Padomi, kā tirgū un lielveikalā izvēlēties svaigākos un kvalitatīvākos kartupeļus, kāpostus, ziedkāpostus, piparus, tomātus, gurķus, ķirbjus un puravus, un kā tos pagatavot?
Kartupeļi
Kartupeļi ar grumbuļainu mizu ir miltaināki nekā ar gludu mizu. Labāk izvēlēties vidēji lielus kartupeļus ar seklām acīm. Dzeltenus kartupeļus izvēlas, kad gatavo ēdienu ar mērci, dārzeņu sacepumus, ragū utt., bet baltie, miltainie piemērotāki biezeņiem un zupām. Mazos kartupeļus vāra ar visu mizu un izmanto salātiem.
Kāposti
Kāpostgalvām jābūt blīvām, nebojātām. Lielas kāpostgalvas piemērotas tīteņiem. Ja gadās, ka kāpostgalva ir apsaluši, to neatkausē, noņem netīrās, virsējās lapas, noskalo un tad izmanto zupām un sautējumiem.
Ziedkāposti
Ziedkāpostiem jābūt stingriem, blīviem, baltiem. Izziedējuši ziedkāposti piemēroti zupām. Zicdkāpostus pirms gatavošanas patur sālsūdenī, lai izlien tārpi.
Burkāni
Resni un īsi burkāni noderēs salātiem, sulai. Garie burkāni derīgi sautēšanai, kotletēm, pudiņiem. Mazos burkānus izmanto marinēšanai.
Saldie pipari
Gatavi dzelteni, sarkani un oranži pipari piemēroti salātiem. Nenobriedušus, vidēji lielus piparus vislabāk pildīt.
Tomāti
Stingri, sarkani tomāti piemēroti salātiem. Vidēji lieli, pareizas formas tomāti der pildīšanai. Cepšanai jāizvēlas gaļīgi tomāti, kuriem daudz mīkstuma un maz sēklu.
Gurķi
Gurķiem jābūt svaigiem, stingriem, ar zaļu mizu. Pāraugušus gurķus var iekonservēt ziemai.
Ķirbji
Dzeltenie ķirbji labāk šķīst, bet baltie ir stingrāki.
Kabači
Cepšanai piemēroti nelieli kabači, bet pildīšanai izvēlas pavisam jaunus kabačus ar mīkstu miziņu, kuru nemizo. Marinēšanai piemērotāki kabači ar cietu mizu.
Puravi
Vislabākie ir vidēji resni, stingri puravi.
Selerijas
Sakņu selerijām jābūt vidēji lielām, bez piesaknēm, ar gludu mizu.
Rutki
Baltie rutki ir mīkstāki nekā melnie rutki.
Omes pavārgrāmata, R.: Jumava , 2003., www.jumava.lv
Avots: mammamuntetiem.lv