starp dēli un elkoni būtu 10-15 cm. Kad ievietojat veļu veļas mazgājamās mašīnas nodalījumā, notupieties, nevis noliecieties. Uzkopjot izmantojiet birsti vai slotu ar garu kātu.
 
 Kad griežat vai tīrāt dārzeņus un augļus, nesaliecieties, labāk sēdēt uz krēsla
 
 Obligāti ievērojiet drošības pasākumus, ja gatavojaties celt smagus priekšmetus. Atcerieties, ka maksimālā slodze sievietei ir 15 – 20 kg.
Kā pacelt smagus priekšmetus
•apsēdieties ērti uz papēžiem un iztaisnojiet muguru,
•apņemiet ar abām rokām un lēnām paceliet smago priekšmetu, turot to pēc iespējas tuvāk ķermenim.
 
Mīlošām mammām
 
 Lai saglabātu labu stāju un nepieļautu sāpīgas izjūtas mugurā, bērnu vajag nest taisni sev priekšā ar abām rokām.
 Izmantojiet ratiņus pēc iespējas biežāk vai nesiet bērnu slingā – tā ir laba lieta, lieliski sadala bērna svaru pa visu muguru.
 Iemidzināt bērnu centieties nevis uz rokām, bet gultiņā.
 
4 parasti vingrinājumi skaistai stājai
Šis komplekss aizņems tikai 5 minūtes dienas garumā. Jūs varat to izpildīt darba laika īsajos pārtraukumos vai katru reizi, kad atceraties vēlmi, iegūt skaistu stāju. Galvenais - nodarbību regularitāte un maksimāla apzināšanās.
1.Nostājieties pie sienas, blakus nolieciet spoguli. Mugura taisna, lāpstiņas, gurni un papēži piespiesti pie sienas. Ar aizvērtām acīm speriet soli uz priekšu, apstājieties un pārbaudiet spogulī muguras stāvokli.
2.Apgulieties uz vēdera, atbalstoties uz rokām, rokas salieciet elkoņos. Paceliet ķermeņa augšējo daļu, neieliecot mugurkaulu. Pēc iespējas ilgāk mēģiniet noturēt šo pozīciju. Atkārtojiet šo vingrinājumu 9-10 reizes.
3.Paceliet uz augšu plecus, pēc tam nolaidiet. Atkārtojiet 5-6 reizes.
4.Apstājieties taisni, atliecot plecus atpakaļ, mēģiniet savienot lāpstiņas. Palieciet šajā pozīcijā dažas sekundes, pēc tam atslābinieties. Atkārtojiet vingrinājumu 3-4 reizes.
 
Miegs un skaista stāja
 
Vēl viens svarīgs faktors skaistas stājas formēšanā ir tas, kā mēs guļam. Pareizs ķermeņa stāvoklis miega laikā pozitīvi ietekmē muguras veselību.
 Izvēlieties vidēja augstuma un cietuma spilvenus ar dabīgu pildījumu, piemēram, aitas vilnu vai kokvilnu.
 Matracim jābūt līdzenam, vidēji cietam un elastīgam. Pārāk mīksts vai pārāk ciets matracis neļaus mugurkaulam saglabāt dabīgos fizioloģiskos izliekumus un dot nepieciešamo atbrīvošanās efektu.
Ja esat pamanījusi ieradumu saliekties, tad neatstājiet to pašplūsmā. Sāciet mainīties jau tagad! Iegūt skaistu, pareizu stāju, bet kopā ar to skaistumu un lielisku veselību ir viegli. Vajag tikai vairāk pievērst sev uzmanību!
 
Avots: www.kleoo.lv 
lasīt un komentēt