Kārumi ar rudens labumiem 12 okt.

Kādēļ gan, gatavojot kūku, pīrāgu vai kēksu, nelikt lietā rudens veltes, kas šobrīd ir tik pieejamas! 
 
Burkānu kēkss, mafini un šokolādes kūka ar ķirbjiem vai cukīni - viss ir iespējams. Varat dažādot jau zināmas receptes, pievienojot augļus, dārzeņus vai ogas, kā arī izmēģināt pavisam jaunas. Turklāt šādas kūkas ir diētiskākas un uzturvielām bagātākas. Pierasts, ka kēksam pievienojam žāvētus augļus un riekstus, bet kādēļ gan daļu miltu neaizstāt ar ķirbju biezeni, bietēm vai burkāniem.
 
Ja esat iegriezuši milzu ķirbi un baiļojaties, ka nepaspēsiet to notiesāt, varat pagatavot ķirbju biezeni. Ķirbja gabalus ar visām mizām liek cepeškrāsnī un cep 170 - 180 ̊ temperatūrā, kamēr mīksts. Tad izkasa ķirbi no mizas un izberž caur sietu vai sablendē. Šo biezeni var saldēt vai turēt ledusskapī. Tas noderēs gan gatavojot ķirbju biezeņzupu vai sautējumu, kā arī lai izceptu kādu našķi. Jāatceras, ka tie var būt ne tikai saldi, bet arī sātīgi našķi, piemēram, kēksiņi ar ķirbi un sieru.
 
Lai padarītu konditorejas izstrādājumus veselīgākus, varam daļu balto miltu aizstāt ar rupjā maluma miltiem. Nenāks par ļaunu samazināt cukura daudzumu un kā taukvielas izmantot eļļu vai sviestu margarīna vietā, bet kefīru vai paniņas - krējuma vietā.
 
Biešu mafini ar kazas sieru
 
Vajadzēs: 100 g kviešu miltu, 100 g rupja maluma kviešu miltu, 100 g polentas (rupja maluma kukurūzas milti), 4 olas, 100 g brūnā cukura, 160 ml olīveļļas, 400 g svaigu biešu, 2 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. maltu smaržīgo piparu, nelielu gabalu sarīvētas ingvera saknes, nedaudz sāls, no 1 apelsīna norīvētu miziņu, 12 kazas siera bumbiņas (var izmantot arī govs sieru).
 
Kā pagatavot: cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Bietes notīra, nomizo un rupji sarīvē. Lielā bļodā labi saputo olas ar cukuru. Iemaisa eļļu, bietes, tad miltus, polentu, cepamo pulveri un visas garšvielas. Labi samaisa, ar karoti liek kēksiņu formiņās un beigās uzmanīgi katram kēksiņam viducī iegremdē kazas siera bumbiņu. Cep apmēram 45 minūtes. 
 
Cukini maize
 
Vajadzēs: 100 g rozīņu, 100 ml ruma (var lietot arī konjaku vai viskiju), 350 g cukīni vai kabaču, sarīvētu uz rupjas rīves, 300 g miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sodas, 1/2 tējk. kanēļa, 2 olas, 150 ml neitrālas augu eļļas (piemēram, vīnogu kauliņu), 100 g brūnā cukura, 150 g rupji sakapātu pekanriekstu vai valriekstu kodolu, no 1/2 citrona norīvētu miziņu, sviestu pannas ietaukošanai.
 
Kā pagatavot: rozīnes aplej ar rumu un atstāj ievilkties. Cepamo formu iesmērē ar sviestu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Saputo olas ar cukuru, pievieno eļļu un atkal saputo. Miltiem pievieno cepamo pulveri, sodu un kanēli, pa daļām iesijā pie olām, rūpīgi izcilājot. Iemaisa klāt rīvētu cukini, nospiestas rozīnes, riekstus, citrona miziņu un visu labi samaisa. Lej formā, izlīdzina virsu un liek krāsnī cepties 50 minūtes. Gatavu griež biezās šķēlēs.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt