Fitness bez kompromisiem 12 maijs

 

Es varu! Atzīstieties godīgi, vai esat apmierināts ar savu augumu? Jūs apmierina tajā viss: elegantas līnijas un pievilcīgas kontūras, spēcīgi muskuļi un dzelzs prese? Ak, jūs gribētu novākt lieko te, bet šeit - uzpumpēt, turklāt jums ir slinkums aizbraukt dažas pieturas līdz tuvākajam klubam?! Atrast laiku 60 minūšu nodarbībām 2-3 reizes nedēļā nav problēma.
 
Sporta kluba izvēle
Tas ir pirmais jūsu stratēģijas punkts. "Pareizā" fitnesa centra atmosfērai ir jāiepatīkas jau no pirmā acu skata. Ja tā nav, turpiniet meklēt tādu, kas ir jums pa ceļam un pa prātam. Bet ar atmosfēru vien, protams, nepietiek. Ir vairāki kritēriji, pēc kuriem vajag vadīties "pareiza" sporta kluba izvēlē,un tieši: profesionāls fitnesa aprīkojums no zināmiem ražotājiem; plašas ģērbtuves ar komfortablu dušas telpu; Spa zona ar pirtīm, džakuzi un masāžām; solāriju studija; fitnesa bārs (bet ideāli - ja klubam ir savs restorāns); pārdomāta ventilācijas sistēma; ērta kluba atrašanās vieta, auto stāvvieta klientiem. Visas iepriekš minētās pazīmes liecina par kluba statusu. Kluba seja ir tā personāls. Katram klubam, kurš pretendē uz "e lites" statusu, nepieciešams, lai reģistrācijā būtu atsaucīgi un uzmanīgi darbinieki, profesionāli bārmeņi un pavāri, masieri, ārsti fizioterapeiti, dietologi un, protams, augstākās klases treneri. Šie cilvēki palīdzēs jums justies klubā ērti, kā arī sekmēt jūsu panākumus un progresu sportā. Nodarbojoties kvalificētu speciālistu uzraudzībā, jūs ātri panāksiet savu mērķi.
 
Kā rīkoties tālāk?
Fitnesa klubs izvēlēts. Tagad nepieciešams saņemt konsultācijas no speciālista, kurš uzraudzīs jūsu darbības un organizēs jūsu sporta dzīvi. Parunājiet ar kluba treneriem, viņi dos kopnovērtējumu jūsu fiziskajam stāvoklim pašreizējā brīdī, palīdzēs jums piemērot īpaši optimālu slodžu sistēmu, ieteiks sevišķi drošas un efektīvas metodes vēlamā rezultāta sasniegšanai un parādīs, kā pareizi izpildīt vingrinājumus, lai izvairītos no dažnedažādām traumām. Treneriem nepieciešams būt kompetentiem arī dietoloģijas jautājumos, jo ne mazāk svarīgi treniņu procesā ir pareizs ēšanas režīms, tikai kopā tie atnesīs vēlamos rezultātus.
 
Ļoti svarīgi ir noteikt trenera profesionalitāti. Vadoties pēc viņa padomiem, jums spogulī jāierauga zināmas izmaiņas jūsu augumā un jāredz tās pakāpeniska pārvēršanās tēlā, ko esat izsapņojuši. Jebkāda progresa iztrūkums liecina par trenera nekompetenci, tātad arī par klubu kopumā. Lai treniņi būtu efektīvi, iegādājieties sev ērtu apģērbu, kurš netraucē kustībām. Tāpat neaizmirstiet arī par ērtiem apaviem un speciāliem cimdiem, kuri novērsīs tulznu rašanos uz rokām. Ja kaut kādu apstākļu dēļ jūs nevarat saņemt speciālistu konsultācijas, pamēģiniet sākt ar universālu programmu iesācējiem, par kuru pastāstīšu. Šī programma palīdzēs nostiprināt jūsu muskuļu saites, sirds asinsvadu un elpošanas sistēmu un sagatavot organismu tālākiem, nākamās attīstības etapiem nopietnākām slodzēm.
 
Pieņemsim, ka trenēsieties trīs reizes nedēļā, ik pēc dienas, piemēram, pirmdien, trešdien, piektdien. Pirmais, ar ko vajadzētu sākt, ir laba iesildīšanās. Tā ir nepieciešama, jo sekmē organisma iesildīšanos pirms treniņa, samazina sastiepumu un traumu varbūtību. Pamatīgi iesildiet
visas ķermeņa locītavas ar apļveida kustībām, sākot no potītēm un beidzot ar kaklu. Prātīgi izstaipiet muskuļus. Lai labi iesildītos, nepieciešamas apmēram 10 minūtes. Tālāk pārejam pie sirds asinsvadu sistēmas treniņa. Dodamies uz skrejceliņu un ar ātrumu 5-6 km/h ejam raitā solī 5-10 minūtes. Skriet nav nepieciešamības, mums vajag ietaupīt spēkus treniņa
pamatdaļai.
 
Tikai tagad var un vajag ķerties pie spēka treniņa. Katru vingrinājumu darām trijos piegājienos (pa 12 reizēm katrā). Smagumu regulējam tā, lai justu slodzi. Nemēģiniet kādam kaut ko pierādīt, slodzei jābūt mērenai, lai nebūtu strauji rāvieni. Visus vingrinājumus izpildām vienmērīgi, nesteidzoties. Neaizmirstiet atpūsties starp piegājieniem, atjaunojot vienmērīgu elpošanu. Svarīgi pareizi elpot vingrinājuma laikā - izelpu izdariet pie piepūles.
 
Programma minimums
 
  • Hiperekstenzijas.
  • Bloka pievilkšana pie sevis ar plašu satvērienu (sēdus).
  • Roku atplešana ar hantelēm uz horizontāla sola (guļus).
  • Hanteļu pacelšana no pleciem uz augšu (sēdus).
  • Bloka vilkšana tricepsiem (stāvus).
  • Bloka pievilkšana bicepsiem (stāvus).
  • Kāju atliekšana uz trenažiera.
  • Kāju saliekšana uz trenažiera.
  • Ķermeņa saliekšana vēdera muskulatūrai uz horizontāla sola (guļus).
Jums ir jānodarbojas pēc shēmas, kura ir rekomendēta iepriekš, ne mazāk kā astoņas nedēļas neatkarīgi no jūsu ķermeņa uzbūves. Ievērojot šo nosacījumu, jums šī perioda beigās ir jāsajūt jūsu enerģijas pieaugums, uzlabotā apetīte un miegs, iespējama pat muskulatūras apjoma viegla palielināšanās vai tauku slāņa samazināšanās. Pēc ievada perioda seko adaptācijas laiks, kurš ilgst no diviem līdz četriem mēnešiem, tajā organisms pakāpeniski pierod pie fiziskās slodzes un pāriet uz aktīvāku dzīvesveidu. Tieši šis periods visbiežāk ir lūzuma punkts. Ar pietiekami lielu pacietību un noteiktu motivāciju cilvēki, kuri izturējuši šo periodu, kopumā parasti sasniedz savus izvirzītos mērķus. Galvenais ir sākt! Bet sākot gļēvulīgi neatkāpties.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt