Kāpēc pērtiķi ir tik enerģiski un bezrūpīgi? 20 feb.

Varbūt tam ir kāds sakars ar banāniem? Droši vien – trīs dabiskie enerģijas avoti - sukroze, fruktoze un glukoze kombinācijā ar šķiedrvielām nodrošina šiem dzīvniekiem pastāvīgu un ātri uzņemamu enerģijas avotu.
Zinātniskos pētījumos pierādīts, ka, apēdot divus banānus, tiek iegūts enerģijas daudzums, kura pietiek 90 minūšu ilgam fiziskam treniņam. Bet tā nebūt nav vienīgā banānu labā īpašība! Atšķirībā no citiem augļiem un dārzeņiem, kuriem miza ir plānāka, banāni pēc novākšanas nezaudē savas vērtīgās uzturvielas.
Priekšstats, ka "tas, kas ir garšīgs, nevar būt veselīgs" uz banāniem nav attiecināms. Banāni palīdz cīnīties pret dažādām slimībām un veselības traucējumiem, tāpēc šos augļus visnotaļ ieteicams iekļaut dienišķajā ēdienkartē.
 
Dažas kārdinošas idejas par to, kā sākt un beigt dienu, apēdot banānu.
 
Ja tavas problēmas ir:
 

Anēmija: Banāni satur daudz dzelzs un tādēļ palīdz stimulēt hemoglobīna izstrādāšanos asinīs un mazināt dzelzs trūkumu anēmijas (mazasinības) gadījumā. Turklāt, atšķirībā no dzelzs preparātiem, banāni neizraisa aizcietējumus!

Asinsspiediens: ārsti iesaka pacientiem apēst vismaz vien banānu dienā. Kāpēc? Tāpēc, ka tajos ir daudz kālija, bet maz sāls. Tas īpaši ieteicams cilvēkiem, kas lieto asinsspiedienu regulējošus medikamentus, jo šie preparāti parasti samazina kālija saturu organismā. Cilvēkiem, kam organismā trūkst kālija, draud infarkts un/vai citas slimības...

Indijas mediķi atklājuši, ka, apēdot tikai divus banānus dienā, nedēļas laikā asinsspiedienu iespējams pazemināt par 10 procentiem. Tas apstiprina jau agrāk ASV veikta pētījuma rezultātus, ar kuriem tika pierādīts, ka pieci dienas laikā apēsti banāni dod 50 procentus no efekta, kāds ir medikamentiem pret paaugstinātu asinsspiedienu. ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde atļāvusi banānu audzētājiem un izplatītājiem oficiāli reklamēt šī augļa spēju samazināt asinsspiedienu un novērst trieku.

Smadzeņu darbaspējas: Anglijā eksperimentā ar 200 studentiem tika pierādīts, ka, ēdot banānus brokastīs, starpbrīžos un pusdienās, studentu smadzeņu darbaspējas ievērojami pieauga un uzlabojās studentu sekmes eksāmenos. Arī šajā gadījumā možumu studentiem nodrošināja banāna sastāvā esošais kālijs.

Aizcietējumi: Banānos ir arī daudz šķiedrvielu, tāpēc šo augļu lietošana pārtikā palīdz atjaunot normālu zarnu darbību un novērst aizcietējumus, nelietojot spēcīgus caurejas līdzekļus.

Depresija: Banānu sastāvā ir triptofāns - proteīns, kuru organisms pārvērš par serotonīnu, kas savukārt pazīstams kā viela, kas nodrošina labu nervu darbību un uzlabo omu. Arī tas pierādīts pētījumā ar pacientiem, kas cieta no depresijas.

Paģiras: Lietojot alkoholu, organisms zaudē vairākas svarīgas minerālvielas un arī daudz šķidruma, tāpēc viena no ātrākajām metodēm, kā atgūt zaudēto, ir izdzert banānu un piena kokteili ar medu. Banānu kokteilis nomierinās gremošanas traktu, atjaunos zaudētās minerālvielu rezerves un palīdzēs organismam atgūt šķidrumu, bet nervus nomierinās banānu sastāvā esošais triptofāns.

Dedzinošas sajūtas kuņģī: Banānu sastāvā ir dabiskas skābi neitralizējošas vielas, kam ir nomierinoša iedarbība uz kuņģi. Nākamreiz, kad tevi piemeklē dedzinoša sajūta kuņģī, pamēģini to novērst, apēdot banānu.

Rīta nelabums: sliktu dūšu no rīta var novērst, maltīšu starplaikos mielojoties ar banāniem, kas palīdzēs noturēt vajadzīgo cukura līmeni asinīs un izvairīties no rīta nelabuma. Pat ja tu aizmirsti pa dienu apēst banānu un no rīta pamosties ar sliktu dūšu, apēd banānu, un kuņģis nomierināsies!

Kaulu stiprums: Banānos ir daudz fosfora, kas nepieciešams kaulu augšanai, kā arī kalcija un kālija. Banāni ir arī lielisks C, A un citu vitamīnu avots. Banāni nesatur taukus un tajos nav holesterīna. Pretēji izplatītajam viedoklim, banāni neveicina aptaukošanos.

PMS (pirmsmenstruāciju sindroms): Apēd banānu. B6 vitamīns, kas ir šī augļa sastāvā, regulē glukozes un garastāvokli uzlabojošās vielas triptofāna līmeni asinīs.

Kuņģa čūla: Banāni tiek ieteikti kā piemērots pārtikas produkts pacientiem, kas cieš no gremošanas trakta saslimšanām, jo šo augļu konsistence ir mīksta un maiga. Banāns ir vienīgais auglis, ko neapstrādātu var ēst pat cilvēki, kas cieš no hroniskas kuņģa čūlas. Banāni arī neitralizē paaugstinātu skābumu kuņģī un mazina kuņģa jutīgumu.

Paaugstināta temperatūra: Daudzu tautu tradicionālajā medicīnā banāns tiek uzskatīts par "atvēsinošu" augli, kas palīdz mazināt grūtnieču fizisko un emocionālo temperatūru. Piemēram, Taizemē topošās māmiņas ēd banānus, lai bērns piedzimtu ar normālu ķermeņa temperatūru.

Ziemas depresija: Banāni var palīdzēt mazināt skumjas un apātiju, ko izraisa ziemas tumšie mēneši, jo šie augļi satur dabisko garastāvokļa uzlabotāju triptofānu.

Smēķēšana: Banāni ieteicami arī cilvēkiem, kas nolēmuši atmest smēķēšanu, jo to sastāvā esošie C, A1 un B6 vitamīni, kā arī kālijs un magnēzijs palīdz organismam pārvarēt nepatīkamās sajūtas, ko rada pēkšņi pārtraukta nikotīna lietošana.

Ievēro! Jo banāns dzeltenāks, jo tas vieglāk sagremojams un jo tajā vairāk vērtīgo uzturvielu! Zaļos banānus sagremot ir grūtāk, un uzturvielu tajos ir mazāk.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt