Atsākot sportošanu, nevajag pārcensties 22 nov.

Siltais un saulainais laiks pat visslinkākās būtnes mudina uz jaukām pastaigām, bet vasaras tuvošanās liek domāt, ka steidzami kaut kas jādara, lai kuslās miesas padarītu pievilcīgākas vasaras sezonas mini apģērbos. Droši vien arī tev gribas atsākt regulāri sportot svaigā gaisā, ja ziemā esi atteikusies no fiziskām aktivitātēm. Taču pirms tu lec uz divriteņa un mēģini nobraukt desmit kilometrus, ņem vērā fitnesa ekspertu ieteikumu: sākumā neizvēlies pārmērīgu slodzi.
Ja lielu daļu ziemas esi pavadījusi, piekopjot mazkustīgu dzīvesveidu, tu nevari no sevis gaidīt, ka būsi tikpat labā kondīcijā kā biji vasarā vai rudenī. Būs nepieciešams laiks, lai atgūtu labu fizisku formu, taču jebkurā gadījumā tas būs šo pūļu vērts. Cilvēkiem, kuri regulāri nodarbojas ar sportu, samazinās sirds slimību, paaugstināta asinsspiediena, osteoporozes un cukura diabēta risks. Tāpat sportošana palīdz samazināt stresu un uzlabo miegu.
Fitnesa speciālisti iesaka sākt dienu ar vieglām aktivitātēm, piemēram, soļošanu. Lietderīga būs arī peldēšana, dejošana, skriešana un braukšana ar riteni. Lēnām palielini sportošanas laiku un tempu. Ja nogursti, iespējams, ka esi izraudzījusies pārmērīgu slodzi. Šādā gadījumā atpūties kādas pāris dienas.
 
Sāc ar 20 minūšu ilgu sportošanu trīs reizes nedēļā. Pamazām palielini intensitāti līdz vismaz pusstundai katru dienu gandrīz visas nedēļas garumā. Pirms un pēc sportošanas izstaipi muskuļus - pirms sportošanas, lai iesildītos, bet pēc tam -, lai tos nomierinātu un palēninātu sirdsdarbību.
 
Ja tev trūkst elpas, pakrūtē sāk durt, kaut kas sāp, vai arī tev ir reibonis, slikta dūša un ģībonis, pārtrauc sportot.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt