Ķirbju maltītes ikdienā un svētkos 29 okt.

Dienām saraujoties aizvien īsākām un naktīm kļūstot aizvien aukstākām, cilvēku domas nevilšus pievēršas garu un rēgu pasaulei un sapņiem par kādu gardumu, ar ko varētu padarīt patīkamāku šo tumšo gadalaiku. Un kas gan varētu būt vēl piemērotāks šādam spoku sezonas mielastam kā bezgala daudzpusīgais un garšīgais dārzenis ķirbis, kurš nebūt nav domāts tikai Helovīna spoku ģīmīšu izgrebšanai.
Par auglības simbolu uzskatītais koši oranžais vai dzeltenais ķirbis ir arī ļoti veselīgs. Šajā brīnišķīgajā ziemas dārzenī, no kura var pagatavot tik brīnišķīgus desertus, ir ļoti maz kaloriju, daudz vitamīnu, kālija, šķiedrvielu un beta karotīna.
Ķirbis sniedz arī lielisku aizsardzību pret veselībai kaitīgajiem oksidantiem, kas izraisa tādas slimības kā vēzis, infarkts, insults un pat katarakta. Turklāt ķirbja sēklas ir bagātīgs proteīna avots – 30 grami ķirbja sēklu satur septiņus gramus proteīna un trīs miligramus dzelzs.
 
Ķirbjos ir arī augsts nepiesātinātās augu eļļas saturs, kas savukārt ir E, A, B un C vitamīnu avots. Turklāt ķirbja cietā, biezā miza padara šo dārzeni ļoti piemērotu ilgstošai uzglabāšanai – sausā un vēsā vietā ķirbi var uzglabāt aptuveni mēnesi.
 
Ķirbja košo, stingro un garšīgo mīkstumu ļoti iecienījuši pavāri, īpaši šī produkta daudzpusības dēļ - no ķirbja iespējams pagatavot visdažādākos ēdienus, sākot no zupām un beidzot ar otrajiem ēdieniem un desertiem.
 
Ikdienas uzturā ķirbji izmantojami zupās, biezputrās, sacepumos, salātos. Maigā šķiedra un mazais skābes saturs ļauj tos iekļaut diētisko ēdienu kartē, augstais kālija saturs palīdz organismam izvadīt lieki uzkrāto ūdeni, bet karotīns, kura īpaši daudz tumši dzeltenos ķirbjos, ziemas periodā noderīgs ādas epitēlija un gļotādu stiprināšanai un organisma aizsargfunkcijai kā maziem, tā lieliem.
 
Taču neaizmirsīsim ķirbjus arī svētku reizēs! Dažās receptēs minēto ķirbju biezeni iegūst, ķirbjus sautējot savā sulā vai ar mazu ūdens piedevu. Biezeni gatavo arī no šķēlēs sagrieztiem un cepeškrāsnī izceptiem ķirbjiem. Lai masa kļūtu viendabīga, to sastrādā ar mikseri vai izberž caur sietu.
 
Tā kā ķirbjos maz aromātisko vielu, ēdieniem un cepumiem vēlams pievienot kādu garšvielu – svaigas vai iecukurotas apelsīnu/citronu miziņas, kanēli, vaniļu, muskatriekstu, ingveru, anīsu u.c.
 
Ķirbji noder dzeltenās krāsas piešķiršanai kliņģerim safrāna vietā. Tos var izmantot arī kā dekoratīvu elementu telpas rotāšanai.
 
Atbilstoši sezonas noskaņām - dažas ķirbju ēdienu receptes:
 
CEPTS ĶIRBIS
 
(Recepte no Ņinas Masiļūnes grāmatas “Latviešu iecienītie ēdieni”.)
 
1. variants: 500 g ķirbju, sāls, citronskābe, ½-1 ola, 1 ēd.k. rīvmaizes, 1 ēd.k. kviešu miltu, 30 g sviesta.
 
Notīrītu ķirbi sagriež puscentimentru biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli, pārslaka ar citronskābes šķīdumu un patur 10-15 minūtes. Pēc tam ķirbja šķēlītes iemērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē, kas sajaukta ar miltiem, liek uz pannas sakarsētā sviestā un cep no abām pusēm, līdz ķirbis mīksts un brūngans.
 
Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.
 
2. variants: 500 g ķirbju, sāls, kviešu miltu un rīvmaizes maisījums, augu eļļa cepšanai.
 
Notīrītu ķirbi sagriež puscentimentru biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli (vairāk kā 1. variantā), ļauj 1 stundu piesātināties, tad apviļā kviešu miltu un rupjmaizes maisījumā un cep eļļā brūnas šķēles.
 
Pasniedz ar kartupeļu biezeni un speķa vai sēņu mērci.
 
ĶIRBJU UN BIEZPIENA SACEPUMS
 
(Recepte no Ņinas Masiļūnes grāmatas “Latviešu iecienītie ēdieni”.)
 
250 g ķirbju, 250 g biezpiena, 1 saldskābs ābols, 2 olas, ¼-1/3 glāzes cukura, 50 g sviesta, citrona miza, rīvmaize, kviešu milti.
 
Nomizotu ķirbi sagriež šķēlītēs, apviļā miltos, apcep sviestā. Biezpienam pieliek olu dzeltenumus, kas saputoti ar pusi cukura, rīvētu citrona miziņu, kubiņos sagrieztu nomizotu ābolu, izkausētu atlikušo sviestu. Veidni ieziež ar sviestu, pārkaisa ar rīvmaizi, liek kārtām ķirbju šķēles un biezpiena masu, pārkaisa ar rīvmaizi. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes vidējā siltumā, tad sacepumam pārliek ar atlikušo cukuru saputotus olu baltumus. Turpina cept, līdz virsa kļūst viegli iedzeltena. Pasniedz ar augļu mērci.
 
ĶIRBJU UN ĀBOLU SACEPUMS
 
(Recepte no Ņinas Masiļūnes grāmatas “Latviešu iecienītie ēdieni”.)
 
250 g ķirbju, 250 g saldskābu ābolu, ½ glāzes piena, 25-50 g cukura, 1 ola, ēd.k. mannas, 50 g sviesta, kanēlis, rīvmaize.
 
Skaidiņās sarīvētu ķirbi 1 ēdamkarotē sviesta sautē pusmīkstu, pievieno sarīvētus nomizotus ābolus un turpina sautēt 10 minūtes. Masu nedaudz atdzesē, pievieno pienā uzbriedinātu mannu, olu dzeltenumu, kas saputots ar pusi dotā cukura, kanēli, izmaisa. Pēc tam masā iemaisa ar atlikušo cukuru saputotu olu baltumu. Masu liek sagatavotās porciju veidnītēs, pārliek ar sviesta piciņām un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes.
 
ĶIRBJA UN RĪSU SACEPUMS
 
(Recepte no Ņinas Masiļūnes grāmatas “Latviešu iecienītie ēdieni”.)
 
400 g ķirbja, 150 g piena, sāls, cukurs, 2 olas, 40 g rīsu, vanilīns vai kanēlis, 20 g sviesta.
 
Skaidiņās sarīvētu ķirbi pārlej ar pienu un, pa reizei apmaisot, sautē, līdz ķirbis gandrīz mīksts. Tad pievieno pusmīkstus vārītus rīsus, olas dzeltenumu, sāli, nedaudz cukura, garšvielas un izmaisa. Pēc tam iecilā saputotus olu baltumus, liek ar sviestu ieziestā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē, pārliek ar sviesta piciņām un cepeškrāsnī sacep. Sacepumu pasniedz ar sviestu vai dzērveņu mērci.
 
ĶIRBJU SACEPUMS
 
Mīklai: 250 g miltu, 125 g margarīna, 75 g cukura, 1 ola, 1 šķipsniņa sāls.
 
Pildījumam: 700 g sautēta dzeltenā ķirbja, 4 olas, 100 g cukura, 1 naža gals kanēļa, muskats, ingvers, 65 g kausēta margarīna (atdzesēta), 50 g kartupeļu cietes.
 
Garnēšanai: 2 ēd. k. pūdercukura, 4 ēd.k. kubikos sagriezta sautēta ķirbja.
 
Mīklas pagatavošana: No visa dotā ātri ar vēsām rokām samīca smilšu mīklu un uz 20 min. To ievieto ledusskapī. Ietauko cepamo bļodu vai cepamo formu (vēlams 28 cm diametrā), tās iekšpusi izklāj ar mīklu, kuru vēl sadursta ar dakšiņu, un cep 200°C karstumā apm. 10 minūtes.
 
Pildījumam: Sautēto ķirbi samīca biezenī, olām atdala baltumu no dzeltenuma. Olu dzeltenumus ar cukuru un visām garšvielām sakuļ krēma konsistencē, pakāpeniski iemaisa šķidro margarīnu un beigās iecilā saputotos olu baltumus. Ar rokas putojamo slotiņu iemaisa kartupeļu cieti. Kā pēdējo masai pievieno ķirbju biezeni. Pildījumu liek uz izceptās mīklas un vienmērīgā temperatūrā cep apm. 40 minūtes.
 
Galdā pasniedz pārkaisītu ar pūdercukuru un rotātu ar ķirbju kubiņiem. Ieteicams pasniegt klāt sauso baltvīnu.
 
HELOVĪNA ĶIRBJA SALĀTI
 
Šie neatvairāmi gardie salāti ir ideāla piedeva otrajam ēdienam. Pirms pasniegšanas ieteicams ielikt salātus ledusskapī un ļaut tiem ievilkties.
 
1 vidēja lieluma ķirbis
1 sīkos gabaliņos sagriezts sarkanais sīpols
1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
3/4 krūzes balzamiko etiķa
3/4 krūzes sarkanvīna etiķa
2 ēdamkarotes medus
1-2 ēdamkarotes žāvētu čili piparu
100 grami "extra-virgin" (auksti spiestās/pirmā spieduma) olīveļļas
Sāls/pipari pēc garšas
1/2 krūze sasmalcinātu pētersīļu
Nomizo ķirbi un izņem sēklas. Sagriez ķirbi nelielos kubiciņos un ieliec tos lielā bļodā. Samaisi kopā ar sarkano sīpolu.
Nelielā bļodā labi sajauc ķiploku, balzamiko etiķi, sarkanvīna etiķi, medu, čili piparus, olīveļļu, sāli un piparus.
Pārlej to visu ķirbja kubiciņiem un labi samaisi. Ieliec ledusskapī uz 24 stundām, lai salāti ievelkas.
Pārkaisi salātus ar sasmalcinātajiem pētersīļiem. Pasniedz ar svaigu franču baltmaizi vai kā piedevu otrajam ēdienam.
Produktu daudzums domāts 4 līdz 6 porcijām.
 
SOPA de ABOBORA - ĶIRBJU ZUPA PORTUGĀĻU GAUMĒ
 
Šī zupa ir portugāļu nacionālās virtuves paraugs un ir ne vien ļoti garda bet arī veselīga. Ievēro: ja tu nevēlies izmantot vīnu, vistas buljona daudzumu palielini līdz piecām krūzēm.
 
1/4 krūzes olīveļļas
1 liels nomizots un sīki sagriezts sīpols
2 nomizotas un sasmalcinātas ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
12 lielas nomazgātas un sagrieztas pētersīļa lapas
1 krūze baltvīna
Vidēja lieluma ķirbis (izņem sēklas, nomizo un sagriez kubiciņos)
4 gabaliņi sausā vistas buljona
1/4 ēdamkarotes "Piri Piri" mērces (ja nav pieejama, var aizvietot ar "Tobasco")
Sāls pēc garšas
Rotāšanai sagriezti pētersīļi
Lielā kastrolī uz mērenas uguns sakarsē olīveļļu un piecas minūtes sutini sīpolu, ķiploku, lauru lapas un pētersīļus.
Samazini uguni līdz minimumam, pielej vīnu un vāri uz lēnas uguns 10 līdz 15 minūtes.
Palielini uguni līdz vidējam stiprumam, pievieno ķirbi un visu labi izmaisi. Pievieno vistas buljonu un "Piri Piri" mērci un ļauj maisījumam uzvārīties.
Samazini uguni un karsē un lēnas uguns vēl 30 minūtes jeb tikmēr, kamēr ķirbja gabaliņi kļuvuši mīksti.
Sakul iegūto maisījumu blenderī, līdz zupa iegūst biezeņa konsistenci. Atlej zupu kastrolī un labi uzkarsē, pievieno sāli pēc garšas. Izrotā ar sagrieztajiem pētersīļiem.
Produktu daudzums domāts 6 līdz 8 porcijām.
 
ĶIRBJA UN VISTAS RISOTO AR SAVVAĻAS SĒNĒM
 
Izcils, bet viegli pagatavojams ēdiens...
 
2 ēdamkarotes sviesta
1 liels, sīkos gabaliņos sagriezts sīpols
1 neliels ķirbis (nomizots un sagriezts kubiciņos)
4 krūzes verdoša vistas buljona
2 krūzes "Arborio" rīsu
1 ēdamkarote svaiga, sasmalcināta timiāna
1/2 krūzes sakulta krējuma
1 cepta vista (gaļu atdali no kauliem, bet kaulus izmanto buljona pagatavošanai)
1/2 krūzes sarīvēta Parmas siera
1 krūze noskalotu un sagrieztu savvaļas sēņu
1 ēdamkarote sviesta
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Sagriezti lociņi
Kastrolī uz vidējas uguns izkausē sviestu. Ieliec kastrolī sagriezto sīpolu un sutini, kamēr tas kļūst mīksts.
Pievieno kubiciņos sagrieztu ķirbi un turpini cept vēl aptuveni piecas minūtes.
Pievieno divas krūzes verdoša buljona, rīsus un timiānu, vāri uz vidējas uguns, apmaisot ar koka karoti. Turpini maisīt virumu, tajā pašā laikā lēnām pievienojot buljonu, kamēr rīss uzsūc šķidrumu.
Piecas minūtes pasautē sēnes vienā ēdamkarotē izkausēta sviesta.
Pievieno krējumu, vistas gaļu, sarīvēto Parmas sieru un sēnes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Rotā ar lociņiem.
Produktu daudzums domāts 6 līdz 8 porcijām.
 
ĶIRBJA KŪKA
 
2 glāzes ķirbju biezeņa, kārba kondensēta saldinātā piena (vai 400 g bieza krējuma), 4 ēd. k. margarīna vai sviesta, 2 olas, cukurs, 1 ½ glāzes biskvītu drumslu vai ½ glāzes mannas, kanēlis vai vaniļa.
 
Visas sastāvdaļas saliek bļodā, labi sakuļ, masu liek ietaukotā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē un izcep.
 
Cukura piedeva atkarīga no tā, vai izmantots saldinātais piens vai krējums.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt