Tievēšanas instrukcija (1) 03 apr.

Gandrīz visas sievietes nav apmierinātas ar savu svaru. Dažām pasīvā neapmierinātība pāraug darbībā. Prieks, ja arī ar tevi tā noticis. Darbam ar sevi būs nepieciešami šādi instrumenti: grīdas svari, virtuves svari, mērlente, dienasgrāmata. Pirmā devīze: nerīt! Tieši tā! Tām, kuras vēl nav izmetušas instrukciju pa logu, piebilstu: un neko sev neatteikt!


Nedaudz pretrunīgi? Un tiešām. Nez kāpēc vienmēr gribas kaut ko apēst, vairāk, saldu, mīkstu...
Diezgan grūti ir atcerēties visu, ko dienas gaitā ēdam. Tāpēc mēs pierakstīsim. Varbūt pamēģināt to darīt, nesākot tievēt? Paskaitīsim kalorijas. Cik sanāca? Ja organisms saņem kaut tikai vienu kaloriju vairāk nekā patērē, svars palielinās.

Mūsu ienaidnieki - pārēšanās un mazkustīgs dzīvesveids. Banāli, bet fakts. No rītdienas tu apēdīsi tieši 600 kalorijas dienā. Ne vairāk, ne mazāk. Trīs dienas pēc kārtas. Sākot ar ceturto dienu, tu sāksi iet pa “kaloriju koridoru” no 600 līdz 800 kalorijām. Un šī koridora beigās - slaida figūra, pieguļoši tērpi, simboliski peldkostīmi, apbrīnas pilni vīriešu skatieni... Tā varētu turpināt! Maksimumu (800 kalorijas) var apēst tad, kad esi saslimusi, atnākuši viesi, nepieciešama garīga vai fiziska piepūle.

Noteikti vajadzētu dzert vitamīnus.

Katru rītu tu sāksi ar rituālu: “Šodien esmu tik skaista!” Atver acis un ar sajūsmu trīs reizes atkārto slepeno mantru: “Šodien esmu tik skaista! Manā sirdī nav ne sāpju, ne dusmu! Šodien esmu tik skaista! Vienmēr esmu tik skaista!” Pēc tam celies augšā, aizej uz tualeti un pēc tam - svērties. Pēc tam izmēri auguma apkārtmērus. Rezultātus pieraksti tabulā: datums, apkārtmēri, kalorijas, svars.

Tagad dzīvosim pēc šādiem likumiem.

Svēršanās noteikumi: uz vieniem un tiem pašiem svariem; vienā un tajā pašā vietā, vienā un tajā pašā laikā; vienā apģērbā; uz svariem jāstāv mierīgi un taisni; svarus nevienam nedod.

Ēšanas likumi:

  1. Ēdam regulāri, 4-5 reizes dienā.
  2. Katru porciju nosveram, nosakām kaloriju skaitu un pierakstām to visu dienasgrāmatā.
  3. Dzeram ūdeni: pirms un pēc ēšanas. Var arī reizē. Tā, starp citu, var noteikt, vai tev gribas dzert vai ēst. Ja pēc divām glāzēm ūdens kuņģis vēl kaut ko prasa, nāksies paēst.
  4. Neizvirzām mērķi apēst visu, kas uz šķīvja, kā to mācīja mamma bērnībā. Jautājam sev: “varbūt pietiks?”
  5. Sakošļājam! Sakošļājam cītīgi un ilgi, pagarinām baudu līdz bezgalībai. Gaļu, piemēram, vajag košļāt ne mazāk kā 50 reižu, bet visu pārējo - 30.
  6. Katru rītu tukšā dūšā ieteicams izdzert 1 deserta karoti jebkuras augu eļļas labākai kuņģa darbībai. Pēc tam dzer kafiju tikai pēc 30 minūtēm, citādi kļūs nelabi.
  7. Katru dienu obligāti jāēd gaļa un saldumi!
  8. Vienā reizē ēdam ne vairāk kā 300 gramus pārtikas.

Veikalu apmeklēšanas likumi:

  1. Uz veikalu ej paēdusi.
  2. Jau iepriekš izveido vajadzīgo produktu sarakstu (to dari paēdusi).
  3. Izpēti etiķetes - kaloriju skaitu, tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu daudzumu.
  4. Nepērc saldumus un šokolādi vairumā.

Ēdiena pagatavošanas likumi:

  1. Visus redzamos taukus no gaļas nogriez.
  2. Mazāk nogaršo ēdienu gatavošanas laikā.
  3. Apcepšanu izlaižam. Labāk sautēt.
  4. Ja cep, tad maz. Cepšanai produktus griez lielākos gabalos, tad tie uzsūks mazāk tauku.
  5. Cepšanai var izmantot foliju. Garšīgi un vērtīgi.
  6. Desu un sieru griez ļoti plānās šķēlītēs.
  7. Pēc ēšanas tīri zobus. Ja mutē palikusi ēdiena garša, organisms domā, ka vēl neesi paēdusi.
  8. Skaitām katra pagatavotā ēdiena kilokalorijas. To dara šādi. Katru sastāvdaļu nosver. Nosakām kilokaloriju skaitu, izmatojot tabulu. Tālāk pēc formulas: kilokalorijas 100 gramos produkta = kilokalorijas*100/grami.

Piemēram: Sautēti kartupeļi ar sēnēm. 250 gramos sēņu ir 140 kilokalorijas. 600 gramos kartupeļu ir 480 kilokalorijas. 3 ēdamkarotēs jeb 51 gramā augu eļļas (1 ēdamkarotē ir 17 grami eļļas) ir 458 kilokalorijas. 250 gramos ūdens - 0 kilokaloriju.

Pavisam kalorijas - 140+480+258 = 1078 kilokalorijas. Grami - 250+600+51+250+1151 grami. Tātad 100 gramos produkta ir 1078*100/1151=93 kilokalorijas.

Svara fiksācijas periods

Divus kilogramus pirms ideālā svara (katram jau savs ideāls) sākam ēst maksimālo kaloriju daudzumu (800). Ja svars nesāk palielināties, pēc nedēļas pievienojam pa 200 kalorijām abās pusēs “kaloriju koridoram” (800-1000). Tā dzīvojam vēl nedēļu. Ja vēl nav svara pieauguma, nākamajās nedēļās pievienojam atbilstoši 100, 50 un 25 kalorijas. Ja svars palielinās, samazinām atkal. Atbilstoši kaloriju skaita pieaugumam palielinām arī fizisko slodzi. Pakāpeniski.

Apetīte un bads

Starp tiem ir milzīga starpība. Bieži mēs tos jaucam, un pārēdamies. Bads - tas ir tad, kad pat no domas par negaršīgu ēdienu mutē sarodas siekalas.

Kā apmānīt apetīti?

  • Ledusskapis - kārdinājumu ala. Pielīmē pie durvīm fotogrāfiju (ja tāda ir) no pagātnes, kur tu esi slaida un skaista. Bet iekšpusē ievieto savu visneveiksmīgāko fotogrāfiju, kur labi redzamas visādas krunkas, nokarājies vēders, dubultzods un citas nepatīkamas lietas.
  • Nopērc sev jaunus traukus. Tiem jābūt nelieliem un skaistiem. Starp citu, tumši zaļa, zila un melna krāsa aptur apetīti.
  • Ļoti palīdz speciālo punktu masāža. Pārbaudīts! 1-2 minūšu laikā ar apļveida kustībām, nedaudz uzspiežot, masējam šādus punktus: a) bedrīte virs augšlūpas zem deguna; b) starp īkšķi un rādītājpirkstu atrod pašu sāpīgāko vietu. Tas punkts ir šajā vietā.
  • Novērs savu uzmanību, nodarbojies ar kaut ko. Piemēram, ar tīrīšanu. Lieliski derēs adīšana un izšūšana.
  • Iedvesmojies no citu veiksmes. Ja varēja citas, varēsi arī tu!
  • Ģērbies moderni un gaumīgi. Ārējais izskats dos tev pārliecību par sevi, un negribēsies sevi mierināt ar ēdienu. Tas būs arī stimuls sekot savai figūrai.
  • Biežāk lielies (joks). Bet patiesībā vērtīgi ir draugiem stāstīt par savām pūlēm - tu saņemsi morālu atbalstu un cieņu. Un gribi vai negribi - pateiktais būs jāievieš dzīvē. Tikai stāsti par saviem “varoņdarbiem” ar humoru, bez patētikas - tā tu iegūsi apkārtējo simpātijas.
  • Paredzi, kādas neveiksmes iespējamas un jau iepriekš izdomā, kā ar tām tikt galā.
  • Mierini sevi. Vērsies pie sevis tikai ar pozitīvām domām: “Es izdarīju visu, ko varēju, un pat vairāk.” Un “pāršķir lappusi”. Dzīve ir pilna ar neparedzamiem gadījumiem, un neviens nespēj laikus paredzēt visu. Nekad nešausti sevi par neveiksmēm, bet kļūdas uztver kā vērtīgu mācību. Un atkal gastronomiskais mierinātājs nebūs vajadzīgs.

Visā visumā tas būtu viss. Varu teikt, ka, kaut arī tā liekas garlaicīga un apnīkoša nodarbe, kaloriju skaitīšana man kļuvusi par jautru izklaidi. Novēlu neatlaidību un pacietību, un viss izdosies.

Jā, gandrīz aizmirsu pašu galveno! Viss, ko šeit aprakstīju, nav diēta. Tas ir dzīves stils! Veiksmi!

Avots: www.delfi.lv
 

lasīt un komentēt