Joga - enerģētiskā vingrošana 03 okt.

Mēs dzīvojam laikā, kad zinātne beidzot sāk atzīt garīgumu, bet paši cilvēki aizvien biežāk aizmirst iemeslu kāpēc nākuši šajā pasaulē. Varbūt izdosies kādu no jums rosināt pārdomām par materiālo un garīgo vērtību harmonisku attīstību.

Patiesība ir viena - vislielākais cilvēka ienaidnieks ir viņš pats, un tikai katrs pats sev var kļūt par visuzticamāko sabiedroto. Ikviena ārēja problēma ir kādas iekšējas problēmas spogulis. Lai gūtu panākumus, šī iekšējā problēma ir jāatrisina.
Lai dzīve mainītos, jāmainās pašiem. Jau nākošajā dienā uzsāciet savu dienu savādāk un drīz vien pamanīsiet izmaiņas lietu norisē apkārt. Sāksim ar to, ka naktī gulēsim pie atvērta loga. No rīta, pamostoties, izstaipieties, kā to dara kaķi un suņi. Neaizmirstiet iedzert glāzi ūdens - tā mēs filosofiski attīram savus iekšējos orgānus.

Vingrinājumi, kas attīsta elastību

Runa ir par jogu - enerģētisko vingrošanu jeb vingrinājumiem, kas attīsta elastību. Tā mums palīdz sakārtot savu dzīvi. Līdz ar to mums vairs nav iespēja būt slinkiem, jo tieši no bezdarbības rodas visas nelaimes. Slinkošana dara cilvēku nedzīvu. Darbs nes laimi, slinkošana - ciešanas. Darbs ir dzīve, un tas ved cilvēci augšup.

Kas ir joga? Par jogu var kalpot viss. Joga nozīmē ‘‘vienība’’. Tāpat kā vārds ‘‘reliģija’’. Darbs, rīcība, kalpošana- tie visi ir jogas veidi. Joga ir arī meditācija.

Cilvēkam ir dots ķermenis, lai dvēselei būtu kur attīstīties. Bez ķermeņa nav iespējamas zināšanas, un tam jābūt veselam. Ķermenis ir mūsu dvēseles sakārtotības spogulis. Vingrojot ir vajadzīga ļoti liela pacietība, bez tās nekas nav sasniedzams.

Sākot nodarboties ar jogu, iedomājaties bērnu, kas mācās lasīt vai rakstīt. Esam sākuši mācīties kaut ko jaunu, un mācīties nekad nav par vēlu. Palīdziet savam prātam, garam un ķermenim brīvi sazināties savā starpā. Ja prāts domā neatkarīgi no ķermeņa - gars cieš.

Ievērojiet, ka laikā, kad jūs darāt sev labu, jūsu prātu, ķermeni un garu vieno harmonija. Ja jūs sev kaitējat, prāts norobežojas no jūsu ķermeņa. Gars, dvēsele un ķermenis dzīvo saskaņā ar dabas likumiem. Ja jūsu saprāts nepareizi izprot dzīvi - cieš ķermenis.

Veselība vai slimība ir pagātnes darbību sekas. Slimība rodas no pagātnes un tagadnes nepilnībām. Mērķtiecīgāk ir darīt to, kas rīt dos vēlamās sekas. Vajadzētu beigt fantazēt par nākotni, būtu jāaizmirst pagātne, jo mums tieši šodien jābūt laimīgiem.

Ne tikai vingrinājumi, bet arī filosofija

Joga ir filosofija, nevis tikai fizisko vingrinājumu komplekss. Mēs paši varam tikt galā ar savām negatīvajām emocijām - tās ‘‘atlaižot’’. Daudzi sliktu pašsajūtu uzskata par normālu, viņi nesaprot, ka var justies arī labi.

Rīta vingrošana vajadzīga katru dienu visas dzīves garumā. Mūsdienu dzīves ritmam un cilvēkam izdevīgi ir tas, ka iespēja variēt ar vingrojumu izpildes ilgumu. Ja jums ir laiks, nesteidzieties - vingrojiet 50 minūtes. Ja laiks ir ierobežots, pamatvingrojumu izpildei pietiks arī 20 minūtes. Šī vingrošana ir pašatveseļošanās sastāvā.

Mēs paši palīdzam sev - ārstējam savu ķermeni. Vecuma ierobežojumu nav. Tā kā mēs katrs esam individualitāte un ļoti atšķiramies, katrs vingro kā var un spēj. Nav kritēriju un nav robežu. Nav svarīga fizisko vingrojumu sarežģītība, bet gan efekts, ko tie dod.

Ar šiem vingrinājumiem mēs varam uzlabot imūno sistēmu, asinsriti, atbrīvoties no vielmaiņas traucējumiem. Tās ir mūsu organisma visapdraudētākās sistēmas. Ar vingrošanu mēs atjaunojam un stimulējam procesus savā organismā.

Netradicionālā medicīna

Joga kā medicīna atšķiras no tradicionālās medicīnas - tā necenšas samazināt slimības izraisītāju līdz vienam vienīgam faktoram un ārstēt to ar specifiskām metodēm, bet gan cenšas pievarēt slimību, uzlabojot veselības stāvokli visos līmeņos vienlaikus, un atjaunot iekšējo harmoniju. Asanas nodarbina un arī izstiepj muskuļus, masē iekšējos orgānus. Elpošanas vingrinājumi palēnina elpošanu un regulē enerģijas plūsmu. Relaksācija un meditācija nomierina prātu, emociju pilnveidošana dziedē garu.

Gribu atgādināt, ka joga - tas ir darbs visai dzīvei (Karma Yoga). Reāli pētījumi rāda, ka izmaiņas pašsajūtā un orgānu darbībā parādās pēc trim mēnešiem, bet savādāk jūs jutīsities jau pēc pirmās nodarbības.

Joga – rīta kafijas vietā

Sāk ar vingrojumiem kakla daļai, seko vingrojumi rokām, mugurkaulam visā tā garumā, un kājām. Izkustināti ir muguras skriemeļi, iesildītas saites, nodarbinātas visas ķermeņa muskuļu grupas un mazināta nervu spriedze. Šie vingrojumi dod tonusu un atjauno darba spējas. Uzlabojas garastāvoklis. Vingrošana varētu būt rīta kafijas vai stiprās melnās tējas vietā. Tas varētu aizvietot jūsu netikumu smēķēt. Šī programma ir būtiska sēdoša darba cilvēkiem un tiem, kam ir iedzimtas vai iegūtas problēmas ar mugurkaulu vai locītavām.

Ja ir vēlēšanās, vingrojot var dzert zāļu tēju vai ūdeni. Pēc vēlēšanās vingro sveču gaismā, var izmantot relaksējošu vai meditējošu mūziku. Telpai jābūt labi izvēdinātai. Ja ir vēlēšanās nodarboties pastiprināti, var izmantot smaržkociņus.

Aukstā dušā var iet pirms vai pēc vingrošanas. Veicama kontrastprocedūra "auksts - karsts". Pēc dušas svarīgi ir kopt savu ķermeni.

Jogas diēta

Noteikti būtu pieminama arī jogas diēta, kas nozīmē sabalansētu uzturu, nepārēšanos un atteikšanos no produktiem, kas kaitē cilvēka organismam. Iespējams ievērot galvenos Ajurvēdas (senākā austrumu medicīna) un dalītās ēšanas likumus. Gaļas ēšana ir katra paša lieta, bet, ja gribat ar jogu nodarboties nopietni un sasniegt lielākus rezultātus, tad vajadzētu padomāt vai tās lietošana nāk jums par labu.

Gribu teikt, ka nekad nav par vēlu sākt. Noticiet, ka nākošā diena var nest jums pārmaiņas!

Raksta autors Kaspars Ozoliņš ir fitnesa kluba “A+S” treneris. 

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt