Palielini ēdiena vērtību - liec sadarboties uzturvielām uz šķīvja 12 janv.

Daudzas uzturvielas vislielāko labumu ķermenim dod tikai sadarbībā ar pareizo partneri, jo organisms tās vislabāk spēj izmantot kombinētā veidā. Mēs iepazīstināsim tevi ar pieciem pārtikas pāriem, kuri tavai veselībai sniedz vislielāko labumu.
 
Diētai pret novecošanu: salāti + tuncis
 
Dubultefekts. Salātos esošā folijskābe veicina jaunu šūnu augšanu. Kombinācijā ar B12 vitamīnu no svaiga tunča tā strādā efektīvāk. Folijskābe un B12 vitamīns savstarpēji sadarbojas asins šūnu veidošanā.
 
Citas iespējas. Var izmantot arī konservēto tunci. B12 vitamīns parasti ir treknās jūras zivīs (piem., skumbrijās). Veģetāriešiem vienīgais B12 vitamīna avots ir tādi fermentētie (raudzētie) pārtikas produkti kā skābi kāposti. Folijskābi satur arī zaļi lapu salāti (piem., endīvijas) un dārzeņi zaļā krāsā.
 
Pagatavošanas padoms. Tunča steikam pievieno citrona sulu, sāli un cep. Salātus nevajag ilgi skalot, jo citādi izskalojas folijskābe.
 
Dzelzs piedeva: musli + apelsīns
 
Dubultefekts. Kad spēlē iesaistās C vitamīns, ķermenis spēj augos esošo dzelzi (no auzu pārslām) uzņemt daudz labāk nekā bez tā – tas ir svarīgi veģetāriešiem! Dzelzs ir ļoti svarīgs elements skābekļa transportēšanai asinīs.
 
Citas iespējas. Daudz dzelzs satur tumšā gaļa, kā arī pākšaugi. C vitamīna uzņemšanai vislabāk der pētersīļi, upenes, visi citrusaugļi un paprika.
 
Pagatavošanas padoms. Brokastīm izvēlies tādu musli veidu, kam ir augsts auzu pārslu saturs. Kopā ar pienu iemaisi tajā smalki sagrieztu apelsīnu vai piedzer klāt glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas!
 
Kaulu aizsardzībai: biezpiens + vīnogas
 
Dubultefekts. Vīnogās esošā augļskābe veicina organisma spēju uzņemt kalciju no biezpiena. Tādēļ tas ir liels pluss, jo šai kaulu un zobu veselībai tik vērtīgajai minerālvielai ir daudzi “ienaidnieki” uzturā: fosfāti (piem., no desām, kausētajiem sieriem, kolas) un fitīnskābes (pilngraudu produktos), kas aizkavē kalcija uzņemšanu.
 
Citas iespējas. Biezpiena vietā var izvēlēties jogurtu vai pienu, arī cietā siera gabals vai saie augļi (piem., greipfrūti, mandarīni, plūmes).
 
Pagatavošanas padoms. Biezpienu sajauc ar nelielu daudzumu vājpiena, lai tas kļūtu krēmīgāks, vīnogas pārgriež uz pusēm un iemaisa. Visvērtīgākās uzturvielas atrodas tieši vīnogu miziņā un kauliņos. Un vēl, atceries, ka vakarā organisms kalciju spēj novērtēt vislabāk – slavenā piena glāze pirms gulētiešanas tik tiešām ir prātīgs ieradums!
 
Proteīnu bumba: olas + kartupeļi
 
Dubultefekts. “Bioloģiskā vērtība” ir burvju vārdiņš, kas norāda, cik pilnvērtīgi uzturā esošo olbaltumvielu organisms spēj pārstrādāt proteīnā. Vislabāk tas notiek ar tādu dzīvnieku un augu valsts sajaukumu kā olas ar kartupeļiem. Visoptimālāk tie sader kopā attiecībā 1 : 2. Proteīni spēlē nozīmīgu lomu hormonu un enzīmu veidošanā. Sportisti muskuļu apjoma palielināšanai var uzņemt papildus porciju.
 
Citas iespējas. Daudz olbaltuma ir arī biezpienā (tas ir lielisks klasiskajā kombinācijā ar vārītiem, nemizotiem kartupeļiem). No augu valsts labs olbaltumvielu avots ir arī pākšaugi.
 
Pagatavošanas padoms. Vārītus kartupeļus sagriež sīkos gabaliņos, sajauc ar olu, sāli un pipariem, uzber uz pannas ar nelielu daudzumu uzkarsētas olīveļļas, ļauj olai sarecēt, apbrūnina kartupeļus, apmaisa, kamēr gatavi.
 
Muskuļu darbībai: brokoļi + piens
 
Dubultefekts. Laktoze (piena cukurs) palīdz organismam uzņemt no brokoļiem magniju. Magnēzijs aktivizē enzīmus, kuri veicina taukskābju un glukozes sadalīšanos, un tas tiek arī izmantots muskuļu kontrakcijās. Cilvēkiem, kuri bieži nodarbojas ar sportu, tas ir nepieciešams sevišķi daudz, citādi var rasties, piemēram, krampji kājās.
 
Citas iespējas. Magnijs ir arī pilngraudu produktos, riekstos, kviešu klijās un linsēklās. Piena cukuru var uzņemt arī no krējuma, taču daudzos siera veidos un skābpiena produktos nav laktozes.
 
Pagatavošanas padoms. Brokoļus nedaudz pasautē nelielā sālsūdens daudzumā un sasmalcina ar miksera stienīšiem. Pielej pienu, uzsilda, sajauc ar brokoļu masu, sapiparo – un tev ir ātri pagatavota, viegla zupa nelielam paēdienam!
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt