Sula ir ēdiens. Kādas sulas lietot uzturā? 03 feb.

 

Lietojot uzturā sulas, jāatceras, ka tās, tāpat kā kefīrs un piens, ir ēdiens. Tomēr kā izvēlēties, kādu sulu lietot uzturā – svaigi spiestu vai pakās? Un cik ir ieteicams ikdienas ēdienkartē iekļaut sulu?

Sulas iegūst no augļiem un dārzeņiem, un tās ir ļoti veselīgas. Taču lietot vai nelietot tās uz- turā ir katra paša izvēle. Ja nav vēlēšanās, sulas var nedzert nemaz. Taču augļi, ogas un dārzeņi ikdienā noteikti ir jāēd, un

speciālisti apgalvo, ka to darīt ir ieteicamāk nekā dzert sulas, jo auglis vai dārzenis no uztur- vielu viedokļa ir pilnvērtīgāks nekā no tā izspiesta sula.

Kilogramu vai vienu glāzi?

Svaigi spiestas sulas priekšrocī- ba ir tā, ka sulās vitamīni un minerālvielas ir koncentrētākā formā nekā svaigos augļos vai dārzeņos – būtu jāapēd liels daudzums, vairāk nekā kilograms augļu vai dārzeņu, lai uzņemtu to pašu vitamīnu un minerālvielu daudzumu, kas ir vienā sulas glāzē un kas nepieciešams, lai nodrošinātu organismu ar tam vajadzīgajām uzturvielām ikdienā. Ja pie rokas nav augļu vai dārzeņu vai negribas tos ēst lielā daudzumā, svaigi spiestas sulas ir laba alter- natīva.

Pa pāris glāzēm dienā

Ja izvēlies uzturā lietot sulas, tad optimāls daudzums ir pa vienai vai pāris glāzēm dienā. Turklāt ieteicams ievērot daudzveidības prin- cipu, jo katrā auglī vai dārzenī ir cits vitamīnu un minerālvielu sastāvs. Taču sulas nav jāizmanto slāpju veldzēšanai, tam vislabākais ir ūdens, kam var pievienot citronu. Atbalstāma ir arī zāļu tēju dzeršana. Patīkamas garšas izbaudīšanai un vērtīgu uzturvielu uzņemšanai var izvēlēties sulu. Ja ir vēlēšanās izmantot sulas organisma atslodzei, optimāli būtu sulu dienas ievērot vienu reizi nedēļā. Ieteicams sekot augļu un dārzeņu sezonalitātei – tad tajos ir vairāk uzturvielu un tie arī ir lētāki.

Ir vērts dzert sulas no pakām

Nav korekts apgalvojums, ka sula pakā ir nevērtīga, un ir vērts reizēm iedzert arī sulu no pakas, ja nevar tikt pie dabīgi spiestās. Piemēram, apelsīnu sula, kas ražota no koncentrāta, satur apmēram 35 mg C vitamīna uz 100 gramiem sulas, dabīgā – 60 mg. Savukārt sulu nektāros un li- monādēs tikai daļa, aptuveni 25% - 50% no sastāva ir sula, pā- rējais ir ūdens ar cukuru vai saldinātāju. Kas attiecas uz limonādēm, daudzās sulas nav vispār, tāpēc uz iepakojuma ir jālasa dzēriena sastāvs. Ja uz pakas rakstīts: 100% sula, ražota no kon- centrāta, tas nozīmē, ka augļu koncentrāts ir sajaukts ar ūdeni tādā attiecībā, kā ūdens bija svaigi spiestā sulā. Pakas sula no uzturvērtības viedokļa ir vērtī- gāka nekā nektārs, taču kaitīgs nav neviens no šiem dzērieniem. Izņemot gadījumus, ja šos dzērienus lieto lielos daudzumos – tad jārēķinās, ka tiek uzņemts paliels cukura daudzums.

Agnese Pabērza Konsultējis Andis Brēmanis, diētas ārsts, Diētas ārstu asociācijas prezidents

Avots: Veselības rokasgrāmata

lasīt un komentēt