Kad augļi ir gatavi ēšanai? 11 janv.

Šis ir viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, jo augļiem vislielākā uzturvērtība ir tad, kad tie ir pilnīgi nogatavojušies. Sniedzam norādes par populārākajiem augļiem, kurus arī ziemā varam iegādāties universālveikalos.
Augļi, kuri turpina nogatavoties pēc noplūkšanas
 
Šo augļu nogatavošanās procesu var turpināt, uzglabājot tos papīra turzā ārpus ledusskapja vienu līdz četras dienas:
  • Aprikozes
  • Avokādo
  • Banāni
  • Cantaloupe melones
  • Muskatmelones
  • Kivi
  • Nektarīni
  • Papaija
  • Persiki
  • Bumbieri
  • Plantāni
  • Plūmes
  • Tomāti
Augļi, kuri NENOGATAVOJAS pēc noplūkšanas
  • Āboli
  • Ogas
  • Ķirši
  • Greipfrūti
  • Vīnogas
  • Citroni
  • Laimi
  • Apelsīni
  • Ananāsi
  • Zemenes
  • Mandarīni
  • Arbūzi
Interesants auglis ir hurma. Rūgtā hurma ir gatava ēšanai, kad auglis ir mīksts kā želeja. Saldo hurmu var ēst, kad tā ir kraukšķīga kā ābols. Saldā hurma var arī būt nedaudz rūgtena, ja ir audzēta vēsākos reģionos. Atkarībā no šķirnes, krāsa variējas no gaiši dzeltenas līdz tumši oranžai. Rūgtumu noņem ar ogļskābo gāzi vai alkoholu. Ja augļus ievieto saldētavā uz ~ 8-12 stundām un pēc tam atkausē, tie kļūst mīkstāki un arī rūgtums pazūd.
 
Pirms ēšanas augļus un dārzeņus nomazgā!
 
Tā kā pesticīdi lauksaimniecībā un dārzkopībā tagad tiek izmantoti vairāk kā jebkad, ļoti svarīgi ir augļus un dārzeņus rūpīgi nomazgāt pirms ēšanas. Pārdošanā ir arī dažādi augļu un dārzeņu mazgāšanas līdzekļi. Tie paredzēti, lai notīrītu vasku, netīrumus, kā arī kukaiņu, baktēriju un pesticīdu atliekas. Ja iespējams, vienmēr izvēlies pārtikas produktus, kuri audzēti dabiskā vidē. Pēc mazgāšanas ar speciālo līdzekli vienmēr noskalo produktu ar ūdeni.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt