Veselīgs uzturs dažādos sievietes dzīves periodos 09 janv.

 

Sievietes skaistums slēpjas tās dzīvesveidā. Sievietes organismā nepārtraukti notiek pārmaiņas, tāpēc mums ir jāprot rūpēties par savu ķermeni un sniegt tam visu nepieciešamo.

20-39 gadi

Šis ir ideāls vecums, lai uzsāktu veselīgu dzīvesveidu, kas palīdzēs izskatīties labi tagad un būs kā sākumposms veselīgam dzīvesveidam turpmākajā dzīvē.

Šajā vecuma posmā uzmanību jāpievērš uzturvielu pareizai uzņemšanai, enerģijas līmeņa paaugstināšanai un stresa novēršanai.

Kalcijs – uzņem kalciju un palielini kaulu stiprumu, lai izvairītos no osteoporozes vēlāk. Pēc 30-mit kaulu masa sāk samazināties un ir daudz grūtāk to atjaunot. Nepareizas diētas, pastiprināta kofeīna un alkohola lietošanā negatīvi ietekmē kalcija uzņemšanu organismā. Dienā būtu nepieciešams uzņemt 1000 mg kalcija. Kalciju var uzņemt ar pienu, jogurtu, sieru, sezama sēklām, mandelēm, brokoļiem.

Folskābe – tā ir ļoti svarīga sievietēm grūtniecības laikā, tā palīdz organismam atjaunoties pēc grūtniecības radītajām izmaiņām organismā. Dienas deva – 0,4 mg. Folskābi var uzņemt ar zirņiem/pupiņām, spinātiem, apelsīnu sulu, ananāsu sulu un saulespuķu sēklām.

Atceries, folskābes ietekme mazinās, ja vienlaikus tiek lietoti atsevišķi medikamenti, piemēram, pretkrampju līdzekļi.

Dzelzs – uzņem dzelzi, lai justos enerģiskāka, kā arī lai novērstu dzelzs trūkumu organismā, kas izraisa mazasinību. Deva 13 mg dienā, grūtniecības otrajā un trešajā trimestrī būtu ieteicams uzņemt papildus 5-10 mg. Dzelzi var uzņemt ar sarkano gaļu, vistas gaļu, cūkgaļu, zivīm, olām, dārzeņiem ar tumšām lapām un āboliem.

Organisms dzelzi labāk uzņem no dzīvnieku, nevis augu valsts produktiem. C vitamīns veicina dzelzs uzņemšanu no augu valsts produktiem. Tēja un citi produkti, kas satur tanīnu, vājina dzelzs absorbciju organismā.

Bieži vien mūsu noguruma iemesls ir tieši dzelzs trūkums organismā un nevis stress.

Vielmaiņa – paaugstini savu vielmaiņu, vingrojot un uzņemot pietiekami daudz kalorijas, lai nodrošinātu organismam enerģijas ikdienas normu. Badošanās un dietas bieži vien palēnina tavu vielmaiņu, kas var izraisīt arī barības vielu trūkumu. Vingrošana samazina taukus, palielina muskuļu masu un kaulu stiprumu.

40-59 gadi

Rūpējies par savu organismu – ēd pareizi un esi aktīva. Tas palīdzēs pārvarēt pārmaiņas organismā un menopauzi, kas tiek asociēta ar šo vecumu. Uzmanības koncentrēšana uz veselīgiem ieradumiem palīdzēs aizsargāt organismu no osteoporozes, vēža, sirds mazspējas un diabēta.

Šķiedrvielas – ja ēšanas laikā tiek uzņemtas daudz šķiedrvielas, tas palīdz veidot veselīgu gremošanas sistēmu, kas ir svarīga cukura un holesterīna līmeņa kontrolēšanai organismā.

Tauki – Neliels tauku daudzums uzturā ir būtisks veselībai un padara ēdienus patīkamākus un baudāmākus. Tomēr bieži vien tiek patērēts daudz vairāk tauku, nekā nepieciešams. Pārāk liela tauku uzņemšana var radīt holesterīna līmeņa paaugstināšanos asinīs, kā rezultātā var rasties sirds mazspēja.

Tauki un eļļa pārtikas produktos satur piesātināto un nepiesātināto tauku maisījumu. Nepiesātinātie tauki ir nepieciešami labas veselības saglabāšanai. Piesātinātos taukus labāk lietot maz, jo tie paaugstina holesterīna līmeni, kas tālāk veicina sirds slimību attīstību.

Kalcijs un folskābe – arī šajā vecumā ir jāuzņem kalcijs, lai izvairītos no iespējamām kaulu slimībām, piemēram osteoporozes. Dienas deva 1000 – 1200 mg. Iekļauj savā ēdienkartē tos produktus, kuru sastāvā ir folskābe, tas palīdzēs novērst sirds mazspēju.

Vielmaiņa – tava vielmaiņa pamazām palēninās. Samazinās muskuļu masa, bet palielinās tauku daudzums tavā organismā. Saglabā aktīvu dzīvesveidu. Ja ir nepieciešams samazināt ķermeņa masu, dari to pakāpeniski. Ja līdz šim neesi vingrojusi, tad tagad būtu īstais laiks sākt.

60-79 un vairāk gadi

Pareiza ēšana un fiziskās aktivitātes palīdzēs tev pilnvērtīgi izbaudīt dzīvi. Atbilstošu uzturvielu uzņemšanai būs liela nozīme atmiņas un labas veselības veicināšanā.

Vitamīni un minerālvielas – ēdot daudz dārzeņu, augļu un piena produktu, tu paaugstināsi uzņemto vitamīnu, minerālvielu un citu vērtīgu vielu devu, kas nostiprinās tavu imūnsistēmu.

Osteoporoze – vingrojot un uzņemot kalciju (vismaz 1200 mg dienā), stiprini kaulus, lai novērstu osteoporozi. Lai kauli labāk absorbētu kalciju, svarīga ir arī atbilstoša D vitamīna uzņemšana. D vitamīnu var uzņemt ar pienu, olām, lasi un zivju eļļu.

Sirds mazspēja – būt aktīvai un saglabāt veselīgu ķermeņa svaru ir vislabākā aizsardzība pret sirds mazspēju. Nepietiekama folskābes uzņemšana var būt riska faktors, kas izraisa sirds mazspēju.

Vielmaiņa – ķermeņa masai samazinoties, samazinās arī vielmaiņa. Tev būs nepieciešams uzņemt mazāk kaloriju kā jaunībā, bet uzturvielu uzņemšana paliek nemainīga, dažās sfērās pat paaugstinās (piem., kalcijs). Saglabāt aktīvu dzīvesveidu ir svarīgāk kā jebkad.

Vai tu labi rūpējies par savu veselību?

Uzdod sev pāris jautājumus, lai noskaidrotu, vai tu pareizi rūpējies par savu veselību.

  1. Vai tu ēd pareizi?
  2. Vai tu centies saglabāt savu ķermeņa svaru nemainīgu un veselīgos apjomos?
  3. Vai tu vingro regulāri?
  4. Vai tu centies kontrolēt stresu savā dzīvē?
  5. Vai tev ir draugi, ar kuriem tu vari parunāt?
  6. Vai tu nesmēķē?
  7. Vai tu nelieto narkotikas un pārlieku daudz alkohola?
  8. Vai tu atrodi laiku arī sev?
  9. Vai tu pietiekami izgulies?
  10. Vai tu jūties apmierināta ar sevi?

Ja uz lielāko daļu no jautājumiem tu atbildēji ar “”, apsveicu, tu rūpējies par savu ķermeni.

Jautājumus, uz kuriem tu atbildēji ar “”, izvirzi sev kā mērķus, kuri jāpilnveido.

Sākot rūpēties par veselību tagad, tu nodrošini savu veselību arī nākotnei.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt