Vasaras beigu gardumi 30 aug.

Kad dārzā nogatavojas vasaras āboli, bumbieri un plūmes, bet mežā jau sārtojas brūklenes, ir laiks vārīt ievārījumu, klimpas, gatavot kompotu un cept plātsmaizes. Un, protams, ēst svaigus augļus.
 
Āboli
Vasaras āboli izceļas ar garšas niansēm un ir daudz veselīgāki nekā veikalos nopērkamie, kas ceļojuši no siltākām zemēm. Antioksidanti un citas vērtīgās vielas atrodas mizā un slānī zem tās, ļoti veselīgas ir arī ābolu sēkliņas, kas satur vērtīgas taukskābes un jodu. Āboli mazina stresu, kavē novecošanos un veicina locītavu un saišu stiprumu. Ziemai vislabāk vasaras ābolus saglabāt ievārījumā, lieliski garšos brūkleņu, bumbieru un ābolu ievārījums, var vārīt arī ābolu biezeni, kam daudz cukura nav vajadzīgs. Ja raža ļoti liela, var spiest sulu.
 
Bumbieri
Gatavi bumbieri ir ļoti gardi, saldi un sulīgi. Diemžēl lielākā daļa nav ilglaicīgi uzglabājama, tādēļ jāēd svaigi, jāvāra ievārījums, jāgatavo kompots vai jācep kūkas. Bumbieri tāpat kā lielākā daļa augļu uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Ja pietiekami ēdīsiet augļus un dārzeņus, par aizcietējumiem varēsiet aizmirst. Tas īpaši svarīgi tiem, kuriem ir mazkustīgs dzīvesveids, kā arī veciem cilvēkiem.
 
Plūmes
Vajadzētu saēsties visdažādāko krāsu plūmes. Tā uzņemsim plašāku vērtīgo vielu spektru. Sevišķi vērtīgas ir zili violetās. Svarīgi ēst krāsainākus augļus un dārzeņus. Arī plūmes lieliski uzlabo gremošanu, tās satur daudz organisko skābju, kas palīdz tikt galā ar grūti pārstrādājamiem ēdieniem. Sīkstāku pīli vai zosi ieteicams pildīt ar plūmēm un āboliem, lai augļi gaļu padarītu mīkstāku.
 
Brūklenes
Brūklenes jāsalasa ziemai. Tās pazīstamas kā viegls līdzeklis pret drudzi un iekaisumiem. Sarkanās, rūgtenās odziņas satur organiskās skābes, C vitamīnu, pektīnvielas, mangānu, kāliju, miecvielas. Ar ūdeni un medu sajaukta brūkleņu sula palīdzēs, ja ir saaukstēšanās, galvassāpes un aizcietējumi, ļaus atkopties no savārguma. Klasisks glabāšanas veids ir ābolu un brūkleņu ievārījums. Ogas palīdz ievārījumam uzglabāties, nevajag daudz cukura. Šāds rūgtens ievārījums labi garšo pie kartupeļu pankūkām un asinsdesas. Var pievienot ogas desertam un kūkām, kā arī gatavot mērci gaļas un zivju ēdieniem. Brūklenes var saldēt, saspaidīt ar cukuru vai savārīt bez piedevām.
 
Katrīna Spuleniece, uztura speciāliste "Kurzemnieks" 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt