Kā apēst vairāk dārzeņu un augļu? 19 janv.

 

Augļi un dārzeņi var ne tikai palīdzēt cīņā ar aptaukošanos, bet arī labvēlīgi ietekmē stipras imunitātes veidošanos, kas ir jūsu veselības ķīla. Pēc pārtikas speciālistu domām, visbiežāk sastopamais iemesls, kāpēc cilvēki neēd augļus un dārzeņus pietiekamā daudzumā, ir tas, ka viņi bieži nezina, kā tos pagatavot.

Kā izstrādāt ieradumu ēst vairāk dārzeņu un augļu? Lūk, ko iesaka eksperti:

1. Gatavojiet augļu salātus. Augļi ir daudz pievilcīgāki, ja tos nomazgā, sagriež gabaliņos un pagatavo krāsainus salātus. Vairākas reizes nedēļā paņemiet visus pieejamos augļus pagatavojiet salātus.

2. Padariet augļu trauku par jūsu interjera sastāvdaļu. Nomazgājiet jebkurus mājās esošus augļus un sakārtojiet traukā uz galda. Ejot garām vai sarunājoties pa telefonu, jūs nevarēsiet noturēties, neapēdot kādu augli.

3. Pievienojiet nedaudz augļu brokastīm. Lai arī ko jūs neēstu brokastīs: pankūkas, tostermaizes, aukstu vai siltu auzu putru, pievienojiet tām nedaudz svaigu, saldētu vai žāvētu augļu.

4. Uzmetiet nedaudz dārzeņu uz pannas. Gatavojat omleti? Pievienojiet tai sagrieztus tomātus, sīpolus, sēnes, saldos piparus, brokoļus vai jebkurus citus dārzeņus. To visu var pievienot arī kartupeļu ēdieniem.

5. Ēdiet zaļos salātus. Ēdiet kraukšķīgos zaļos salātus gandrīz katru dienu. Pagatavojiet sev salātus no maksimāli dažādiem svaigiem dārzeņiem: gurķiem, tomātiem, rīvētiem burkāniem, cukini, brokoļiem, zaļajiem zirnīšiem, sīpoliem, redīsiem utt. Pamēģiniet pievienot svaigus spinātus salātu lapu vietā. Ekstravagancei dārzeņu salātiem var pievienot augļus: zemenes, bumbierus, vīnogas, apelsīnus, mango, papaiju.

6. Apvienojiet augļus un dārzeņus. Pagatavojiet brokastīs, pusdienās vai arī piknikam svaigus augļus ar sieru. Vislabāk ar sieru sader bumbieri, āboli un vīnogas.

7. Ēdiet žāvētos augļus. Žāvētie augļi ir lieliska uzkoda. Tie nebojājas, tos var nēsāt somiņā vai vest līdzi mašīnā, vai arī turēt rakstāmgalda atvilknē. Pagaršojiet žāvētas aprikozes, bumbierus, nektarīnus, plūmes, rozīnes, dateles, ķiršus.

9. Ēdiet zupas. Ēdiet zupas mājās un restorānā. Izvēlieties zupas, kurās daudz dārzeņu. Konservētās zupas var greznot ar dārzeņiem. Pievienojiet tos tad, kad vārāt vai uzsildāt zupu.8. Pievienojiet dārzeņus iecienītajiem ēdieniem. Piemēram, makaronu ēdieniem. Pievienojiet mērcei sagrieztus cukini, sēnes, sīpolus, baklažānus, ķirbjus. Jo smalkāk sagriezti dārzeņi, jo mazāk ticams, ka pievērsīsiet tiem uzmanību.

10. “Dzeriet” dārzeņus un augļus. Dažiem cilvēkiem vairāk patīk “dzert” dārzeņus un augļus. Glāze burkānu sulas atbilst porcijai dārzeņu. Pamēģiniet samaisīt burkānu sulu ar iecienītajām augļu sulām (piemēram, apelsīnu vai mandarīnu) - un iegūstiet porciju dārzeņu vai augļu.

11. Pievienojiet dārzeņus ēdienam. Ja esat iecienījuši picu, greznojiet to ar dārzeņiem, Pamēģiniet kombinēt tomātus, sīpolus, saldos piparus, sēnes, cukini un artišokus.

12. Grilējiet augļus un dārzeņus. Kad noņemat no grila gaļu vai zivis, neizmetiet karstās ogles. Uzlieciet uz grila nedaudz dārzeņu un augļu. Jūs neticēsiet, cik tie ir garšīgi. Var izmantot arī to pašu marinādi, kurā bijusi gaļa. (Neaizmirstiet marinēt dārzeņus un augļus atsevišķi no gaļas, lai tie neuzsūktu jēlās gaļas sulu.)

13. Greznojiet pusdienu šķīvjus ar augļiem. Paskatieties, kā tas tiek darīts restorānos. Pamēģiniet greznot ēdienu ar apelsīniem, sagrieztiem kivi, uzlieciet nelielu vīnogu ķekaru un šķēlīti citrona.

14. Pārlejiet ar siera mērci vai pārkaisiet ar sarīvētu sieru brokoļus vai puķkāpostus, un dārzeņi iegūs pavisam citu garšu. Izmantojiet sieru ar zemu tauku saturu.

15. Pasniedziet svaigus dārzeņus. Tie bieži izskatās daudz gardāki kā vārīti. Kad jūsu priekšā ir trauks ar svaigiem dārzeņiem un pikantu netreknu mērci, jūs nepamanīsiet, kā tie pazudīs. Pamēģiniet svaigus puķkāpostus, brokoļus, kāpostus, spinātus, burkānus un selerijas.

16. Pamēģiniet nedaudz sāls. Pamēģiniet vārīt svaigus dārzeņus, pievienojot ūdenim nedaudz sāls. Jūs pat nevarat iedomāties, kā tas maina garšu. Tas var palīdzēt jūsu bērnam pārvarēt nepatiku pret dārzeņiem.

Avots: www.delfi.lv

 

lasīt un komentēt