Rudens ogas spridzina vitamīnus!  19 sept.

 

Lai arī šķiet, ka vasara ar ogu un augļu pārpilnību pagājusi, arī rudens dod daudz vērtīga.

Aktinīdijās, kas izskatās līdzīgas ērkšķogām un sauktas arī par vietējiem kivi, C vitamīna ir pat vairāk nekā mežrozītēs un upenēs. Vislabāk ziemai saglabājamas ir svaigas ogas ar cukuru. Ja raža liela, var spiest arī sulu.

Ziemai viegli uzglabājamas un veselībai neaizstājamas ir dzērvenes. Tās ir vitamīniem bagātas, uzlabo urīnceļu veselību. Ogas var pievienot ievārījumam, spiest sulu, gatavot dzērvenes pūdercukurā vai uzglabāt svaigas, aplietas ar ūdeni vai vienkārši sabērtas traukos. Brūklenes ar patīkami rūgteno garšu papildinās ābolu ievārījumu. Arī tās palīdz uzlabot urīnceļu un nieru veselību, bet brūkleņu lapu tēju lieto pret klepu.

Rudenī ienākas arī tādas neparastas ogas kā irbenes un bārbeles. Irbenes, kas palīdz pret galvassāpēm un paaugstinātu temperatūru, var izrīvēt caur sietu, atdalīt sēklas, pievienot cukuru, uzkarsēt un pildīt burciņās. To sulu var saglabāt visu ziemu bez karsēšanas. Bet no skābajām bārbelēm var gatavot sulu. Tās satur ēteriskās eļļas un vērtīgas organiskās skābes. Ļoti veselīga ir arī bārbeļu tēja.

Arī plūmes ir rudens ogas, kas kārtīgi jāsaēdas, sevišķi zili violetās, lai nodrošinātu sevi ar dažādas krāsas pigmentiem, jo uzturam jābūt pēc iespējas krāsainākam. Ziemai plūmes var glabāt ievārījumā vai kompotos, kā arī žāvētas. Ja vēlamies stiprināt sirds veselību, jāņem talkā vilkābeles augļi. Ogas jāsakaltē un ziemā jāpievieno tējai.

Ļoti neaizstājama rudens oga ir smiltsērkšķis. Vērtīga ir gan sula, gan eļļa. Ogas var saldēt un pēc tam ziemā ēst veselas, var izspiest sulu, var apliet ar medu un glabāt burciņās. Savukārt eļļa nāk par labu kuņģa veselībai, apgādā mūs ar vērtīgām taukskābēm. Tā jālieto kā uztura bagātinātājs, bet salātiem arī to var pievienot. Ja spiežat smiltsērkšķu sulu, tad izspaidas vajag izkaltēt un pēc tam izmantot tējā vai pagatavot smiltsērkšķu eļļu pašam. Tad izkaltētās izspaidas jāsamaļ un jāaplej ar eļļu un jānotur, ja vēlas, lai eļļa būtu koncentrētāka, to var pārliet vairākām izspiedu porcijām. Šādu eļļu var lietot skaistumkopšanā, pievienot salātiem vai lietot veselības uzlabošanai polivitamīnu vietā.

Protams, nedrīkst aizmirst arī pīlādžu ogas, aronijas, mežrozītes un citronliānu ogas.

Dzērvenes ziemai

Vajadzēs: 3 l dzērveņu, 600 g ķiploku, 600 g medus.
Kā pagatavot: dzērvenes samaļ kopā ar ķiplokiem un pievieno medu. Lieto pa vienai ēdamkarotei trīs reizes dienā visu ziemu.

 

Katrīna Spuleniece-Aišpure , "Kurzemnieks"

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt