Baseinā matus sargā peldcepure 30 nov.

 

Lai aizgaiņātu rudenīgo miegainību un slinkumu kaulos, viens no labākajiem veidiem visu muskuļu izkustināšanai ir pelde baseinā. Taču, pirms doties uz peldbaseinu, iegriezies sporta preču veikalā, lai iegādātos sev peldcepuri.

Jā, runa ir par ciešajām, dīvainajām, daudziem tik nepatīkamajām gumijas cepurēm, kuras nekad neparādās uz augstās modes skatuvēm. Gadījumā, ja esi nolēmusi atturēties no šādas cepures valkāšanas peldbaseinā, jo tu uzskati, ka tā padara tevi neglītu, izlasi šo rakstu, lai uzzinātu, kā gumijas peldcepures aizsargā matus.

Baseina ūdens ķīmija nav tavs labākais draugs

Arī matiem ir ienaidnieki. Kas aizsargā matus pret skābo lietu, kas rūpnieciskajās lielpilsētās nav reta parādība? – Lietussargs. Un kas aizsargā matus peldbaseinā pret hlorēto ūdeni? – Peldcepure!

Peldbaseina ūdenī pievienotajām vielām ir tikai viens uzdevums – iznīcināt baseinā esošās mikroskopiskās aļģes, sēnītes un bīstamas baktērijas. Lai gan šī “meklē un iznīcini” ķīmija ir ļoti noderīga higiēnai, tā ļoti kaitē neaizsargātiem matiem.

Atceries, ka viena no galvenajām ķīmiskajām vielām baseinu ūdenī ir hlors – ļoti kodīgs balinātājlīdzeklis. Kad hlors vai citas ķīmiskas vielas nokļūst matos, tās iesūcas matu saknēs, sajaucas ar ādas dabiskajām taukvielām un sāk noārdīt matu šūnas. Hlors neizvēlas, ko tas noārda vai dedzina. Gluži tāpat, kā tas uzbrūk aļģēm, tas saēd arī proteīnu matos.

Sāls domāts gaļas, nevis matu konservēšanai

Dažās Jūrmalas viesnīcās un kūrortos piedāvā iespēju peldēties baseinos, kas pildīti ar jūras ūdeni. Ja tu domā, ka uz peldēm jūras ūdenī neattiecas peldcepuru valkāšana, jo jūras ūdenī nav ķimikāliju, padomā vēlreiz. Sālsūdens ir veselīgs ādai, taču ne matiem. Lai gan sāls nevar saēst matus kā hlors, tomēr tas kā sūklis uzsūc no ādas aizsargājošās taukvielas. Tādēļ tavi mati pēc tam paliek sausi, nespodri un aizvien trauslāki.

Karsts gaiss un saule veicina šo procesu

Peldcepure, kuru tu tagad nopirksi, noderēs ne tikai apmeklējot peldbaseinu, bet arī nākamajā vasarā vai dienvidu pludmalēs, ja ziemā pavadīsi tur atvaļinājumu. Vairumam cilvēku patīk peldēties karstā un saulainā laikā, taču saules stari paātrina ķimikāliju iekļūšanu matu saknēs.

Ķīmiķi ir pierādījuši, ka pH līmenis un baseina ūdens ķīmiskais sastāvs mainās tiešu saules staru ietekmē. Karstums liek atvērties ādas porām, un mazās durtiņas pie matu saknēm tiek plaši atvērtas ķimikālijām, kurām nu ir plašas iespējas veikt savu postošo darbību.

Kas notiek, kad bojātas matu saknes?

Neaizsargāti mati, kas regulāri absorbē baseina ķimikālijas, visbiežāk kļūst ļoti sausi, trausli un nespodri. Mati zaudē dabisko elastību, un sāk pastiprināti lūzt, šķelties un izkrist.

Iedomājies matus kā sūkli, kas uzsūc visa veida šķidros savienojumus. Matiem ir vislielākais virsmas laukums, tādēļ tie uzsūc visvairāk hlora un citu destruktīvu ķīmisku vielu nekā jebkura cita ķermeņa daļa. Tādēļ hlorēts ūdens visvairāk apdraud tieši matus.

Kā aizsargāt matus?

Valkā ciešu peldcepuri. Lai būtu pavisam droša, izvēlies kārtainu peldcepuri, kuras apakšdaļa ir ciešāka un augšējā daļa vaļīgāka. Šāda cepure pasargās matus pret baseina ķimikālijām.

Avots: www.delfi.lv

 

 

 

lasīt un komentēt